Matnytt Mesterkokk Jimmy Øien

Mesterkokk Jimmy Øien> Dette er råvarene jeg liker å grille

Weber-ambassadør Jimmy Øien (26) er kjøkkensjef på den anerkjente restauranten Rest. Der lager de førsteklasses mat av råvarer som ellers ville blitt kastet. Her forteller Jimmy om hvilke råvarer han foretrekker på grillen.

 

 

Alle råvarer kan grilles

Jeg liker egentlig å grille alt som lar seg grille, og det er i utgangpunktet alt. Likevel er kongekrabbe noe av det beste jeg kan legge på en grill. Enten gratinerer jeg kjøttet i skallet med en deilig gratinering, eller så tar jeg ut hele muskelen og griller den direkte på grillristen. Da får jeg frem den karamelliserte smaken.

 

 

 

 

Kreps er kongen av grillen

Jeg må også ta med kreps. Du trenger ikke å dra på gourmetrestaurant for å nyte den delikatessen.

 

Med noen enkle forberedelser får du raskt helt fantastisk grillmat på bordet. På 15 minutter er mye gjort. Jeg kan love deg, prøver du denne, får du en ny grillfavoritt. Oppskriften får du her.

 

«Sjøkreps er hverdags-hummer. Gratinering på grillen får fram en helt fantastisk smak av sommer og sjø. Og det er nesten latterlig enkelt.» 

 

Gratinerte sjøkreps 

4 store sjøkreps

 

Gratinering

150 g smør

1 bunt gressløk

1 bunt persille

Revet skall fra 1 sitron

30 g brødsmuler

2 fedd hvitløk

1 ts pepper

1/3 ss salt

 

På kjøkkenet

Del sjøkrepsen i to på langs, fjern paven og ta ut tarmen, brist sjøkreps-klørne så de åpner seg litt, men holder sammen. 

 

Gratinering

Bland romtemperert smør, gressløk, persille, revet sitronskall, hvitløk, salt, pepper og brødsmuler i en foodprosessor eller bruk stavmikser. Dekk krepsen med gratineringen. 

 

På grillen

La grillen bli god og varm. Legg sjøkrepsen på planchaen eller stekeplaten med gratineringen opp. Grill med lokket nede i ca. 6-7 minutter.

 

 

Grill østers – du kommer til å smatte av lykke

Du forventer kanskje noen oppskrifter med saftig pampaskjøtt, Wagyu-biff (kobebiff) eller T-benstek også. Ikke nå, for er det noe du bør prøve å grille, er det østers. Ingen grunn til å være skeptisk.

 

Når du griller østers, så er det noe helt annet enn rå østers. Det smaker du fort. Denne perlen av en grillrett kommer du til å slafse i deg. Med Chimichurrismaker det helt himmelsk.

 

Superraskt og enkelt er det også. Og en fin bonus er det at du slipper å åpne dem. De åpner seg når de er ferdige.

 

 

Grillet østers med chimichurry

25 g bladpersille

25 g koriander

15 g oregano

1 stk. rød chili

1 fedd hvitløk

1 dl solsikkeolje

Salt og pepper

2 ss sherryeddik

 

 

Bland bladpersille, koriander, oregano, chili og sherryeddik i en blender eller stavmikser. Smak til med litt salt og pepper, og saften fra en halv grillet sitron.

 

På grillen

Grill alle urtene lett. Grill en halv sitron. Legg uåpnet østers på grillen i ca. 4-7 minutter avhengig av på størrelsen til de åpner seg selv. 

 

Ta forsiktig av topplokket og løsne muskelen og server direkte med 1 ss chimichurri. 

 

Smarte tips som smaker

Det er viktig å grille med så varm grill som mulig. Rotgrønnsaker syns jeg også er en utrolig bra råvare på grillen. Jeg fant ut et smart tips for en tid tilbake, da jeg prøvde å få den perfekte grillede gulroten, nemlig at det funker veldig bra å fryse rotgrønnsaker før grilling.

 

Jeg fryser rett og slett rotgrønnsakene ned hele. Under frysing vil fibrene i grønnsakene blir sprengt, og da vil de slippe ut litt væske når de tiner.

 

Når grønnsakene er ferdig tint og du legger dem på grillen, kan du grille grønnsakene hardt uten at de blir bløte  eller overvarmebehandlet, og konsistensen vil bli helt unik.

 

«Det funker veldig bra å fryse rotgrønnsaker før grilling.»

 

 

Grill urter og salt fisken riktig

Du kan også grille urter som skal brukes til en salsa eller en saus. Det funker også om du vil ha en litt dypere smak. Når jeg griller fisk, så liker jeg å salte fisken litt i forveien, ca. 20 min.

 

Det gjør at fisken setter seg litt. Det vil si at den slipper ut mindre væske under grillingen, og du har litt høyere kjernetemperatur å gå på – fra fisken er perfekt til overstekt.

 

Hvis du griller feit fisk, for eksempel laks, ørret, makrell, tunfisk eller ål, kan du bruke litt sukker i saltingen. Da vil fisken bli lett speket og litt fastere. For eksempel kan du bruke 90 g salt og 10 g sukker.

 

«Hvis du griller feit fisk, f.eks. laks, ørret, makrell, tunfisk eller ål, kan du bruke litt sukker i saltingen. Da vil fisken bli lett speket og litt fastere.»

 

Oppskriftene er utviklet i samarbeid med Jimmy Øien for Weber

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev