Matnytt Lihkku beivviin. I dag er det samenes dag. Gratulerer!!

Lihkku beivviin. I dag er det samenes dag. Gratulerer!! >

Tirsdag 6. februar feirer vi samefolkets nasjonaldag og denne dagen feires av samer i både Norge, Finland, Sverige og Russland, og mange spiser den tradisjonsrike festmaten bidos – der reinsdyrkjøtt er det naturlige midtpunktet. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, den kan lages både med og uten jevning, men dette er alltid en gryte helt blottet for jåleri og full av smak. Her får du oppskriften!

 

 

Bidos

500 g kokekjøtt av reinsdyr eller reinsdyrstek (med bein)

3 ss hvetemel

1 l reinsdyrkraft eller 1 l vann

4 potetet

2 gulerøtter

0,5 løk

eventuelt 2 dråper sukkerkulør

 

Tips

Du finne ferskt kjøtt i enkelte butikker. Skal du nyte reinkjøtt resten av året er utvalget som regel godt i frysedisken. Frossent kjøtt har like god kvalitet som ferskt kjøtt! Beregn ca. 150-200 gram kjøtt per person til middag.

 

Del kjøtt i mindre biter om nødvendig og ha det i en gryte. Lag meljevning ved å røre sammen mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt).

Hell meljevningen  og bruk gjerne en liten sikt for å unngå klumper over kjøttet og tilsett resten av vannet. La det koke opp under omrøring.

 

Skrell potet og del i to. Skrell gulrot og kutt i tykke skiver. Hakk løk. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til poteter og kjøtt er mørt.

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

 

Server bidos rykende varm med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.

 

Tips

Du kan gjerne variere gryten med purreløk og andre grønnsaker. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men det smaker utrolig godt.

 

Du finner mange spennende oppskrifter med reinsdyr på appetitt.no> bruk reinsdyr i søkefeltet. 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev