Nyhet
Matnytt grønnsaken bør du sette på handlelista nå

grønnsaken bør du sette på handlelista nå>

Bilde over - foto Wenche Aale Hægermark

Asparges står sjeldent på handlelista, men det burde den. For aspargesen passer til langt mer enn grilling, og nå er den endelig i sesong.

Foto Stine Alm Hersleth/Nofima
 
Endelig kommer aspargesen

Mens nordmenn venter på at den norske jordbæra eller at skreien skal komme i butikk, venter tyskere på aspargesen. Det er en stor «happening» når aspargesen er fersk og i sesong. Da er den ekstra smaksrik og en grønnsak som kan brukes til mye.

 

Foto Tom Haga 

 

Mange forbinder grønn asparges med grilling og som tilbehør til biff, men aspargesen har en rik smak som passer til mye. Den burde du spise mer av, for den er en lite kjent næringsbombe.

 

Foto Jon-Are Berg-Jacobsen 

 

Nofimaforsker og prosjektleder i forskningsprosjektet ASPARGES, Antje Gonera sier:

 

- Mange glemmer at aspargesen er en meget næringsrik grønnsak som også er kalorifattig. Den er pakket med vitaminer, mineraler og plantestoffer. Spiser du den, får du i deg vitamin C, i tillegg til folat, jern og kostfiber.

 

Hva smaker aspargesen?

Nofima har profesjonelle smaksdommere som har bedømt lukten og smaken på ulike typer grønne asparges. Felles for alle de grønne aspargessortene er, ifølge smakspanelet, at de smaker grønt, søtt og noe bittert.

Smaksdommerne fant forskjeller på smak og lukt da de sammenlignet de norske typene opp imot aspargessorter fra Italia, Spania, Nederland og Ungarn.

 

Bedre smak og kvalitet på norsk asparges

Der den norske aspargesen hadde en mer søtlig smak og gressete lukt, luktet de utenlandske mer som jord, kjeller og potet. Dommerne fant også at de utenlandske aspargesene smakte mer beskt.

 

- Når vi ser at de utenlandske aspargesene innehar smaker og lukter som gjør at de frister mindre å spise, kan vi tenke at det har med ferskhet og lagringskvalitet å gjøre, sier Gonera, og fortsetter:

 

- Der de norske har kortere reisevei, må de utenlandske frakters lengre. Dette har betydning for kvaliteten på aspargesen.

 

Hun legger til at den norske aspargesen har store fordeler fordi det er enklere å bevare smak og kvalitet når aspargesen er ferskere og fraktes kortere.

 

Foto Jon-Are Berg-Jacobsen 

 

Hvor kommer aspargesen fra?

Det meste av grønn asparges som kan kjøpes i norske butikker utenom sesongen kommer fra Peru.  I sesongen kommer den som regel fra Spania, Italia eller Ungarn. Bare to prosent kommer fra Norge.

 

Det ønsker prosjektet ASPARGES å gjøre noe med. Gjennom ASPARGES-prosjektet skal prosjektpartnerne bidra til å øke konsumet av norsk asparges. I tillegg har prosjektet som mål å redusere svinn og å forlenge den norske aspargessesongen som i dag varer fra starten av mai til slutten av juni. Prosjektet er finansiert av Forskningsmidligene for jordbruk og matindustri.

 

Hvasser Asparges er den største norske produsenten av asparges. Der har de det travelt i sesongen for aspargesen kan høstes så ofte som hver dag.

 

Per i dag produserer Hvasser Asparges og noen få andre aktører asparges til det norske markedet, men det er likevel ikke nok til å forsyne hele landet med norsk asparges.

 

Derfor finner mange av oss kun utenlandsk asparges i butikken.

 

Men ta en titt, for om du bor på Østlandet er sannsynligheten stor for at det finnes norsk asparges i butikken.

Og den smaker aller best akkurat nå.

 

Foto Tom Haga 

 

Oppskrifter med asparges

Nofimaforsker Antje Goneras beste aspargesoppskrift – hentet fra frukt.no (Aspargesrisotto | FRUKT.no) , men hun erstatter risen med norsk byggryn slik at det blir aspargesbygotto

 

Aspargesrisotto 

8 dl utblandet grønnsakbuljong 

2 sjalottløk

2 båter hvitløk

2 ss olivenolje

500 g grønne friske asparges

200 g arborioris - risottoris - kan byttes ut med Norsk byggryn

1 dl hvitvin

4 ss revet parmesan

100 g fryste grønne erter

20 g smør

salt og pepper etter smak

½ ss sitronsaft

 

Kok opp grønnsakbuljongen.

Skjær av den nederste delen av aspargesene. Den er trevlete, men har god smak, så kok den gjerne med i grønnsakbuljongen i noen minutter.

Skjær toppene av aspargesene. Del resten i små biter. La det koke i buljongen i 1/2 minutt. Ta det opp og la det renne av.

Sil kraften.

Finhakk sjalottløk og hvitløk.

Bruk en vid, gjerne tykkbunnet kjele og fres løken blank i olje over middels varme.

Tilsett risen eller bygg og fres videre under omrøring til risen blir blank – byggkorn er myke.

Hell på vin og varm buljong - litt av gangen.

Kok opp under omrøring til det meste av væsken har trukket inn i risen. Fortsett å spe under omrøring til risen nesten er ferdigkokt.

Rør inn aspargesbitene, revet parmesan, tinte erter og smør i siste kokeminutt.

Risottoen skal ha en kremet konsistens. Spe med mer væske om den blir for tykk.

Smak til med salt og pepper og noen dråper sitronsaft.

Pynt med aspargestoppene, og server umiddelbart.

 

Her er noen av Hvasserasparges sine beste oppskrifter

 

Hvasserasparges & pizza

Pizzadeig til én porsjonspizza

2-4 ss crème fraîche

3-4 valgfrie tomater

3-5 skiver god spekeskinke

5 stilker Hvasserasparges

 

Kjevle ut pizzadeigen og smør på ønsket mengde Crème Fraîche.

Legg på fyllet og  stek pizzaen i stekeovnen 8-10 minutter på 225° C. Du kan tilsette salt, pepper, sitronsaft og oregano i denne hvite pizzasausen om du ønsker mer smak.

 

Hvasser asparges-sorbet

100 g Hvasser Asparges

1,5 dl sukker

1 dl vann

1 ts sitronsaft

 

Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Skrell av det ytterste laget på aspargesen og kutt av toppene. Kok de skrellede aspargesstilkene i sukkerlaken til de blir møre

Bruk en blender eller stavmikser og kjør sammen blandingen

Legg aspargesblandingen i små former, for eksempel isbitformer i silikon som gjør det enkelt å trykke ut pene former til servering. Vi har brukt isbitformer fra John Deere!

 

La sorbeten i former stå i fryseren i ca 2-3 timer. Server gjerne sammen med sorbet av mango og jordbær

 

Fakta om prosjektet ASPARGES

ASPARGES er et forprosjekt som har som mål å kartlegge muligheter og barrierer for å øke andelen norsk asparges og redusere svinn av fersk grønn asparges i verdikjeden

Ledes av Nofima med følgende prosjektpartnere: NLR, NIBIO, Hvasser Asparges, Gartnerhallen, Bama, Norgesgruppen

Prosjektet er finansiert av Forskningsmidligene for jordbruk og matindustri.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev