Eyvind Hellstrøm har lansert en ny bok: Hemmeligheter fra havet. I den viser han at mat fra havet er sunt, bærekraftig og kortreist. Eyvind Hellstrøm byr her på et vell av fristende oppskrifter med retter av fisk, skalldyr og skjell og du får du et hav av inspirasjon til mestring på ditt eget kjøkken.
Mesterkokken Eyvind Hellstrøm viser deg hvordan du kan tilberede himmelske retter og tar av sin overflod av gode oppskrifter som han har samlet sammen i et langt liv med kunnskap og av god kokkekunst.
Den karen er utømmelig og har en unik evne til å tilpasse forskjellige smaker. Han er en av våre store frontfigurer i forhold til å sette norsk sjømat på verdenskartet og er den som har satt norsk kokkekunst på den internasjonale menyen. Han fortsetter og dele av sin enorme kunnskap og matfaglige energi og sammen med sin Anita som fotograf klarer de noe som andre ikke klarer så godt; Nemlig å lage enkel mat som smaker himmelsk rett og slett. Og magien ligger også i Eyvind sin forkjærlighet for mesterlige sauser og smakfulle sjyer.
Der er det ingen overmann. Så har du en enkel fiskesort så kan du trylle frem en fantastisk rett med saus og tilbehør. En annen ting som han lærer oss og messer om er å smake til underveis. Det er noe av den viktigste for å lykkes med gode smaker.
I denne boka serveres det enkle og smakfulle tilberedninger med få ingredienser som lar deg skape fantastiske retter og oppdage nye smakskombinasjoner.
Boka byr på oppskrifter til hverdag og fest, og ikke minst de enkle og gode sausene som gjør sjømaten ekstra spennende. Eyvind fortsetter å skape kokkekunst og formidle kunnskap.Uten han ville Norge ikke hatt den fremgangen i forhold til norsk sjømat og gastronomi generelt som vi etter hvert har fått på den internasjonale arenaen. Med Anita Rennan med på laget er de to heldige som har hverandre og vi heldige som har dem.
Kagge Forlag
Pris kr 419,-.
Yrkeskarriere
Eyvind Hellstrøm (født 1948) er en norsk kokk og programleder. Han ble først kjent gjennom restauranten Bagatelle, deretter fra tv-programmet Hellstrøm rydder opp. Han har utgitt en rekke kokkebøker. Hellstrøm startet som lærling ved Grand Hotell i Oslo da han var i 16-årsalderen. I 1970 reiste han på studietur til Frankrike.[3] Deretter arbeidet han på Hroar Deges restaurant Tre Kokker, og var med i Kokke-OL. Etter det tok han flere lengre studieopphold i Sveits og Frankrike før han returnerte til Norge i 1981.
Sammen med Ole Peter Rostad overtok han Edmund Jaquets spisested «Jaquets Bagatelle» i Bygdøy allé og nyåpnet med navnet Bagatelle i oktober 1982. Etter å ha blitt utropt til Årets kjøkkensjef 1983 var Hellstrøm med i NRK-programmet Fjernsynskjøkkenet den 7. juni 1984.
I 1984 fikk restauranten sin første Michelinstjerne og i 1992 oppnådde den to. Etter uoverensstemmelser med hovedeier Christen Sveaas, sa Hellstrøm opp sin stilling i desember 2009, og restauranten ble stengt et års tid.
TV-opptreden
I 2008 fikk han sitt eget kokkeprogram på TV3 kalt Hellstrøm rydder opp. Programmet var en fornorsket versjon av Gordon Ramsays Kitchen Nightmares og gikk over flere sesonger. Fra 2012 til 2013 ledet han det uhøytidelige kokkeprogrammet Hellstrøm inviterer og i 2016 ledet han Hellstrøms kjøkken (begge på TV3).
I 2017 var han aktuell med Truls á la Hellstrøm på TV 2. I denne reiseserien reiste han verden rundt med komiker Truls Svendsen. Hellstrøm prøvde å lære Svendsen å lage mat mens Svendsen tok Hellstrøm med på forskjellige aktiviteter.
Han har også vært jury i den norske versjonen av kokkeprogrammet MasterChef. I 2012 var han med i slektsgranskningsprogrammet Hvem tror du at du er? på NRK.
Utmerkelser
Årets kjøkkensjef 1983 for sitt virke ved Bagatelle
Kokke-OL i Erfurt
Deltaker 1972 sammen med Arvid Skogseth fra «Tre Kokker».
I juryen 1988
Bocuse d'Or
5.-plass 1989 med «Tourte de pommes de terre et langouste en civet» og «Selle d'agneau aux herbes et julienne de légumes aux truffes fraîches» (languster og lam)
i juryen siden 1993
Oslo bys kunstnerpris 1998
André Enghs gullnål 1999
Ridder av Den nasjonale fortjenstorden, Frankrikes nest høyeste orden, 2003
Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden (2007).
Ridder av den franske Æreslegionen, Frankrikes høyeste utmerkelse, på grunn av sin innsats for internasjonal kokkekunst, 2007
Gullruten 2009. Vinner av kategorien «beste mannlige programleder» (Hellstrøm rydder opp).
Gullruten 2019: «Truls à la Hellstrøm» vant prisen for beste underholdning.
Utgivelser
Bagateller (2000) [2]
Eyvind Hellstrøm (2002). Enkelt og perfekt. Bagateller for alle. Pantagruel forlag.
Eyvind Hellstrøm (2003). Gode adresser. Europa rundt med ganen som veiviser. Pantagruel forlag.
Eyvind Hellstrøm og Tore Stubberud (2004). Herregårdsmat. Valdisholm forlag.
Eyvind Hellstrøm (2005). Bagateller for livsnytere. Vin og mat i magisk kombinasjon. Pantagruel forlag.
Eyvind Hellstrøm (2006). Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller. Pantagruel forlag.
Anne-Kat Hærland og Eyvind Hellstrøm (2007). Inn med sølvskje. Bagatellemat gjort forståelig. Pantagruel forlag.
Eyvind Hellstrøm (2009). Verdens beste. Med verdens beste kokker og verdens beste laks. Pantagruel forlag.
Eyvind Hellstrøm (2009). Enkle og perfekte menyer. Pantagruel forlag.
Eyvind Hellstrøm og Ingrid Espelid Hovig (2010). Ingrid og Eyvinds livretter. Versal forlag.
Eyvind Hellstrøm, Tom Victor Gausdal og Jan Vardøen (2010). Hvordan bli en Masterchef. Press forlag.
Eyvind Hellstrøm (2010). Bagatelle. Hellstrøms siste måltid. Aschehoug forlag.
Eyvind Hellstrøm og Jan Hellstrøm (2011). Iskremfabrikken. Brødrene Hellstrøms beste desserter. Aschehoug forlag.
Eivind Hellstrøm (2012). Hellstrøm Jr. Aschehoug forlag.
Eyvind Hellstrøm (2013). Bare mat fra mitt kjøkken. Gursli Berg forlag.
Eyvind Hellstrøm og Kristin Jacobsen (2014). Duft av jul. En kjøkkenhåndbok for juletiden. Gursli Berg forlag.
Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen (2017). Truls á la Hellstrøm. Mesterkokk på 1-2-3. Kagge forlag.
Eivind Hellstrøm og Anita Rennan (2019). Bonjour Paris. Pilar forlag.
Eivind Hellstrøm og Anita Rennan (2020). Hellstrøms hemmeligheter. Kagge forlag.
Kilde Wikipedia