Matnytt Håvard Werkland er vinneren av Årets kokk 2023

Håvard Werkland er vinneren av Årets kokk 2023 > og Norges kandidat til Bocuse d’Or

Av fem sterke finalister, gikk Håvard Werkland seirende ut av konkurransen Årets kokk 2023, og blir dermed Norges neste kandidat i den internasjonale Bocuse d’Or-konkurransen. Eli Anne Sundset vant Årets unge kokk 2023. ­Håvard Werkland skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Trondheim i 2024, og i verdensfinalen i Bocuse d’Or Lyon i 2025.

 

Med seg på teamet hadde Werkland med seg coach Lisbeth Wollum Størvold og commis Leon Haarberg Nilsen.

I tillegg til Årets kokk, ble også konkurransen Årets unge kokk arrangert i Stavanger konserthus 18. september, og vinneren ble Eli Anne Sundset. Med seg på laget hadde Eli Anne coach Andreas Sørlie Trøjgaard og commis Ivar Follinglo Moe.

 

 

Følgende priser ble delt ut under konkurransen:

 

ÅRETS KOKK 2023:

2. plass: Aleksander Vartdal

3. plass: Aron Espeland

Beste commis: Melina Wang Brekke

Bærekraftprisen | Matsvinnprisen: Aron Espeland

Beste originalitet: Håvard Werkland

 

ÅRETS GANEFRYD: Håkon Solbakk

 

 

ÅRETS UNGE KOKK 2023: Eli Anne Sundset

2. plass: Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg

3. plass: Petter Soma

Beste commis: Ivar Moe

Årets unge kokk – Matsvinnprisen: Team Mymint

 

Dommerne i Årets kokk var:

Eyvind Hellstrøm, tidl. Bagatelle, nå egen.

Lars Erik Underthun, Feinschmecker, Oslo

Bent Stiansen, Statholdergaarden, Oslo

Tom Victor Gausdal, EIK-Gruppen, Oslo

Sven Erik Renaa, RE-NAA, Stavanger

Geir Skeie, Brygga 11, Sandefjord

Gunnar Hvarnes, Compass Group Norge

Christopher W. Davidsen, faglig leder Bocuse-akademiet, Matigruppen

Christian André Pettersen, Studio CAP, Sandnes

Filip August Bendi, Thon Hotels

Kari Innerå, Brasseri Rivoli, Oslo

Heidi Bjarkan, Restaurant Credo, Trondheim

Régis Marcon, Restaurant Marcon

 

Dommerne i Årets unge kokk var:

Styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie

Tidligere Årets unge kokk-vinner Andrea Svendsen

Gründer og kjøkkensjef på Hot Shop, Jo Bøe Klakegg

Eier av restaurant K2 i Stavanger, Ola Solfridson Klepp

Kjøkkensjef på Smag og Behag, Hanne Rutgerson

Den franske Bocuse-kokken Régis Marcon, eier av Le Maisones Marcon.

 

Meny Årets Kokk 2023 - Team Werkland

 

 

Kveite 3-retter:

Kveite «head to tail»

Ceviche «amarillo»

Marinert og lettgrillet kveite

Gul curry & kråkebolle

Friske komponenter

Nyr, agurk & hylleblomst

Vinaigrette

Stikkelsbær & aji amarillo

Mousseline «soigné»

Fløyelsmyk fiskebolle

Asparges & selleri

Varm overraskelse

Nduja, tomat & pimente d’espelette

«Nage au fumé»

Smørsaus med vin jeune & grillet blåskjell

Kveite «au poivre»

Stekt kveite med longpepper & verbena

Syrlig hardangereple & szechuan

Norsk agurk & grønne urter

Persille, kjørvel & sitrus

Sauce au flétan

Økologisk andelever & riesling

 

Høyrygg fat 

 

 

 

Trøndelags rike historie

Modnet høyrygg «Nidaros»

Flat iron steak med ristet pepper & varme krydder

Sopp «naturel»

Stekt & kremet steinsopp

Rettich

Pære, grønn pepper & estragon

Jus flambée

Margbein & Madeira-cask akevitt

 

Sesongens høydepunkter

 

 

Varm kål-veloute med seterrømme

Norsk nepe, kantarell & erter

Sprø og myk «potet» med surdeigssmuler

Sankede vekster fra Trøndelag

 

 

Team Sundset - Årets unge kokk 2023

 

 

 

Meny

Smak av Trondheimsfjorden

Øyriket

Taskekrabbe & råreker med fritert gjær

 

Kjøkkenhagen ved fjæra

Aromatisk agurk med sitrus & ville vekster

«Perler» på sukkertare & søl

Kålrot med friske epler fra Klakken Gård

 

Varm Trondheimsnatt

Bisque på skalldyr med ‘Nduja & akevitt fra Inderøy

 

Der vår møter høst:

Våren

Purrestokk fra Egeland Gård med urter & ville blomster

Aspargesvelouté med Seterrømme

 

Høsten

«Soppglace» på Gullskivesopp fra Rogaland

Knutekål fra Frosta, shiitake & kantarell

 

En hyllest til heimgården

Norsk Rødt Fe fra Lia Gård i Trøndelag

Terrine på confitert brissel & oksetunge med eple

Glasert «ragu» av oksehaler

 

Sensommerens godsaker

Sprø løkterte med røkt Granstubben

Burgunderkål, rødbete & Alde Issider

Jordeple fra Gyda

Gnocchi, bakt hvitløk og hylleblomst

Deglasert stekepanne

Sjysaus med kantarell og sennep

 

Korte fakta om Årets kokk, Årets unge kokk og Bocuse d’Or

Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk akademiet arrangerer Årets kokk på høsten hvert oddetallsår. Årets kokk er ansett som landets mest utfordrende og prestisjefylte kokkekonkurranse, der vinneren representerer Norge i Verdensfinalen Bocuse d’Or, etter kvalikrunden i Bocuse d’Or Europe. I 2024 arrangeres Bocuse d’Or Europe i Trondheim, da i Spektrum 19.–20. mars, mens Bocuse d’Or 2025, verdensfinalen, som alltid arrangeres i Lyon. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, og arrangeres i januar oddetallsår.

 

Stavanger Konserthus er arena for Årets kokk og Årets unge kokk 2023, som avholdes 18. september. Konkurransen Årets unge kokk organiseres for kokker under 25 år, med assistent under 20 år med aktiv lærekontrakt. Vinneren her får delta som kandidat til Årets kokk om to år, i 2025.

 

Stiftelsen Norsk Gastronomi har som formål å utvikle talenter gjennom konkurranser, dele kunnskap om mat og matlaging, og styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.

 

 

 

Sponsorer og samarbeidspartnere

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev