Nyhet
Matnytt Lussekatter for deg som vil ha det enkelt

Lussekatter for deg som vil ha det enkelt >

Snart fylles barnehager og skoler av hvitkledde barn med tente lys, og en duft av safran og fersk bakst brer seg over det ganske land. Luciadagen er et koselig lyspunkt i mørketiden, og her er tips til to ulike bakemåter og hele 7 former på lussekattene.

 

Lussekatter er deilige hveteboller i ulike fasonger som vi baker til Luciadagen 13. desember. Gulfargen kommer fra krydderet safran. Vil du bake lussekatter på den klassiske måten, så er det å gjøre som du pleier med gjærbakst.

 

– I søt gjærbakst er det spesielt viktig å passe på at deigen blir eltet godt nok for å få utviklet glutenet. Sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever et ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Om du i tillegg tilsetter smøret på slutten av eltetiden og lar deigen få heve lenge nok, er det store sjanser for et bedre bakeresultat, forklarer Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Japansk bakemetode gir saftigst lussekatter

Vil du gjøre det enda enklere på Luciadagen, så kan du bake vanlige hveteboller tilsatt safran eller gurkemeie. Vil du derimot være hakket mer avansert, og gi deg selv en utfordring, er den japanske tangzhong metoden som skapt for deg.

 

– Lussekatter bakt på denne bakemåten krever litt mer innsats, men gir ekstra luftig og saftig bakst. Hemmeligheten med tangzhong metoden er å starte med å lage en jevning av mel og melk, og på samme måte som for annen søt gjærbakst elte og heve lenge nok, røper Nordbø.

 

Metoden kan brukes både til salt og søt gjærbakst. Tørrgjær kan erstattes av fersk gjær. Generelt skal det brukes mindre gjær enn til tradisjonell bakst.

 

Kirkeport og prestens hår

Vi er mest vant med å få lussekattene formet som enkel eller dobbel lussekatt. Føler du deg ekstra kreativ og er klar for noe nytt, er det hele fem andre måter å forme deigen på, og alle har sitt eget navn:

 

 

• enkel

• dobbel

• gutt

• lilje

• vogn

• kirkeport

• prestens hår

 

– At det er rom for så mange former gjør jo at det å bake lussekatter blir ekstra gøy. Jeg liker godt å lage de ekstra avanserte, men de enkle lussekattene, gutt og lilje gjør at du kan ta en eller tre ettersom hvor sulten du er. Om du ikke har lyst til å bake lussekattene selv har de fleste butikker og bakerier lussekatter i disken til Luciadagen, sier Nordbø.

 

Oppskrift på klassiske  lussekatter >

brodogkorn.no/oppskrift/lussekatter

 

Oppskrift på tangzhong lussekatter >

brodogkorn.no/oppskrift/tangzhong-lussekatter

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev