“Det er en ære å bli nominert, dette er virkelig lønn for alt strevet det er å drive en topprestaurant i utkanten basert på de lokale råvarene rundt oss og råvarene fra vår egen gård.” Sier Thomas Valø som er nominert i kategorien Årets kokk. Valø driver restauranten Buøy Gård i Trøndelag.
“Matprisen er den eneste prisutdelingen der vi kan belønne mennesker som jobber dag ut og dag inn for å ta vare på matjorda vår. Vi trenger å finne de som snakker om og som jobber med sirkulær jord-økonomi. Det er de som er fremtiden, og det er de vi skal hedre gjennom Matprisen. Vi gleder oss til en storstilt feiring 19. november på Vippa,” sier jurymedlem Heidi Bjerkan, kokk og eier av Credo og Vippa.
Årets jury består, i tillegg til Heidi Bjerkan, av Ingrid Kleiva Møller (miljøsjef Øyafestivalen), Elise Matilde Lund (daglig leder, stiftelsen Kore), Else Thorenfeldt (bonde, Korsvold Gård), Cath Røsseland (sponsorsjef, Øyafestivalen), Esben Holmboe Bang (Maaemo), Liv Solemdal (rådgiver, NORSØK og mat- og miljøveileder i Matvalget) og Thomas Horne (forfatter og foredragsholder).
Årets kjøkken
Ben Reddik
Ben Reddik serverer mezze basert på bærekraftige og rene råvarer. Menyen består av smakfulle grønnsaker, salater med hele korn, surdeigspita, egenlagde oster, kun villfanget fisk og få kjøttretter. Menyen er sesongbasert, og de handler direkte fra bønder. Ben Reddik tar ingen snarveier, og de fremhever råvarene på en eksemplarisk måte. Slik gjør de seg fortjent til en nominasjon til Årets kjøkken.
Restaurant Kontrast
Restaurant Kontrast er en restaurant i Oslo med en leken innstilling til mat og råvarer. Menyen er kreativ, men også bærekraftig. De har egen takhage og de handler direkte fra lokale bønder. De lar norsk vekstsesong avgjøre menyen, og kanskje mest særegent; de kjøper inn hele dyr og skjærer de ned selv. De ansatte i restauranten drar på studiebesøk for å bli kjent med bonden som dyrker maten, og for å lære om hvor maten kommer fra. I møte med gjestene presenteres råvarene med kunnskap og ærbødighet.
Røst Teaterbistro
Seks av sju dager i uka gjør kjøkkensjef Mette Beate Evensen og hennes kollegaer gråstein til gull. Røst Teaterbistro har stor kunnskap om råvarer, og serverer kreative og balanserte retter basert på enkle råvarer. De er opptatt av å bruke hele dyret når de har kjøtt på menyen, som ellers settes av sesongen og dagen. Råvarene er nordiske, og ofte lokale. Røst Teaterbistro formidler matglede på ujålete vis, og er en verdig nominert til Årets kjøkken.
Årets produsent
Ask gård
På en gård nord for Krokskogen, skapes det matmagi. Magien står fem dyktige folk for. Ask gård har gårdsdrift med sauer som går fritt og spiser bær, urter og sopp, og de lager spekemat, salami og pølser. Ask gård produserer fra snute til hale, og med kvalitet i alle ledd: Alt er håndlaget og kun de beste råvarene brukes. Ask gård nomineres på grunn av det gode håndverket og den høye kvaliteten på produktene.
Balholm
Balholm har gjennom 20 år jobbet med fruktdyrking og foredling av frukt og bær. De er tradisjonsbærende nyskapere i sin produksjon av alkoholholdige og alkoholfrie fruktdrikker. Kvaliteten er høy og sortimentet stort. De utmerker seg ikke bare på produktsiden, men også på produksjonssiden. Gjennom ordningen «rekruttfrukt», i samarbeid med Godt Brød, solgte de drikke fra gårder under omlegging til økologisk drift. Balholm har bidratt enormt mye for å øke andelen og heve kvaliteten på økologisk fruktproduksjon i Sogn, og i resten av landet.
Grindal ysteri
I Rennebu driver søstrene Turid og Ragnhild Nordbø gårdsysteriet Grindal ysteri. Her forvandler de upasteurisert melk fra egne kyr, sauer og geiter til oster av høy kvalitet. Driften av ysteriet er i pakt med omgivelsene, og smakene er både norske og eksotiske på samme tid. Juryen er svært imponert over kvaliteten på på Grindals oster.
Debioprisen
Bakeriet i Kabelvåg/Unseld
I et hvitt hus i Kabelvåg serveres det lekre, økologiske bakervarer til både lokalbefolkning og turister. Varene som presenteres representerer godt håndverk og et bevisst forhold til råvarene. Bakeriet i Kabelvåg er kanskje det eneste økologiske bakeriet i Norge som tilbyr tyske spesialiteter som om du skulle vært i et bakeri på kontinentet. Utsalget av økologiske tørrvarer og drikke gjør også bakeriet til en liten kolonial i turismens vugge.
Ett bord
På Ett bord spiser du ikke alene! Samlet rundt ett bord møtes fremmede og kjente og nyter norske, økologiske råvarer tilberedt av flinke folk, som også gjør en stor jobb med å formidle historier om råvarene. De inviterer produsentene med inn i restauranten, og gjør det mulig for menneskene som samles rundt bordet å komme tettere på landbruket. Juryen roser Ett bord for å være «kommunikative i maten»!
Fosen folkehøgskole
Hos Fosen folkehøgskole står økologi på pensum og på bordet: De tilbyr studielinjer i økologisk landbruk og selvberging, de har Debios valørmerke i gull og driver et eget gårdsbruk. Varer de ikke produserer selv, kjøpes fra lokale produsenter. Folkehøgskolen er et eminent eksempel på en virksomhet hvor utdanning og drift av skolen går sammen i en større enhet.
Årets formidler
Green Bonanza
Green Bonanza er en blogg drevet og skrevet av Mia Frogner. Hun har gjennom fire år inspirert og formidlet kunnskap til svært mange lesere. Bloggen er både en kokebok og en debattflate som tar opp viktige tema, som matsvinn og bærekraftsutfordringer. Senest i sommer var Frogner aktiv i kampanjen for å bruke tørkeutsatt blomkål som holdt på å gå i søpla. Juryen mener Green Bonanza har en viktig stemme som formidler gleden ved grønnsaker.
Harvest
Tidsskriftet Harvest har i flere år vært en aktør som bedriver seriøs gravejournalistikk om miljø og klima, senest i en kritisk serie om oppdrettsnæringen. De har også skrevet og oversatt tekster om økofilosofi, og tilgjengeliggjort temaet for et større publikum. En sentral tematikk i tidsskriftet har vært å språkliggjøre opplevelsen av natur, noe som kan bidra til åpne lesernes øynene for de miljøutfordringene vi står overfor.
Sogn Jord- og Hagebruksskule
I 101 år har Sogn Jord- og Hagebruksskole (SJH) i Aurland utdannet ungdommer og voksne i agronomi. Siden sendt på 1980-tallet har skolen vært en landslinje som tilbyr utdanning i økologisk landbruk og bærekraftig samfunnsutvikling. Skolen er det opplagte stedet for alle som vil drive økologisk landbruk. SJH har gjennom kursvirksomhet utdannet mange av de som driver med småskalaysting i dag. I tillegg til undervisning av elevene, drives det på SJH et ressurssenter til glede for lokale mat- og serveringsvirksomheter. Sogn Jord- og Hagebruksskule har en unik rolle i å forme et framtidsrettet og bærekraftig landbruk i Norge.
Årets kokk
Astrid Regine Nässlander
På en øy i Salten ligger hotellet Manshausen Island. Her styrer Astrid Regine Nässlander kjøkkenet med en meny som både er sesongbasert og består av lokale råvarer. Slik er det fordi Astrid og hennes mann selv fisker, har villsau, sanker og dyrker grønnsaker. Hun har gjennom et velgjennomtenkt system for gjenbruk og reduksjon av svinn, gjort seg lite avhengig av å få ferske produkter fraktet til seg.
Hanne Frosta
Hanne Frosta, tidligere kjøkkensjef på «Hanne på Høyden», nå verksmester i fengselet på Ulvsøynes, er en inspirator. Hun har gjennom flere år vært en pådriver for å tenke kortreist og økologisk, og deler i dag sin kunnskap og sitt engasjement for god mat med innsatte. I sin rolle som verksmester bidrar hun til å gi innsatte innsikt i dyrehold, matlaging og bærekraft, og gjennom det tilbyr dem en vei ut i storsamfunnet gjennom restaurantkjøkkenet.
Thomas Valø
Thomas Valø er en dedikert og inspirerende kokk ved Buøy Gård nord på Trøndelagskysten. Her er kortreist og sjølplukk sentrale stikkord, i møte med eksklusivitet og nytenking. Lokale råvarer, det være seg både kjøtt og grønt, står i sentrum i det som er en helt unik og eksklusiv matopplevelse på Buøy Gård. Thomas er en dyktig kokk som brenner for yrket og som stadig tenker nytt.
Barne- og ungdomsprisen
Natur og Ungdom og Grønt spatak-prosjektet
Natur og Ungdom har i over tjue år gitt ungdommer muligheten til å reise ut på gårder og setre om sommeren gjennom Grønt Spatak-prosjektet. I løpet av oppholdet blir de kjent med arbeidet på gården, og forstår de komplekse sammenhengene mellom jordbruk og miljø. Dette gir arbeidskraft til bønder, og inspirasjon og kjennskap til norsk landbruk til ungdommen, og kanskje også emner til en ny generasjon bønder.
Geitmyra matkultursenter for barn
Siden 2011 har Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo gitt barn og unge mulighet til å bli kjent med dyrking, matlaging og råvarer som både er sunne og bra for miljøet. Senteret lar barn lære på barns premisser, gjennom smaking og utforsking. Lav egenandel har gjort det mulig for flest mulig familier å la barna delta. Over 3000 elever fra Osloskolen tar del i senterets undervisningsopplegg. Geitmyra matkultursenter for barn investerer i fremtiden gjennom å involvere og lære barn og unge om råvarer, matkultur og gleden ved å være på kjøkkenet.
Oppistua Øye
Solveig Haglund driver gården Oppistua, og har siden 2006 samarbeidet med Øye skole i Surnadal om å bruke gården som læringsarena. I tillegg til skolehage, tilbyr Solveig en rekke andre opplegg for ulike grupper med bakgrunn i gardsdrifta med gras, poteter, grønnsaker, urter, frukt, bær og blomster. Solveig Haglund er en svært anerkjent Inn på tunet-tilbyder. Hun har etablert et fast tilbud med et sterkt pedagogisk program som involverer svært mange læringsmål. Solveig er en «stayer», en som ivrer for at barn og unge skal få kjennskap til dyr og gårdsdrift.
Matprisen
Heinrich Jung
Heinrich Jung er bonde og driver gård i Arneberg i Solør. Heinrich omtaler seg selv som en storskala nisjeprodusent. Han produserer grønnsaker, korn, storfe- og svinekjøtt av svært høy kvalitet, og selger ofte direkte til videreforedlere og forbrukere. Heinrich Jung er en verdig kandidat til Matprisen gjennom hans tydelige stemme i offentligheten, det være seg om klimaendringer, gulrøtter med jord, dyrevelferd eller hele verdikjeden for mat i Norge.
Matsentralen Norge
Matsentralen Norge har tatt del i et verdensomspennende initiativ for overskuddsmat, og fungerer som en paraplyorganisasjon for seks matsentraler i Norge. Første sentral åpnet i Oslo i 2013, og bare i løpet av første halvdel av 2018 omfordelte Matsentralen mer enn 1000 tonn mat til mennesker i nød. Matsentralens arbeide med best mulig ressursutnyttelse gjennom verdikjeden, og hjelp til mennesker som er under fattigdomsgrensa, har satt et tydelig fotavtrykk og gir håp om en mer bærekraftig matutnyttelse i Norge fremover.
Mestringsguiden
Det er ikke mange som mestrer å se like helhetlig på verden som Mestringsguiden! Mestringsguiden bistår flyktninger med å finne bolig og arbeid, i tillegg til å drive cateringvirksomhet og to serveringssteder i Oslo: Aleppo Bahebek og Injera Palace. Her bruker de i stor grad norske, lokale og økologiske råvarer – og lager tradisjonelle syriske og eritreiske retter. Mestringsguiden tar vare på mennesker, samtidig som de ønsker å ta vare på jorda – et ambisiøst og inspirerende arbeid juryen vil berømme.