Matnytt Lokalmatfest med statsråd i eplebygda Gvarv

Lokalmatfest med statsråd i eplebygda Gvarv>

Lokalmatfest i fruktbygda Gvarv. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad delte ut to Spesialitet-merker. Foto: Stiftelsen Matmerk 

 

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sto for tildelingen av hedersmerket Spesialitet til Epleblomstens Eple og Bringebærdrikk og Bakstelaugets Kling i fruktbygda Gvarv tirsdag 8. september.

 

 

 

 

Norges første lefse hedres med Spesialitet

 

- Lefser er norsk tradisjon der bakstedamene kjente sitt kjevle. Lefsekling fra Telemark ivaretar både tradisjonen, håndverket og gir deg en himmelsk smak som smelter i munn, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad under Spesialitet-tildelingen hos Telefrukt AS i Gvarv. Dette er første gang en lefse hedres med Spesialitet.

 

Klinglefse fra Bakstelauget er fremstilt av norsk mel fra Kvelde Mølle og Møllerens. Kling er en videreføring av både potetlefsa og flatbrød. Produktet har sterke tradisjoner i Telemark. Lefsene håndkjevles og stekes på takke. Deretter blir de smurt med ekte smør og sukker. 

 

Om Bakstelaugets Kling sa fagjuryen at den har en søt og innbydende smak med en fin konsistens. Den bærer preg av godt håndverk og den oppleves ren og autentisk. Klingen utmerker seg som en lefse i særklasse. 

 

 

 

 

Telemarksepler med stor T

 

- Eple-og bringebærdrikk fra Epleblomsten viser tydelig at Telemark kan dette med frukt. Dyktige fruktprodusenter leverer epler i verdensklasse og kombinerer dette med bringebær som gir en drikk med stedsegen smak og lekker farge, sa den imponerte landbruks- og matministeren. 

 

Produksjonen av Eple og Bringebærdrikk fra Epleblomsten foregår på Sauar Gard i Telemark. Epleblomsten er Norges største eplepresseri - et moderne presseri som nå har investert i nytt modningslager som gjør at Telemarksepler vil være tilgjengelige helt til jul. Eplene og bringebærene sorteres for hånd, vaskes, kvernes og presses. Deretter filtreres de hver for seg.

Produktet består av 93 % eple og 7 % bringebær. Fagjuryen omtaler Eple og Bringebærdrikk som en forfriskende tørsteslukker i særklasse.

 

Klimaet i fruktdyrkingsområdene i Telemark kjennetegnes av en høy gjennomsnittlig normaltemperatur i vekstperioden. Mye lys, varme dager og kjølige netter inn mot høsting. Disse faktorene sikrer god fruktstørrelse, velforma epler, god balanse mellom syre og sødme og en flott aroma.

Telemarkseple er en nasjonal matskatt som har Beskyttet Betegnelse, og kan derfor skrives med stor T.  

 

 


Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev