Nyhet
Matnytt Stjerne i Nordic Guide Michelin i dag for Restaurant Iris

Stjerne i Nordic Guide Michelin i dag for Restaurant Iris > Bærekraftig sjømat i spektakulære omgivelser

En lykkelig og stolt kjøkkensjef Anika Madsen mottok i dag en stjerne i guide Michelin kun etter under et års drift.

Restauranten ligger i den flytende installasjonen som går under navnet «Salmon Eye» er virkelig en omvei og setter enda en gang Harangerfjorden på verdenskartet og nå også på verdensmenyen.

 

Restaurant Iris, med den danske kokken Anika Madsen ved roret, blir en unik restaurant. Den åpnet sent våren 2023 og er lokalisert på den spektakulære flytende Salmon Eye i Hardangerfjorden. Den tar gjestene med på en eksklusiv "Expedition Dining" som ikke kan oppleves noe annet sted.

 

Opplevelsessenteret Salmon Eye ble innviet i 2022. Designet er inspirert av formen til et lakseøye og er omgitt av Norges spektakulære natur, med fjord, fjell og isbre. Nå får Salmon Eye en ekstra attraksjon når den eksklusive restauranten Iris med head chef Anika Madsen åpner dørene.

 

Anika Madsen er kjent for sin lidenskap for å oppdage nye ingredienser fra havet og sitt engasjement for bærekraft. Inntil nylig var hun sjefskokk på den anerkjente restauranten Fasangården i København.

 

– Det å løfte de mindre kjente ingrediensene har alltid vært mitt hjerte nært. Hvis jeg oppdager en ingrediens som vil føre til en grønnere fremtid, er jeg ikke redd for å tøye grensene. Men for å overbevise folk om å like det, må det smake virkelig godt, sier Anika Madsen.

 

Menyen på Iris blir som en historie. En historie om utfordringene og truslene mot det globale matsystemet, men også om ideer og forslag til fremtidige innovasjoner som kan hjelpe oss nærmere en løsning. Madsen har jobbet i flere av de beste restaurantene i København, som Michelinrestauranten Formel B og flere av restaurantene i Kadeau-gruppen. Før hun ble sjefskokk på Fasangården, ledet hun den anerkjente restauranten Roxie, der matlagingen hennes ga henne tilnavnet "umami-dronningen". For Anika er det å forlate København og bosette seg på den lille øya Snilstveitøy en enestående mulighet til å komme så tett som mulig på det beste fra havet.

 

– Her på den norske kysten kan jeg utforske et helt univers under overflaten som jeg bare kunne drømme om i København. Denne regionen tilbyr noen av verdens reneste og mest spennende sjømatprodukter. Jeg ser spesielt frem til å jobbe med lokale ingredienser og løfte de opp til en gourmetopplevelse. Det er også en overflod av regionale produkter som viltkjøtt, sauemelk og sider som vil ha naturlig plass på menyen, fortsetter Anika Madsen.

 

Salmon Eye er initiert og eid av Eide Fjordbruk, verdens første og eneste CarbonNeutral® sertifiserte lakseprodusent.

 

– For å produsere nok mat til verdens voksende befolkning må vi utnytte det enorme potensialet som ligger i havet. Ikke bare når det gjelder å utvikle teknologi for mer bærekraftig matproduksjon men også ved å skape de beste matminnene som inspirerer folk til å utforske mulighetene under overflaten.

 

– Iris handler om vår visjon, «sette standarden for framtidas havbruk». For å nå denne trenger vi de flinkeste folkene innenfor sine felt, enten det er på merdkanten eller kjøkkenet. Det er inspirerende å møte mennesker som Anika som deler den samme lidenskapen som oss om å alltid bli bedre.

 

Navnet Iris kommer av restaurantens plassering i midten av "fiskeøye"-strukturen, men er også inspirert av den greske gudinnen Iris, en budbringergudinne som fraktet budskap mellom havet og himmelen.

 

Les mer >

restaurantiris.no

 

Om Iris

Iris ligger midt i fantastiske Salmon Eye i hjertet av Hardangerfjorden, rett utenfor Rosendal i Kvinnherad Kommune. Restauranten er kun tilgjengelig med båt, og en kveld på IRIS vil være en ekspedisjon i ordets rette forstand. 24 gjester per kveld vil få en uforglemmelig reise som inkluderer opplevelse av fjorden med elektriske båter, etterfulgt av en 18-retters middag i en spisestue med panoramautsikt over fjorden, isbreene og fjellene. Naturen bestemmer hva som er forsvarlig, og enkelte dager kan gjestene sågar oppleve at besøket må utsettes. Opplevelsen kombinerer gastronomi og bærekraft i en global sammenheng bygget på lokale ingredienser. I hvert rett er det en tilknytning til de unike bøndene, fiskerne og produsentene som leverer ingrediensene til rettene. Anika Madsen, som er Head Chef på restauranten, vil lede restauranten sammen med Nico Danielsen, som er restaurantmanager og har erfaring fra en rekke København-restauranter som Formel B, Sletten og Uformel, Meyers Madhus og Sletten Kro.

 

Om Anika Madsen

Anika Madsen er en ung stjerne i den kulinariske verden, kjent for sitt dype engasjement for bærekraft og hennes banebrytende tilnærming til gastronomi. Hun startet sin karriere som kokk da hun var 17 år gammel og har siden jobbet på Michelinrestauranten Formel B og på flere Kadeau-restauranter. Hennes to siste stillinger som Head Chef var på de anerkjente Københavnrestaurantene Roxie og Fasangården. Som Head Chef på Restaurant Iris vil hun vise sin unike visjon for gjestene, og skape retter som ikke bare smaker fantastisk, men også formidler kraftige budskap om utfordringene i vårt globale matsystem. Anika har en lidenskap for å finne og utvikle lokale kvalitetsingredienser og produkter for å gi gjestene på Iris de mest interessante smakene som Hardangerfjorden kan tilby.

 

 

Om Salmon Eye

Salmon Eye er et opplevelsessenter skapt for å inspirere og informere verden om hvordan man kan løse sitt økende matbehov med bærekraftig sjømat. Med sin dobbeltbuede ellipsoide design er Salmon Eye visuelt imponerende og en av verdens største flytende kunstinstallasjoner hvor det er mulig å gå på innsiden. Salmon Eye har en vekt på 1 256 tonn, en diameter på 25 meter og et areal på 1 000,6 m2 fordelt på fire nivåer, hvorav ett er under vann.

 

71% av jordens overflate er dekket av vann, men kun 2% av verdens matkonsum per capita kommer fra havet. FN anslår at vi vil trenge 56% mer mat for å møte behovet til de 10 milliarder menneskene som vil leve å jorda innen 2050. Samtidig kan ikke landbruksarealene økes, og karbonutslippene må reduseres med 67%.

 

Salmon Eye er initiert av Eide Fjordbruk, verdens første og eneste CarbonNeutral®-sertifiserte lakseprodusent. Selskapet drives av tredjegenerasjons oppdrettere, Sondre og Erlend. Brødrene har dedikert Salmon Eye til minne om deres far og som et symbol på bærekraftig sjømat.

 

– Salmon Eye sin misjon er å løfte verdens største utfordringer, som klimaendring og bærekraftig matproduksjon. Dette er utfordringer som vi kun kan overvinne hvis alle bidrar. Regjeringer må legge til rette for at bedrifter kan omstille produksjonen, og forbrukerne må ha muligheten til å ta de rette valgene. Iris vil være på frontlinjen og virkelig vise vår misjon på fatene til gjestene, sier Sebastian Torjusen, leder ved Salmon Eye.

salmoneye.no

 

 

Om Eide

Sondre og Erlend Eide er tredjegenerasjonsoppdrettere i familiebedriften Eide Fjordbruk. De bygger selskapet på arven etter sin far, Knut Frode, og satser massivt på innovative prosjekter. Folkene i Eide har blant annet bygget Salmon Eye, produserer karbonnøytral laks, og driver utviklingen innen moderne havbruk videre.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev