Nyhet
Matnytt Nordmenn spiser lite løk

Nordmenn spiser lite løk >

Nordmenn spiser i snitt 5,7 kg løk hver i løpet av et år (1). Det er veldig lite sammenlignet med konsumet i flere av Middelhavslandene. Der bruker de gjerne 3-4 ganger så mye løk som oss årlig, så her har vi noe å strekke oss etter. 

 

 –Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den er allsidig, rimelig og kjempegod. Et hvert godt måltid starter med å kutte en løk, sier Bogstrand Sagen. Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber gjør godt for helsen på flere områder.

 

–Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og bidrar til en god fordøyelse. I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk, forklarer hun.

 

 

Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag. 

 

–Tomat, løk, purre og hvitløk trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når Helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn, sier ernæringsrådgiveren.

 

Velg norsk når du kan

– Løkprodusentene er stort sett ferdig med å høste årets løk. Lagrene begynner å fylle seg godt opp, og kvaliteten ser bra ut. Basert på årets produksjon har vi løk på lager i Norge fram mot juni neste år. Norskprodusert løk er et kortreist produkt, så velg norsk når du kan, sier ernæringsrådgiveren.

 

Derfor bør du spise løk

Løk er anvendelig, smakfull og sunn. Her forteller vi deg hvorfor løk bør være en del av kostholdet.

 

 

Løk løfter smaken

Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den setter sitt preg avhengig av hvilken løktype du velger, og hvordan du tilbereder den. Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig og mer mild smak. En hjemmelaget tomatsuppe er utenkelig uten selskap av både sjalottløk og hvitløk, og rødløk har fast plass i fredagstacoen.

 

Løk er noe av det sunneste du kan spise

Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag. Det er kun tomat, løk, purre og hvitløk som trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn.

 

Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbaktereiene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse. Fiberrik mat gir i tillegg en god metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen.

 

Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar med å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men det er bra å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk.

 

Løk er bra for helsen og lommeboken  

Så mange goder pakket inn i en liten grønnsak, den må da være dyr?

Nei da - vanlig gul løk er en av de billigste råvarene du kan få tak i. En klassisk fransk løksuppe til middag er både sunt, godt, enkelt og billig. En skikkelig vinn-vinn-situasjon!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 

10 tips til hva du kan lage med løk

Løk er en favoritt i mange retter. Løk er sunt, billig og godt. Alle gode måltider starter med å skrelle en løk.

 

frukt.no/artikler/10-tips

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev