For trettende gang er prisen «Beste norske kokebok» delt ut, og etter en jevn og spennende finalerunde er årets vinner Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan med Hellstrøms hemmeligheter.
Juryens begrunnelse er følgende:
En nyforelsket Hellstrøm snobber ned, og serverer enkle og svært velsmakende, men også kreative retter som alle kan greie å lage hjemme hos seg selv. Den velkjente kokken formidler sin brede kunnskap på pedagogisk vis, slik at vi føler at det er noe nytt å lære på hver eneste side.
Eyvind Hellstrøm mottar prisen «Beste norske kokebok» for annen gang, etter at han i 2012 vant kåringen med Hellstrøm junior.
I den avsluttende finalerunden konkurrerte Hellstrøms hemmeligheter med følgende utgivelser:
Asiatisk. En kokebok – Jan Robin Ektvedt, Forlaget Press
Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen – Eirik Nilssen, Senja Matstudio
En skikkelig digg kokebok 2 – Hanne-Lene Dahlgren, Entusiast forlag
Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane – Arne Brimi og Arne Hjeltnes, Kagge forlag
Prisen «Beste norske kokebok» er et samarbeid mellom Apéritif og Norli.
Mat med kjærlighet
Eyvind Hellstrøm opplever stor suksess med sine Instagram-videoer på «hellstroms_verden» og svarer på spørsmål om hvordan han gjør det ene og det andre. Men først og fremst gir disse videoene folk inspirasjon til å gjøre som ham.
I Hellstrøms hemmeligheter får vi alle de fantastiske oppskriftene han har for et godt liv, og alle de finessene og hemmelighetene som Hellstrøm har på lur blir oss til del. Det handler om kjærlighet til mat og kjærlighet til de rundt deg.
Det er det enkle og det nære i fokus, og det er rene og gode råvarer, og ikke minst et utall tips som Hellstrøm har i ermet for å oppnå det beste resultatet.
Å invitere til bords, enten det er til hverdag eller fest, er å ta ansvar for sine gjesters velbefinnende. Kunsten å kunne koke sammen god mat er å gi kjærlighet til sine nærmeste.

Kr 449,00
ISBN: 9788248926207
Kagge Forlag as

Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan
Eyvind Hellstrøm er en profilert kokk med en rekke TV-programmer bak seg, nå sist flere sesonger av Truls à la Hellstrøm.
Han er også å finne på den populære Instagram-kontoen «hellstroms_verden», som han driver sammen med kjæresten Anita Rennan.

GRILLET KVEITE MED AROMATISK SMØRSAUS
4 kveitekoteletter
100 g smør
2 ss soyasaus
1–2 hvitløkfedd
2–3 ss hakket kruspersille, gressløk, estragon eller kjørvel, eller blanding av alle saften fra 1 sitron
2 ferske fennikler
1 granateple
1⁄2 ss knuste anisfrø/fennikelblomst
olje og smør til steking
Skrell av det ytterste laget på fenniklene. Del dem opp i skiver på langs og stek på middels varme i en stekepanne med en blanding av olivenolje og smør.
Krydre med knust fennikel- blomst eller grønne anisfrø. Stek dem i en stekepanne på middels varme til de er gjennom- bakte.
La dem få en lett gyllen farge. Smak til med salt og legg dem på vent.
Del granateplet i to på tvers og bank kjernene lett ut med en gaffel eller skje.
Stek kveitekotelettene i en grillpanne eller på en utegrill på høy varme og kun på den ene siden. Sørg for at varmen er sterk og la fisken ligge på grillen akkurat lenge nok til at fisken er stekt 60 prosent igjennom.
Ta fisken bort fra varmen og over på et fat eller i en form. Legg fisken på vent, og lag sausen.
Brun smøret til det blir nøttebrunt under omrøring. Tilsett soyasaus, sitronsaft, knuste hvitløkfedd og friske grovhakkede urter.
Øs sausen over fisken, og arranger med den stekte fennikelen, granateplekjerner og friske urter.
Stekte poteter eller røsti-poteter er et bra tilbehør til denne retten.

SJØTUNGE OG SPINAT
8–12 sjøtungefileter eller annen flyndrefisk som slettvar, lomre, rødtunge etc. 500 g spinat
1 granateple
10–12 sjalottløk
1 liten bunt gressløk
100 g smør
olivenolje
Vask spinaten i kaldt vann og fjern stilkene. Kok spinat i saltet vann i 30 sekunder, slå av vannet og avkjøl i kaldt vann.
La spinaten renne av og kjør denne i en blender til glatt puré. Del granateplet i to og bank ut kjernene.
Skrell sjalottløk og snitt denne fint. Stek den på moderat varme i litt olje og smør til den blir lett karamellisert. Vend inn finhakket gressløk. Sett på vent.
Smelt smøret og la det bli nøttebrunt under omrøring. Varm spinatpureen i dette smøret.
Stek sjøtungefileter i olivenolje til de blir gyllenbrune, og anrett dem på spinatpureen.
Varm granateplekjerner i den samme pannen hvor fisken er stekt, og arranger over fisken sammen med den stekte sjalottløken.