Nyhet
Matnytt Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri er kåret til verdens beste ost 2023

Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri er kåret til verdens beste ost 2023>

Nidelven Blå, produsert av Gangstad Gårdsysteri er nå kåret kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards 27. oktober 2023 i Trondheim Spektrum.

 

«Verdens beste ost» er den høyeste utmerkelsen som blir gitt og osten gikk til topps  av alle ostene i det rekordstore bidraget på 4502 i årets World Cheese Awards. Her er de beste ostene fra hele verden samlet og konkurrerer mot hverandre i verdens største konkurranse for kun ost.

Hver ost blir nøye evaluert, med tanke på faktorer som utseendet på skorpen og pastaen, ostens aroma, kropp, tekstur, og ikke minst smaken og munnfølelsen.

 

 

Maren Gangstad, daglig leder i Gangstad Gårdsysteri, som tok over etter svigermor da hun gikk av med pensjon tidligere i år, sier:

«Dette betyr så mye for oss. Vi er en liten melkegård bare to timer herfra, så dette som skjer på hjemmebanen vår betyr mye, og å ha hele mannskapet fra meieriet her gir en ekstra gnist.

 

 

«Denne osten ble laget i januar, så den er omtrent 11 måneder gammel nå, og er vår bestselger. Den fikk et supergull i World Cheese Awards 2019 som beste norske ost, noe som gjenspeiler arbeidet som er lagt ned for å opprettholde kvaliteten og konsistensen.»

Verdens beste ost  2023 er en håndlaget, halvfast blåmuggost laget med pasteurisert kumelk. Det gårdsbaserte ysteriet er stolte av å ansette dyktige lokale folk, og har skapt 14 heltids-arbeidsplasser i den lokale bygda.

 

 

Superjurydommer Finbar Deery, sjef for detaljhandel i Sheridans, Irland sier:

«Det jeg elsket mest med denne osten var samspillet mellom melken og de blå smakene. Teksturen var det første som slo meg, den har en kremet, tett struktur. Det er et hint av bitterhet i osten også. Vi setter ikke pris på bitterhet i ost men når du har en så rik tekstur så kommer bitterheten igjennom på en annen måte og gir osten karakter og balanse»

 

Nidelven Blå er oppkalt etter Trøndelagselva, og er laget kun to timer fra Trondheim sentrum, vertsbyen for World Cheese Awards 2023.

 

 

Et panel av ledende oste-eksperter, inkludert kritikere, kokker, innkjøpere, forhandlere, journalister, kringkastere og andre eksperter på feltet var kommet sammen for å smake og vurdere hver ost og for å avgjøre om de var verdig en bronse, sølv, gull eller Super Gold-prisen.

Gjennom bedømmelsesprosessen ble 4502 oster redusert til 100 supergull, hvorav 16 finalister ble foreslått for å bli bedømt på nytt av en internasjonal superjury for World Cheese Award for å avgjøre en totalvinner: verdensmesterosten for 2023

 

Publikum så på mens noen av de fineste ganene i det globale ostesamfunnet debatterte det beste av det beste. Den internasjonale superjuryen som dømte i den siste fasen av konkurransen besto av 16 oste-eksperter fra hele verden. Disse smakte de 16 siste foran  publikum og på World Cheese TV før de kronet årets verdens beste ost.

 

Ekspertpanelet inkluderte blant andre Cathy Strange fra Whole Foods Market i USA, Peter Mårtensson fra den svenske forhandleren Möllans Ost, Mansi Jasani fra The Cheese Collective i India, Jon Thrupp fra Mons Cheesemongers i Storbritannia og Aki Sakagami fra Cheese Professional Association i Japan.

 

 

John Farrand, administrerende direktør i Guild of Fine Food, arrangører av World Cheese Awards, kommenterer:

«Det gjør meg utrolig stolt at vi nok en gang har en norsk vinner, etter at landet vant i 2016, og igjen i 2018. Denne suksessen er vitnesbyrd om omsorgen og innsatsen som er lagt ned av den norske osteproduksjonen. Vi har flere bidrag enn noen gang før, og jeg blir mer og mer  begeistret over mangfoldet som er representert og bredden av stiler og osteteknikker fra hele verden.»

 

 

Hele 4502 oster ble sendt inn til den 35. utgaven av World Cheese Awards, som markerer en økning på 6 % fra året før. Disse bidragene representerte 43 land og deltakelse fra 954 selskaper over hele verden (7,23 % i Storbritannia, 92,77 % internasjonalt). Spesielt inneholdt konkurransen bidrag fra relative nykommere de siste årene, inkludert Polen, India, Liechtenstein og Tyrkia blant andre.

 

Veletablerte osteproduserende nasjoner som Italia, Spania, Frankrike og Storbritannia var godt representert av både returnerende utfordrere og nykommere, men det høyeste antallet påmeldinger var fra Spania. Vertslandet Norge hadde sitt høyeste antall påmeldte noensinne med 293 norske oster. I tillegg til konkurransen ble det utstilt et stort utvalg oster i ulike stiler og modninger, som viste et mangfoldig utvalg av melkesorter fra bøfler, kuer, geiter og sauer.

 

 

Alle bidrag ble bedømt på en enkelt dag og 264 eksperter fra 38 forskjellige nasjoner studerte  ostenes  utseende, tekstur, aroma og smak. Bronse-, sølv-, gull- og supergull-utmerkelser ble delt ut i løpet av morgenøkten før Super Gold juryen evaluerte videre for å finne årets topp 16 oster, hvor verdens beste ost 2023 ble valgt og kronet.

 

 

Partnere og samarbeid

De viktigste globale partnerne i årets konkurranse er HANEN, Norsk Gardsost og Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Hovedsponsorene til World Cheese Awards 2023 er Barbers, Bertshfoodtec, The Fine Cheese Co, Le Gruyère AOP, Hâute Fromagerie, Kalt Cheese Technology, MENY, Parmigiano Reggiano og The USA Cheese Guild. World Cheese Awards 2023-trofeets sponsorer inkluderer Agri Expo, Atalanta Plaza, Forever Cheese, Horgans Delicatessen Supplies, Japanese Cheese Council, Lacteo Network, Rupp AG, Snowdonia Cheese Company, Somerdale og Specialist Cheesemakers Association. Supporterne av World Cheese Awards 2023 er Academy of Cheese, Ardis Group, DERO Groep, Good Cheese magazine, Peter Green Chilled og Rowcliffe. Nøkkelsponsorene til Oste V-M er MENY, TINE og Innovasjon Norge sammen med Oluf Lorentzen, Matcompaniet og Bjørklund 1925.

 

Dommere

Dommerne jobber i team på to til tre, og identifiserer oster som er verdig en bronse-, sølv-, gull- eller supergull-pris. De vurderer utseendet, følelsen, lukten og smaken til hver enkel, og vurderer utseendet på skallet og pastaen, samt ostens aroma, kropp og tekstur, men de fleste poengene blir tildelt smak og munnfølelse. Hvert lag nominerer deretter én eksepsjonell ost som Super Gold fra bordet sitt.

 

Disse ostene er de beste i verden og bedømmes for andre gang av superjuryen på 16 internasjonalt anerkjente eksperter, som hver velger ut en ost til mester i den siste bedømmelsesrunden.

Superjuryen, som representerer alle fire verdenshjørner, debatterer deretter de siste 16 foran et livepublikum, før de velger verdensmesteren Cheese direkte på WCA TV, som streames globalt på gff.co.uk/wca.

 

Her er informasjon om de forskjellige resultatene> 

worldcheeseawards.com/wca-results

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev