Matnytt Kål det til nå!

Kål det til nå!>

Norsk hodekål er kalorifattig supermat og gull verdt for kropp og klode.

 

– Det er gode grunner til å kåle det til litt oftere! Med pandemien og forkjølelsessesongen rundt oss er det viktig å kjøpe inn råvarer og ingredienser som styrker immunforsvaret og beskytter deg litt ekstra mot nysende neser rundt deg. Kål kan hjelpe til med nettopp dette. – Den er god for kroppen og du lage mye godt med den som utgangspunkt, forteller leder for merkevarebygging, Silje Thoresen Tandberg i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

 

 

 

Grønternæringen går sammen for å styrke hodekålens posisjon

Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS), Norsk Mat som har merkeordningen NytNorge, og Opplysningskontoret for frukt og grønt har gått sammen om å lansere en kålkampanje som vil vare i 10 uker for å løfte hodekålens helseegenskaper, bruksmuligheter og opplyse at hodekål kan bidra til å sikre et bærekraftig kosthold.

 

 

Kål det til på kjøkkenet

Nå som norsk kål er i sesong er det viktig å kunne bruke den i matlagingen! Det er så mye god mat i et kålhode. Norsk hodekål kan selvsagt brukes til langt mer enn til får og svineribbe. Hodekål kan brukes rå, finskåret i salat eller i råkost. Kok den, damp den, stek den, wok den, sylt den, ha den i supper eller fermenter den!

 

 

Tiden er inne for å gjære kål!

Fermentering blir sett på som en ny trend, men metoden er gammel. Surkålen vi har i Norge er egentlig ikke ekte surkål, det er kokt syltetøy av kål. Fermentert kål er ikke bare godt, det er også sunt for fordøyelsen. Den fermenterte surkålen er «levende mat» med melkesyrebakterier og har en utrolig lang holdbarhet.

 

 

 

Hodekålen er en komplett næringspakke

Hodekål er usedvanlig sunn, den har en imponerende næringsprofil og har spesielt høye verdier av vitamin C og fiber som bidrar til at du får bygget opp immunforsvaret,

 

Derfor bør hodekålen ha en naturlig plass i kostholdet ditt – den er allsidig, sunn, rimelig og kjempegod. Vi har mange gode og mettende oppskrifter som inneholder kål

 

En bærekraftig Økonomi (yaki) rett!

Hodekål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Dyrking av kål har lav innvirkning på miljøet og bidrar til et sunt liv for store og små. Generelt frembringer grønnsaksproduksjon lavere klimagassutslipp og vannforbruk enn animalske matvarer. Dyrking av kål krever lite ressurser, den er utmerket til lagring og har lang levetid.

 

Den smakfulle pannekakeomeletten Okonomiyaki fra Japan er en klassiker du bare må smake! Okonomi betyr omtrent «bruk hva du vil» og yaki betyr «steke», hovedingrediensen er kål.

 

Så, kom igjen – Kål det til litt oftere!

 

 

Okonomiyaki

Okonomiyaki er en japansk pannekakeomelett; en smakfull klassiker som du bare må prøve. Okonomi betyr omtrent "bruk hva du vil" og yaki betyr "steke". Kål er hovedingrediensen.

 

Røre

5 dl finsnittet hodekål

1 grovrevet gulrot

1 finhakket løk

2 ss frisk finkuttet ingefær

1 ts salt

1,5 dl hvetemel

2 egg

0,5 dl vann

2 ss soyaolje

 

Sennepsmajones

4 ss majones

4 ts god sennep

1 ts sitronsaft

PYNT

2 finsnittet vårløk

2 ss ristet sesamfrø

4 reddiker i tynne skiver

4 ss hoisinsaus

 

Ha finsnittet kål og salt i en bolle. Kna den godt med hendene. Det er bare fint om kålen slipper litt væske. Bland i løk og gulrot. Bland mel, egg og vann sammen. Bland det med grønnsakene. Det blir en ganske tykk røre.

 

Varm oljen i en middelstor stekepanne. Stek en tykk stor pannekake eller lag flere små. Stek dem i 2-3 minutter på hver side.

Bruk gjerne et lokk eller stor tallerken for å snu pannekaken. Steker du flere små kan du legge dem over på et stekebrett med bakepapir og holde dem varme i ovnen (ca. 100 grader) mens du steker resten.

 

Topp okonomiyakien med tynne striper av sennepsmajones og hoisinsaus. Bruk gjerne en liten sprøytepose og lag mønster.

Dryss på vårløk og sesamfrø og pynt med reddikskiver.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev