FOTO Ulla Westbø
KOKK The Flying Culinary Circus
desember 2023
Her er en oppskrift som er skikkelig feststemt. Pynt kalkunen og bordet. Godt nyttår!!
kalkun med stuffing, epler, løk og rieslingsaus
1 kalkun
2 hele hvitløk
1 bunt rosmarin
200 g smør
1 sitron
Kutt hvitløken i to, sitronen i skiver og grovhakk rosmarin. Brun kalkunen i en stor kjele eller panne i litt olje hvis du har, hvis ikke kan det droppes. Legg kalkunen over på et stekebrett og ha smør, sitron, hvitløk og rosmarin i en stekepanne. La smøret bli nøttebrunt og hell alt over kalkunen.
STUFFING
Innmat som følger med kalkunen og bruk hjerte og lever.
250 g røkt bacon
1 løk
1 hvitløk
1 sjalottløk
250 g svisker
1 eple
½ loff uten skorpe, i terninger
3 egg
2 dl melk
1 kvast timian
1 kvast persille
½ presset sitron
salt og pepper
Kutt baconet i terninger. Skrell løken og kutt i små terninger. Stek løk og bacon med hjerte og lever i en stor stekepanne i litt olje. Kutt svisker og eple i biter, finkutt hvitløk og sjalottløk og bland det inn. Visp egg sammen med melk. Skjær skorpen av loffen, kutt den i terninger og legg dem i melken med egg. Bland så alt og tilsett finkuttet timian, persille, sitron, salt og pepper.
Snitt låra og stek kalkunen 1 time opp ned på 150 °C. Snu kalkunen og stek videre på 150 °C til en kjernetemperatur på 55 °C. Dette tar ca 2 timer. La den hvile i en halv time og temperaturen vil fortsatt stige.
WALDORFSALAT
2 røde epler
1 sjalottløk
2 stenger stangselleri
½ presset sitron
200 g røde druer
50 g valnøtter
100 g majones
150 g yoghurt
salt og pepper
Skrell og kutt epler og stangselleri i terninger, finkutt sjalottløk og del røde druer i to. Ha majones, gjerne hjemmelaget i en bolle med yoghurten og smak til med sitron, salt og pepper. Bland alt og server.
STEKTE EPLER MED ROSMARIN
3 epler
en liten bunt rosmarin
50 g smør
2 ss sukker
Kutt epler i båter. Varm en stekepanne og ha i smør og rosmarin. Tilsett eplene og stek dette et par minutter. Dryss på sukker og stek ett minutt til. Server.
RIESLINGSAUS
2 sjalottløk
3 dl hvitvin av typen riesling
½ l fløte
4 ss smør
sitron, salt og pepper
Finkutt sjalottløk og ha den i en kjele med hvitvinen. La dette koke til hvitvinen er borte og fordampet. Tilsett fløte og la dette småputre med løken i 10 minutter. Visp inn kalde terninger av smøret og smak til sausen med sitron, salt og pepper. Server med kokte poteter.