Matnytt Matjes nach Hausfrauenart fra Tyskland

Matjes nach Hausfrauenart fra Tyskland>

 

Tyskerne elsker sild og feirer den med egne festivaler. På sommeren serveres denne retten gjerne i en salat på et koldtbord med rødbeter, brød og stekte poteter til. Prøv den på ditt eget sommerbord, og få en smak av Tyskland.

 

Matjes Hausfrauenart er en god og tradisjonsrik tysk favoritt som er basert på matjessild.

 

Selv om matjessildproduksjon er storindustri i Norge, er denne silden forholdsvis ukjent i det norske kostholdet. Slikt er det ikke lenger syd i Europa.

 

I Tyskland feires starten av matjessesongen flere steder med folkefestivaler, blant annet i Bremen, Bremerhaven og Hamburg. En annen tradisjon er å spise matjessild på askeonsdagen etter karneval i fastetiden.

 

I den nordtyske byen Glückstadt starter en egen «matjesuke» andre torsdagen i juni hvert år. Tyskerne spiser sild hovedsakelig røkt eller marinert, gjerne fra glass eller boks.

 

Matjes nach Hausfrauenart

Til fire personer

 

8 fileter av jomfrusild eller speket kryddersild om du ikke får tak i matjessild

1 rødløk, syltet eller rå

1  eple

1 stor eller 8 små sylteagurker

100 grømme

50 g majones

hel sort pepper

1 bunt dill

3 cm fersk pepperrot

200 g kokte nypoteter

 

Hvis silden er veldig salt eller krydret, kan du skylle den kort under kaldt rennende vann.

Legg deretter filetene på et kjøkkenhåndklede eller tørkepapir, la dem tørke litt og kutt dem opp i mindre biter.

Skjær rødløken i tynne ringer, vask eplet og del det i fire ved hjelp av en kniv. Del hver av de fire bitene i tynne skiver på langs.

Kutt opp sylteagurken i terninger.

Rør rømmen og majonesen sammen i en bolle og smak til med fersk revet pepperrot og pepper.

Legg opp som en salat på fire tallerkener eller på et stort fat.

Start med å legge potetene i bunnen, fordel deretter epler, løk, sylteagurk og sildebiter over potetene. Legg til slutt på rømmesausen, pynt med dill og riv over pepperrot.

Guten Appetit!

 

Visste du at

Matjessild/jomfrusild er treårig kjønnsmoden sild som ennå ikke har gytt. Det gjør silden ekstra fin og fet. I tillegg fanges den på våren og forsommeren etter å ha fetet seg opp på rødåte.

Matjessild inneholder mye sunt fett, rikelig med omega 3, vitamin A, B, C, D, E samt viktige mineraler.

I Nederland og Tyskland regnes matjessild som en stor delikatesse. I Nederland åpnes sesongen for matjessild ved at dronningen høytidelig får overlevert årets første sild.

I 2021 eksporterte Norge 26 000 tonn sild til Tyskland. Verdien av denne eksporten var 366 millioner kroner. Det er kun eksporten av norsk laks som er større.

Matjessesongen er i mai og juni.

Norge er den desidert største produsenten av matjessild for markedene i Nederland, Belgia og Tyskland.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev