Nyhet
Matnytt Kålrot, den glemte grønnsaken

Kålrot, den glemte grønnsaken>

Kålrota kalles «Nordens appelsin», og med god grunn da den er den norske rotgrønnsaken med mest C-vitamin, og har en fin og frisk gulfarge. Den er også en skikkelig klimavinner, og smaker dessuten utrolig godt, er allsidig og rimelig. Så hvorfor spiser vi ikke mer kålrot?

 

 

Kålrot på nye måter

Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen trekker frem kålrot som en av de norske grønnsakene som er et godt valg for miljøet, og lommeboka. 

 

– Kålroten er en skikkelig klimavinner og er absolutt en grønnsak vi burde spise mer av. Det er en lagringsgrønnsak som gjør at vi stort sett er dekket med norsk kålrot hele året.  Den passer det norske klimaet utmerket og kan dyrkes i hele landet forteller Sagen. 

 

Kålroten blir nok av folk flest puttet mest i handlekurven rundt juletider når vi spiser pinnekjøtt og kålrotstappe. Men kålroten burde være fast innslag hos norske forbrukere på samme måte som poteten og gulrota. Mange vet nok ikke at kålrot kan brukes til så mange flere ting enn supper og stapper.

 

Kokkenes favoritt

Regjerende Norsk, nordisk og olympisk mester i Kokkekunst og Årets grønne kokk, Nils Flatmark, deler sine beste og enkleste kålrottips;

 

 

– Bak Kålroten i biter med masse brunet smør for å få frem den gode sødmen i roten og for å gjøre den fin og gyllen. Eller høvle tynt og sylte til bruk i salater eller som tilbehør. Kålrot er en undervurdert grønnsak som burde brukes i mye større grad. Den er mye mer anvendelig enn folk flest tror. Bruk den gjerne som ett hovedelement! Bare stekt i panna eller bakt i skiver i ovn, anbefaler Flatmark.

 

Dette kan du lage med kålrot

Det er på tide å gi ny oppmerksomhet til kålroten, påpeker ernæringsrådgiveren. 

 

 

– Mange norske grønnsaker blir nok ofte brukt til spesifikke og klassiske retter uten at man tenker at det kan passe inn i andre retter også. Det er nok tilfelle med kålrot. Den er for eksempel ypperlig å bruke som snacks som er perfekt til dipp, kuttet opp i staver til matpakka, og som ventegrønnsak mens man lager middag. 

 

Man må våge å prøve ulike råvarer i nye retter sier Sagen; hva med kålrotfries med tahinisaus, kålrotfritters eller kålrotokonomiaky. Syltet kålrot er også utrolig godt og kan brukes i salater eller som tilbehør til middagen, ja til og med på brødskiven avslutter hun.

 

Du finner oppskrifter her > 

 

frukt.no/oppskrifter/kalrotfries-med-tahinisaus

frukt.no/oppskrifter/kalrotfritters

frukt.no/oppskrifter/kalrotokonomiyaki

frukt.no/oppskrifter/syltet-kalrot

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev