Juryen fra International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) har i dag innstilt Nordland som European Region of Gastronomy 2028.

- Gratulerer Nordland! Denne utmerkelsen vil bidra til at enda flere i inn- og utland får kjennskap til de fantastiske råvarene vi har i landsdelen. Og vil styrke matopplevelser som en viktig del av reiselivet i nord, sier fylkesråd for næring Svein Øien Eggesvik (Sp).

Et nytt kapitel for Nordland
Innstillingen kommer etter to år med målrettet arbeid, bredt samarbeid og et betydelig løft for den nordnorske matkulturen. Prosjektet tar nå over stafettpinnen etter Bodø2024.

-Søknaden bygger på erfaringene fra Bodø2024. At vi nå tildeles denne tittelen, markerer et nytt kapittel etter Europeisk kulturhovedstad – og gir Nordland en ny mulighet til å vise frem sitt særpreg for Europa. Denne gangen gjennom matkultur, gjestfrihet og gastronomi, sier Øien Eggesvik.

En felles innsats som har gitt resultater
- Jeg vil rette en stor takk til Nordnorsk Kompetansesenter MAT for den fantastiske jobben de har gjort med å lede prosjektet. Og en stor takk til alle som har bidratt med innspill og kunnskap om matfatet Nordland.

En bærekraftig matfremtid
European Region of Gastronomy (ERG) er et europeisk program i regi av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Programmet skal bidra til å synliggjøre regional kultur og mattradisjon internasjonalt, skape utvikling i regionen og bygge regional identitet og stolthet.

IGCAT mener at samarbeid på tvers av sektorer er nødvendig for å møte dagens utfordringer – derfor gis prisen ikke bare for gastronomi i seg selv, men for helhetlig regional innsats mot en mer bærekraftig matfremtid.

Reise i Nordland
Juryen har reist gjennom Nordland sammen med Nordnorsk Kompetansesenter MAT for å oppleve noe av det beste vi har å tilby innen mat, kultur og opplevelser.

På turen møtte juryen 50 aktører fra hele regionen – blant annet matprodusenter, lokale myndigheter, kultur- og tradisjonseksperter, akademikere, næringslivsrepresentanter, utdanningsinstitusjoner og lokale frivillige organisasjoner.

-Dette er en kald region med varme hjerter, sa juryen under pressekonferansen. Under er et utvalg bilder fra juryens oppevelser på reisen.

Juryens bedømmelse:
En internasjonal jury bestående av fire internasjonale eksperter, ledsaget av IGCATs president Diane Dodd (PhD), vurderte søknaden fra Nordland om tittelen European Region of Gastronomy 2028.

Etter å ha gjennomgått søknadsboken Nordland: Seasons Under The Light, sendt inn 17. april 2025, besøkte juryen regionen 10.–14. november 2025.

Målet med besøket var å vurdere regionens egnethet og beredskap for å inneha tittelen i 2028. Juryen vil utarbeide en omfattende rapport med anbefalinger for å støtte regionens videre arbeid.

Under besøket møtte juryen mer enn 50 aktører fra hele regionen – matprodusenter, lokale myndigheter, kultur- og tradisjonseksperter, akademikere, næringslivsrepresentanter, utdanningsmiljøer og frivillige organisasjoner som arbeider med å utvikle og beskytte Nordlands kultur, og som har bidratt til regionens søknad.

Juryen satte pris på å møte så mange engasjerte aktører fra offentlig, privat, frivillig og akademisk sektor, og berømmet innsatsen alle har lagt ned i strategier og planer for regionen.

Etter et fem dager langt program konkluderte juryen med at Nordland har potensial til å bli en global referanse innen gastronomi, og anbefaler derfor at regionen tildeles tittelen for 2028.

Generelle kommentarer
Dr. Diane Dodd, president i IGCAT, gratulerte Nordland fylkeskommune og alle de imponerende aktørene i regionen for fremragende vertskap og imponerende resultater innen matproduksjon og besøksopplevelser, spesielt gjennom prosjektet Food Region Nordland (2025–2028).
Hun trakk særlig frem organisasjonsteamet Per Theodor Tørrissen, Katrine Wiken og Guro Brown fra Northern Norway Competence Center for Food (NKMAT) for deres eksepsjonelle søknadsarbeid, og påpekte at deres initiativ ArktiskMat var det som først fanget IGCATs interesse for regionen – et eksempel på hvor viktig internasjonalisering er for å skape nye muligheter.
Juryens besøk hadde som mål å vurdere hvor godt Nordland er forberedt på rollen som European Region of Gastronomy 2028. De merket seg en rekke fremragende eksempler:
• Kvitnes Gård – Halvar Ellingsen: Gård og «farm-to-table»-restaurant der det praktiseres helhetlig, jordnær gastronomi.
• Boazovázzi – Máret Rávdná Buljo & Peder Buljo: Samisk kulturbedrift som formidler urfolks matkultur gjennom historier og praktiske opplevelser.
• Lofoten Gårdsysteri – Marielle de Roos & Hugo Vink: Økologisk, håndverksbasert meieri som viser biodynamiske metoder og sterkt lokalt engasjement.
• Thon Hotel Svolvær: Hotell med sirkulære energisystemer, lokal mat og kulturopplevelser som styrker identitet og bærekraftig turisme.
• Destination Lofoten: Fremmer regionen som et av verdens mest unike og bærekraftige reisemål.
• Museum Nord / SKREI: Helhetlig senter viet lofotfisket og skreiens betydning.
• Unstad Arctic Surf: Restaurant og overnatting tett på naturen, med fokus på lokale råvarer.
• LoVe Development: Næringsnettverk innen mat, drikke, opplevelser og distribusjon i Lofoten og Vesterålen.
• Lofoten Seaweed: Innovativ, bærekraftig høsting av tare – kombinerer tradisjon, arbeidsplasser og sterke historier.
• Tørrfisk fra Lofoten: Bevaring av tradisjoner innen tørrfiskproduksjon.
• Lofotlam: Arbeid med å beskytte beiteområder og rammevilkår for sauedrift.
• Sletten Gård – Solveig B. Rønning & Geir Ove Bentsen: Familiedrevet gård som kombinerer tradisjon med ansvarlige og bærekraftige landbruksmetoder.
• Til Elise fra Marius: Restaurant som løfter lokale råvarer og smakene fra landskapet.
• Mosjøen videregående skole: Studieretninger innen landbruk og restaurant- og matfag.
• Nordland fagskole: Fagopplæring som kobler landbruk, gastronomi og bærekraft.
• NKMAT: Drivkraften bak ArktiskMat og Food Region Nordland.
• Espen Laumann & Roderick Sloan: Lærere som inspirerer ungdom gjennom bærekraftige arktiske råvarer og etisk høsting.
• Tine & Nortura: Kooperativer som sikrer langsiktig stabilitet i regional matproduksjon.
• Sjøgata i Mosjøen – Rune Krutå: Besøk til den vernede trehusgata og presentasjon av den frivilligdrevne grøtfestivalen.
• Kirkens Bymisjon, Mosjøen: Frivillig innsats for sårbare innbyggere.
• Bodø2024: Sterke kommunikasjonsnettverk og kulturelle partnerskap som gir varig effekt for gastronomisatsingen.
Juryen uttrykte også stor takknemlighet til alle restauranter, hoteller og vertshus som leverte gode og smaksrike opplevelser under besøket. De gjorde Nordland stolt:
Kvitnes Gård, Thon Hotel Svolvær, Barthbryggo AS, Kulturverkstedet, Unstad Arctic Surf, Hattvika Lodge, Til Elise fra Marius, Huset i Gato, Scandic Havet, Bryggerikaia.
Konklusjon
Regionen utmerker seg innen gårdsbasert gastronomi, håndverks- og økologisk matproduksjon, urfolks matkultur, og sirkulære, miljøansvarlige løsninger innen mat og reiseliv.
Prisen European Region of Gastronomy vil gi ytterligere kraft til samarbeid, kunnskapsdeling og felles markedsføring med andre prisvinnende og nominerte regioner. Med sterke prosjekter, innovasjon og kulturell dybde er Nordland svært godt posisjonert for å gjøre 2028 til et år med store kulinariske opplevelser og en varig gastronomisk arv.
Anbefaling
Etter besøket anbefaler juryen at Nordland tildeles tittelen European Region of Gastronomy 2028, forutsatt at enkelte nøkkelkrav oppfylles før IGCATs Advisory Forum 12. desember 2025.
Juryen uttrykker også et stort ønske om å se planleggingen av en prisutdeling som kan vise frem Nordlands matmangfold for verden.
Juryens sammensetning
• Dr. Diane Dodd, president i IGCAT – fulgte juryen og vurderte økonomiske, juridiske og styringsmessige aspekter.
Uavhengige jurymedlemmer:
• Dr. Edith Szivas, visepresident i IGCAT, ekspert på bærekraftig turisme – fokus på innovasjon, kreativitet, turisme og jobber.
• Davinia Galea, IGCAT-ambassadør for Gozo (ERG 2026), ekspert på kulturpolitikk – fokus på innbyggerinvolvering og utdanning.
• Ramon Sentmarti, IGCAT-ambassadør for Catalonia (WRG 2025), ekspert på landbruk, næringsutvikling og internasjonal handel – fokus på synlighet, kommunikasjon, arv og evaluering.
• Omar Valdez, medlem av IGCATs styre og direktør for UN Tourism Academy – fokus på miljø, landbruk og bærekraft.
Med støtte fra:
Matilde Ferreira (prosjektleder, IGCAT) og Ben Wills (kommunikasjon, IGCAT).
Om prisen World / European Region of Gastronomy
International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) er instituttet som administrerer og koordinerer prisen World and European Region of Gastronomy. IGCAT mener at samarbeid på tvers av sektorer er avgjørende for å løse dagens utfordringer – derfor tildeles prisen ikke bare til regioner med god gastronomi, men til regioner som samarbeider bredt for en mer bærekraftig matframtid.
Prosessen består av tre trinn:
Å samle aktører fra ulike sektorer.
Å utarbeide en søknadsbok som synliggjør regionens styrker og initiativer.
Et jurymøte som resulterer i anbefaling til IGCATs styre og en rapport som hjelper regionen videre.
Prisvinnende og nominerte regioner samarbeider om å styrke matsikkerhet, skape arbeidsplasser gjennom kreativitet og gastronomisk innovasjon, gi mat- og kulturkompetanse til barn og voksne, fremme bærekraft i reiseliv og landbruk, støtte balansert, ansvarlig turisme og løfte kunnskap i både rurale og urbane samfunn.
