FOTO Opplysningskontoret for frukt og grønt
desember 2021
I butikkene finner du nå friske, saftige og sprø norske epler som du kan kjøpe inn til julen. Ny lagringsteknologi gjør at butikkene nå selger norske epler langt utover ordinær sesong og tydelig merking på eplene med Nyt Norge merket, gjør det lett for forbrukere å velge de norske eplene.
I butikkene finner du nå friske, saftige og sprø norske epler som du kan kjøpe inn til julen. Ny lagringsteknologi gjør at butikkene nå selger norske epler langt utover ordinær sesong og tydelig merking på eplene med Nyt Norge merket, gjør det lett for forbrukere å velge de norske eplene. Ny lagringsteknologi gir oss deilige norske epler til jul og utover vinteren.
Utvidet eplesesong
Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). I den treårige prosjektperioden er målsetningen å utvide sesongen for norske epler og oppnå en markedsandel på ca. 20% for norske epler som selges i vintermånedene fra desember til mars, som vil gi et økt salg på 3 400 tonn årlig og bygge preferanse for norsk produsert eple blant forbrukere.
- De norske eplene er knasende sprø, lukter godt, er smakfulle og er perfekt som et sunt mellommåltid i farta nå i juleinnspurten. Epler inneholder kostfiber som gir en god magefølelse og antioksidanter vi trenger i en travel hverdag, sier leder for merkevarebygging i OFG, Silje Thoresen Tandberg. – og epler er en naturlig ingrediens i de mange deilige måltidene vi spiser i julehøytiden.
Ny lagringsteknologi gir naturlig friskhet
Vanligvis har sesongen for norske epler vært over i november, men moderne norske epleprodusenter har utviklet ny teknologi som utvider sesongen. Teknologien som brukes kalles ULO. ULO står for Ultra low oxygene. Oksygennivået i luft er 21 %.
Gjennom ULO senkes oksygennivået i lagerrommene fra 21 % og ned til 1 % ved at luften i lagerrommet blåses ut og lagerrommene tilføres nitrogen ved hjelp av en nitrogengenerator. Samtidig som oksygennivået (O2) senkes til 1 % så øker CO2-nivået til 1 %.
I dvale
På den måten legges eplene i "dvale" og modningsprosessen eller nedbrytningsprosessen går saktere. Dermed holder eplene seg friske lenger. Det er denne prosessen som gjør at eplene holder seg sprø og saftige i mer enn et halvt år etter innhøsting.
Derfor bør du spise epler
Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse. Epler har mest vitamin C rett under skallet, så spis epler med skallet på. Lagringsepler inneholder noe mer vitamin C enn de tidlige sortene. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Eplesorter
Eplesorter som inngår i prosjektet er Rød Aroma, Elstar og den nyeste eplesorten Rubinstep . Disse egner seg spesielt godt til lagring og eplene holder seg sprø og friske så lenge som et halvt år etter innhøsting.
Lag noe godt med norske vinterepler :
frukt.no/artikler/lag-noe-godt
Populære oppskrifter:
frukt.no/artikler/vare-10-mest