FOTO Sara Johannessen Meek
KOKK Anette Fjelleng Hansen
27 februar 2020
Mør og sticky svineknoke servert på kimchi- pannekake og Pho med nudler, revet kylling og koriander er to av fristelsene MatPrat serverer på årets by:Larm. Menyen er spesiallaget for å redusere matsvinn, bruke hele dyret og gi nytt liv til slappe grønnsaker og gårsdagens brød.
- Vi byr på byens billigste tre-retter med flotte råvarer fra den norske bonden og digge smaker fra flere verdenshjørner, sier kokk i MatPrat Anette Fjelleng Hansen.
Alle rettene er dessuten laget i porsjonsstørrelser som skal hindre matsvinn, og det gjenspeiles også i prisen på 50 kroner pr rett.
- Vi serverer småretter som er SÅ digge at de garantert blir spist opp. Målet er at ikke noe blir kastet, og så tar du heller en rett til om du er mer sulten!
Smaker fra Asia, Marokko og Mexico preger menyen, som består av fem retter hvorav en er dessert.
- Koreansk har vært i vinden en god stund, og smaken av kimchi er noe man rett og slett blir glad av å spise. Svineknoker er jo ikke hverdagskost for mange, men langtidskoker du den får du et fantastisk mørt og smakfullt kjøtt. Sylter du grønnsakene har du crispy grønnsaker i lang tid – perfekt om du må redde grønnsaker som har ligget en stund.
Pho med nudler har også smaker fra Asia. Her har MatPrat-kokken brukt hele dyret for å koke en skikkelig god kraft som base til pho’en.
- Har du skall og skrell av rotgrønnsaker eller slappe grønnsaker i kjøleskapet kan de også koke med i kraften – det gir bare ekstra god smak! Når kraften er ferdig kokt, har kyllingen blitt mør nok til at du kan rive den og ha den i suppa.
Lammeretten består av braisert lammebog krydret med «Ras el hanout.» Den balanseres av en frisk byggrynsalat og en deilig, avkjølende mynteyoghurt.
- Norsk lam er en eksklusiv råvare som er mild på smak og står godt til varme krydder. I denne retten har vi braisert lammet sammen med marokkanske smaker, noe som gjør det mørt og gir en god gryte med masse smak. Som tilbehør har vi lagd en mettende byggrynsalat med norsk bygg. Bygg er rikt på kostfiber og er en kornsort vi absolutt burde spise er av, sier Fjelleng Hansen.
Menyen har også en fresh og fargerik vegetarisk taco-variant som består av bønnestuing, syltet rødkål, sprø grønnkålchips og salatost.
- Hvem elsker vel ikke taco? Til by:Larm har vi gått for en vegetarisk variant. Bønner og andre belgvekster er gode proteinkilder og egner seg godt i mange vegetariske retter. Rødkålen kan du ha glede av lenge om du sylter den, grønnkålen også – den blir deilig, sunn snacks om du tørker den i ovnen. Retten kan spises vegansk, for den som ønsker det, da sløyfer man bare osten.
Desserten er en søt, salt, myk og crunchy variant av en kjær norsk klassiker.
- Her hyller vi de norske tradisjonene og som en ekte nordlending har jeg et ekstra stort hjerte for vafler. Til årets meny har vi toppet vaffelen med karamelliserte epler, hjemmelaget eggekrem og crumble av gårsdagens brød – nettopp fordi brød er noe vi kaster mest av.
Du kan også prøve deg på din favoritt hjemme, alle oppskriftene til festivalmenyen finner du på matprat.no.
MatPrat-teltet ved plassen utenfor Sentrum scene er åpent for alle, også for deg som ikke skal på konsert, 27- 29 februar.
KOREANSK BBQ MED KIMCHI
Deilige koreanske smaker! Mør og sticky svineknoke servert på kimchi- pannekake og med syltede grønnsaker.
En spicy og digg smårett som tar litt tid, men virkelig imponerer om du skal ha gjester.
matprat.no/oppskrifter/kos/koreansk-bbq-med-kimchi/
VEGETARTACO MED BØNNER
Lyst på taco?
Hva med en fargerik og fresh vegetarisk taco med bønnestuing, syltet rødkål og sprø grønnkålchips - Nam!
matprat.no/oppskrifter/kos/vegetartaco-med-bonner/
PHO MED KYLLING
En deilig, varm kyllingkraft med asiatiske smaker!
Pho med nudler, revet kylling, friske grønnsaker og koriander - Perfekt kosemat!
matprat.no/oppskrifter/kos/pho-med-kylling/
BRAISERT LAM MED COUSCOUS
Braisert lammebog krydret med "Ras el hanout" - en varm krydderblanding med marrokanske smaker.
Lammegryten serverer vi med en frisk byggrynsalat og en deilig, avkjølende mynteyoghurt.
matprat.no/oppskrifter/gjester/braisert-lam-med-couscous/
VAFLER MED KARAMELLISERTE EPLER
Søtt, salt, mykt og crunchy - fristende?
Hvem sier ikke "ja takk" til en vaffel toppet med karamelliserte epler, hjemmelaget eggekrem og crumble? Bruk din favorittoppskrift, eller finn oppskrift på vafler her. sjekke ut denne.
matprat.no/oppskrifter/gjester/vafler-med-karamelliserte-epler/