Av fem sterke finalister, gikk Håvard Werkland seirende ut av konkurransen Årets kokk 2023, og blir dermed Norges neste kandidat i den internasjonale Bocuse d’Or-konkurransen. Eli Anne Sundset vant Årets unge kokk 2023. Håvard Werkland skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Trondheim i 2024, og i verdensfinalen i Bocuse d’Or Lyon i 2025.
Med seg på teamet hadde Werkland med seg coach Lisbeth Wollum Størvold og commis Leon Haarberg Nilsen.
I tillegg til Årets kokk, ble også konkurransen Årets unge kokk arrangert i Stavanger konserthus 18. september, og vinneren ble Eli Anne Sundset. Med seg på laget hadde Eli Anne coach Andreas Sørlie Trøjgaard og commis Ivar Follinglo Moe.
Følgende priser ble delt ut under konkurransen:
ÅRETS KOKK 2023:
2. plass: Aleksander Vartdal
3. plass: Aron Espeland
Beste commis: Melina Wang Brekke
Bærekraftprisen | Matsvinnprisen: Aron Espeland
Beste originalitet: Håvard Werkland
ÅRETS GANEFRYD: Håkon Solbakk
ÅRETS UNGE KOKK 2023: Eli Anne Sundset
2. plass: Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg
3. plass: Petter Soma
Beste commis: Ivar Moe
Årets unge kokk – Matsvinnprisen: Team Mymint
Dommerne i Årets kokk var:
Eyvind Hellstrøm, tidl. Bagatelle, nå egen.
Lars Erik Underthun, Feinschmecker, Oslo
Bent Stiansen, Statholdergaarden, Oslo
Tom Victor Gausdal, EIK-Gruppen, Oslo
Sven Erik Renaa, RE-NAA, Stavanger
Geir Skeie, Brygga 11, Sandefjord
Gunnar Hvarnes, Compass Group Norge
Christopher W. Davidsen, faglig leder Bocuse-akademiet, Matigruppen
Christian André Pettersen, Studio CAP, Sandnes
Filip August Bendi, Thon Hotels
Kari Innerå, Brasseri Rivoli, Oslo
Heidi Bjarkan, Restaurant Credo, Trondheim
Régis Marcon, Restaurant Marcon
Dommerne i Årets unge kokk var:
Styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie
Tidligere Årets unge kokk-vinner Andrea Svendsen
Gründer og kjøkkensjef på Hot Shop, Jo Bøe Klakegg
Eier av restaurant K2 i Stavanger, Ola Solfridson Klepp
Kjøkkensjef på Smag og Behag, Hanne Rutgerson
Den franske Bocuse-kokken Régis Marcon, eier av Le Maisones Marcon.
Meny Årets Kokk 2023 - Team Werkland
Kveite 3-retter:
Kveite «head to tail»
Ceviche «amarillo»
Marinert og lettgrillet kveite
Gul curry & kråkebolle
Friske komponenter
Nyr, agurk & hylleblomst
Vinaigrette
Stikkelsbær & aji amarillo
Mousseline «soigné»
Fløyelsmyk fiskebolle
Asparges & selleri
Varm overraskelse
Nduja, tomat & pimente d’espelette
«Nage au fumé»
Smørsaus med vin jeune & grillet blåskjell
Kveite «au poivre»
Stekt kveite med longpepper & verbena
Syrlig hardangereple & szechuan
Norsk agurk & grønne urter
Persille, kjørvel & sitrus
Sauce au flétan
Økologisk andelever & riesling
Høyrygg fat
Trøndelags rike historie
Modnet høyrygg «Nidaros»
Flat iron steak med ristet pepper & varme krydder
Sopp «naturel»
Stekt & kremet steinsopp
Rettich
Pære, grønn pepper & estragon
Jus flambée
Margbein & Madeira-cask akevitt
Sesongens høydepunkter
Varm kål-veloute med seterrømme
Norsk nepe, kantarell & erter
Sprø og myk «potet» med surdeigssmuler
Sankede vekster fra Trøndelag
Team Sundset - Årets unge kokk 2023
Meny
Smak av Trondheimsfjorden
Øyriket
Taskekrabbe & råreker med fritert gjær
Kjøkkenhagen ved fjæra
Aromatisk agurk med sitrus & ville vekster
«Perler» på sukkertare & søl
Kålrot med friske epler fra Klakken Gård
Varm Trondheimsnatt
Bisque på skalldyr med ‘Nduja & akevitt fra Inderøy
Der vår møter høst:
Våren
Purrestokk fra Egeland Gård med urter & ville blomster
Aspargesvelouté med Seterrømme
Høsten
«Soppglace» på Gullskivesopp fra Rogaland
Knutekål fra Frosta, shiitake & kantarell
En hyllest til heimgården
Norsk Rødt Fe fra Lia Gård i Trøndelag
Terrine på confitert brissel & oksetunge med eple
Glasert «ragu» av oksehaler
Sensommerens godsaker
Sprø løkterte med røkt Granstubben
Burgunderkål, rødbete & Alde Issider
Jordeple fra Gyda
Gnocchi, bakt hvitløk og hylleblomst
Deglasert stekepanne
Sjysaus med kantarell og sennep
Korte fakta om Årets kokk, Årets unge kokk og Bocuse d’Or
Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk akademiet arrangerer Årets kokk på høsten hvert oddetallsår. Årets kokk er ansett som landets mest utfordrende og prestisjefylte kokkekonkurranse, der vinneren representerer Norge i Verdensfinalen Bocuse d’Or, etter kvalikrunden i Bocuse d’Or Europe. I 2024 arrangeres Bocuse d’Or Europe i Trondheim, da i Spektrum 19.–20. mars, mens Bocuse d’Or 2025, verdensfinalen, som alltid arrangeres i Lyon. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, og arrangeres i januar oddetallsår.
Stavanger Konserthus er arena for Årets kokk og Årets unge kokk 2023, som avholdes 18. september. Konkurransen Årets unge kokk organiseres for kokker under 25 år, med assistent under 20 år med aktiv lærekontrakt. Vinneren her får delta som kandidat til Årets kokk om to år, i 2025.
Stiftelsen Norsk Gastronomi har som formål å utvikle talenter gjennom konkurranser, dele kunnskap om mat og matlaging, og styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.
Sponsorer og samarbeidspartnere