Matnytt Hvordan man skal spise et skolebrød, purke eller skolebolle?

Hvordan man skal spise et skolebrød, purke eller skolebolle?> Folket er delt.

Siste fredagen før skoleferien er skolebrødets dag. Det er mange som lurer på hvordan det skal spises. 

 

Spørsmålet om hvorvidt man skal spise det gule på skolebrødet til slutt, deler Norges befolkning i to.

 

–  50 % av oss spiser skolebrød på tvers som en vanlig bolle, mens 47 % spiser seg rundt og sparer det gule til slutt, forteller fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat. 

 

Dette kommer frem i en spørreundersøkelse om skolebrød i regi av Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

Undersøkelsen ble gjennomført i mai i anledning 5-års jubileet for Skolebrødets dag, og ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov.

 

 

Feirer skoleslutt med søte saker

I år er det femte året Skolebrødets dag blir feiret, som alltid er den siste fredagen før skoleferien. Merkedagen ble etablert av Opplysningskontoret for brød og korn i 2017 som en årlig tradisjon for å feire at skoleåret er over.

 

– Vi er opptatt av å fremme et sunt kosthold med hovedvekt på grove bakervarer med høyt innhold av fiber. Men i et sunt kosthold er det også plass til å kose seg litt. Å feire at skoleåret er over med et skolebrød, synes vi er en fin tradisjon, sier Nordbø.

 

Bakerier og butikker over hele landet tar del i feiringen, og i år er også MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt, med som samarbeidspartner på merkedagen.

 

 

Kjøper heller enn å bake

 

Når det gjelder hva man kaller dette bakverket, er også Norge delt på midten.

 

– Det er omtrent like mange som kaller det for skolebrød som skolebolle. Generelt ser det ut til at betegnelsen følger alder: Jo eldre man er, jo større sannsynlighet er det for at man kaller det skolebrød ser det ut som, forklarer Nordbø.

 

Skolebolle er også et vanligere begrep på Vestlandet enn i resten av landet.

 

Og på Sørlandet? Der er de ganske alene om å kalle bakverket for purke/porke, tolvøres eller skillings. 

 

Spørreundersøkelsen viste også at de fleste som spiser skolebrød kjøper dem hos bakeren eller i butikk. Bare 1 av 10 baker alltid skolebrødene selv. Husk at 18 juni er skolebollas dag!

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev