pressemelding 8 februar 2017
Arne Brimi fikk i kveld bransjens høyeste utmerkelse, «Horecabransjens Ærespris». Brimi, som fyller 60 år senere i år, fikk den høyt aktede prisen under en tilstelning på Smak 2017 på Norges Varemesse tirsdag kveld.
Uvurderlig innsats
I juryens begrunnelse for overrekkelsen av prisen til gudbrandsdalskokken heter det at Brimi får prisen «for en uvurderlig innsats for norsk matkultur, både nasjonalt og internasjonalt».
På diplomet han fikk overrakt av juryleder Kristin Krohn Devold på den store åpningsfesten på Norges Varemesse, poengteres det også at kokken «bidrar sterkt til rekrutteringen til kokkefaget».
Arne Brimi er den andre som mottar Horecabransjens Ærespris, som er instituert av NHO Reiseliv, Bransjeforening for storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) og fagbladet Horeca. Prisen deles ut Smak-messen, som arrangeres hvert tredje år.
Arne Olav Brimi, som er hans fulle navn, var en de av mest aktive og synlige norske kokkene som gjorde sitt inntog i det norske kjøkken på 1980-tallet. Siden har han befestet og holdt posisjonen som av landets ledende kokker.
Trofast mot sitt matkulturelle opphav
Brimi ble født 1. oktober 1957 i Vågå, og er forblitt trofast mot sitt geografiske og matkulturelle opphav i Vågå og Lom. Allerede i 1984, som 27-åring, ble han «Årets kjøkkensjef» for sitt virke ved Hotell Fossheim i Lom. Tre år senere, som 30-åring, var han Norges første deltaker i Bocuse d’Or. I 1988 deltok han på det norske kokkelandslaget som tok bronse i kokke-OL.
Brimi er også hedret med flere andre priser og utmerkelser. I 1998 mottok han Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, i 2005 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap for koblingen mellom mat, natur og helse, og samme år ble han også slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for innsatsen for norsk matkultur. Han har også vært forfatter og medforfatter av en rekke mat- og kokebøker.
Vianvang
I dag driver Arne Brimi flere steder i hjembygda, men aller mest kjent har særegne stedet Vianvang blitt. Arne Brimis matfilosofi «Gastronomi fra Jotunheimen» har materialisert seg i det særegne matstedet Vianvang i fjellheimen i Vågå, som han har utviklet siden 1998.
– For meg symboliserer Vianvang de ubrutte linjene i norsk kultur, fra dem som var avhengige av det naturen ga, helt tilbake til steinalderbosettingen. Til tross for dette ser jeg ingen motsetning i også å bruke råvarer og kunnskap fra andre land, spesielt Europa, har Brimi uttalt.
Han er også en svært sentral skikkelse i Brimiland og i Opplæringskontoret Brimi-Kjøken, der rekrutteringen til kokkefaget står i fokus. Han står også i bresjen for en rekke matkurs og andre arrangementer, som årlige «Gastronomi festdager i Jotunheimen».
Men aller mest kjent i det offentligheten rom ble Arne Brimi da han dukket fast opp i TV2-ruta i perioden 1995-2002 – i programmet «Gutta på tur». Der gjorde han «sjalottlauk» til et helt spesielt begrep her til lands. Juryen
Prisvinneren får et originalt tegnet diplom og en originalt laget ærespris. Juryen for Horebransjens Ærespris 2017 har bestått av Kristin Krohn Devold (NHO Reiseliv, juryleder), Morten Karlsen (NHO Reiseliv), Joe Harald Strand (BFSN) og Morten Holt (magasinet Horeca/Horecanytt.no).
Horecabransjens Ærespris
Prisen ble delt ut første gang under Smak 2014. Den gang var det Rica-gründer Jan E Rivelsrud som fikk prisen. Her er noen av kriteriene for prisen:
«Horecabransjens Ærespris er instituert som bransjens høyeste utmerkelse, og tildeles etter beslutning i en faglig sterk og uavhengig jury».
«Kandidatene skal ikke bare veies for fortjenstfull innsats siste år eller siste to–tre år, men for hva de har utrettet over tid, gjerne livsverk som står – og står seg».
«Horecabransjens Ærespris gis til en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM (særlig bredt på rekruttering ved lærlinger), og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid. Vinneren bør ha stått for nyskapning, forankret i norsk virkelighet».
Vinnere av prisen
2014: Jan E Rivelsrud
2017: Arne Brimi