Nyhet
Matnytt «Litt av alt»

«Litt av alt» > kokeboka som lærer deg å benytte smårettmetoden

Forskjellige fat med gode ting på bordet, alle kan plukke det de vil, sette sammen måltidet med det de selv har lyst på.

Er det ikke egentlig sånn vi har lyst til å spise hele tiden?

 

 

Enten du skal lage hverdagsmat til småbarnsfamilien, en kjapp lunsj til deg selv, eller invitere venner på fest, er småretter veien til fristende, lettvinte og fleksible måltider for alle. Så hva venter du på? Benytt smårettmetoden.

 

 

Inspirert av det klassiske middelhavskjøkkenet, meze fra Midtøsten, meksikanske tacos og spanske og portugisiske tapas, viser Helle Øder Valebrokk deg hvordan du kan sette sammen småretter til alle slags måltider. Underveis lærer du triksene som gjør småretter enkelt å tilberede, hvordan de kan redde hverdagsmiddagene med skeptiske småbarn, og får råd og tips om hvordan små retter kan kombineres på uendelig mange måter.

 

 

En bok som foreslår at du skal spise etter smårettmetoden blir fort litt annerledes enn vanlige kokebøker og heldigvis for det.

 

 

Som kokebokforfatteren selv forklarer i sitt forord om smårettsmetoden så inneholder kokeboka  «Litt av alt»  ingen kapitler om forretter eller hovedretter, slik det ofte er vanlig i tradisjonelle kokebøker. Dette er fordi måltidet består av forskjellige små retter, som alle kan kombineres på ulike måter. Om du velger tre, fire eller åtte elementer kommer an på hvor mange mennesker som skal spise og hvor mye mat dere vil ha.

 

 

Rettene er ment for både fest og hverdag. Noen av oppskriftene egner seg ikke som retter alene, men er ment som tilbehør til andre oppskrifter i boken. En god dipp passer til brød eller grønnsaker, men også til en kjøtt- eller fiskerett. Bruk boken som et puslespill der du velger elementer fra de forskjellige kapitlene og setter dem sammen til et smårettbord .

 

 

 

Det er nettopp dette som gjør boka så ekstra spennende og brukbar. Her får du ingen begrensninger på hva som må høre sammen men en mengde innspill og forslag på hva som funker sammen. I grunnen er det vel på denne måten de fleste retter er blitt til opp igjennom historien. Man tester ut, justerer og setter i sammen på nytt.

Ofte også etter «tager hva man haver» prinsippet. Dette er jo særs viktig i våre dager når det jobbes mot å redusere matsvinnet.

Derfor har også boka en samfunnsnyttig funksjon.

En annen viktig ting som Helle oppfordrer til og som er noe av det viktigste – nemlig og utvikle smaksløkene ved å smake seg frem. Det er her magien ligger.

 

 

 

 

Boka er et mesterverk på mange måter og Helle skal ha så mange slags takk som har gitt seg i kast med den. Spesielt dette med barn som ikke spiser eller kun bare vil spise begrenset med smaker og konsistenser. Sett frem flere skåler med forskjellige ingredienser og barna vil kunne forsyne seg selv av det de fristes av og i sitt eget tempo.

Det er også en god vinkling å fokusere på grønnsaker som hovedelement i serveringen og la kjøtt og fisk spille på lag istedenfor hovedrollen. 

 

 

 

I det hele tatt er «Litt av alt» – blitt en spennende, kreativ og inspirerende kokebok som gir deg løsninger og nye tanker rundt måltidet om det er stort eller smått. At folk liker mange små retter det ser vi jo på hvor populært tapas, pinxhos, fingermat, meze, tex-mex, sushi blant annet har blitt.

 

Forny kokeboksamlingen med «litt av alt» og la den bli ditt matmantra. Den blir ikke noen støvete hyllevarmer men en flekkfull og godt brukt kokebok det er sikkert.

 

 

         Forlaget Press

          449,-

 

 

 

Helle Øder Valebrokk (f. 1971) er journalist og matskribent, og har i en årrekke dekket norsk og internasjonal matkultur på bloggen HellesKitchen.

Hun har tidligere utgitt boka Poke. Fargerik gatemat fra Hawaii. I Litt av alt lar hun seg inspirere av mattradisjoner fra mange land, i en lekker, praktisk og nytenkende kokebok som vil få deg til å se på matlaging fra en ny vinkel. 

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev