Matnytt Stora Saluhallen

Stora Saluhallen> Gøteborg - en gastronomisk perle

 

 

Gøteborg er den svenske vestkystens gastronomiske perle. Gule teglverksbygg, snirklende kanaler, Nordens største havn og Trâdgårdsforeningens hage midt i hjertet av byen gjør Gøteborg til en av Nordens fineste byer. Og så har de masse god mat å by på. Gøteborg er svearikets nest største by der den ligger ved Götaelvs munning. Den ble anlagt av Gusta Adolf II. og fikk bystatus i 1625. Den har Nordens største havn og en rekke turistattraksjoner. Rett over Liseberg som også er Nordens mest besøkte fornøyelsesparker ligger Gothia Tower. I tårnets toppetasje ligger Upper House som titter mot stjernene.

 

 

 

 

Gøteborg har et fantastisk utvalg av gode spisesteder; alt fra sjarmerende kafeer, til kroer som serverer husmannskost og restauranter i stjerneklasse. Byens beliggenhet ved kysten sørger for tilgang  av fersk fisk og skalldyr av beste kvalitet. Her finner man kreative kokker med mattradisjoner og sterk matkultur, som gjør Gøteborg til en av Europas fremste matbyer.

Fiskekrogen og anerkjente Sjömagasinet med Ulf Wagner i spissen er to av de beste innen sjømat.

I byens hjerte langs kanalen ligger ærverdige Stora Saluhallen som også er verdt et besøk. Feskekôrka og fiskeauksjonen er severdigheter for morgenfugler.

 

Dra til Feskekôrka

Her kan du dra for å spise lunsj eller handle med deg lunsj. Feskekôrka er en ombygd kirke som rommer et fiskemarked og førsteklasses sjømatrestauranter. Feskekôrka er fra 1874, og er en av Gøteborgs mest kjente severdigheter. Den karakteristiske bygningen rommer både spisesteder og en mengde av disker der det tilbys et bredt utvalg av fersk fisk og skalldyr.

Bygningen var opprinnelig et eksperiment utført av Victor von Gegerfelt, en av datidens dominerende arkitekter.

Han var inspirert av norske stavkirker og gotiske steinkirker, og ideen var å skape en bygning med et stort rom uten pæler. På flotte sommerdager kan en kjøpe med seg en pose ferske reker som nytes på utsiden ved kanalen, eller en kan besøke restauranten Gabriel som ligger i annen etasje i bygningen.

 Sveriges største fiskeauksjon har gått av stabelen på samme sted i over hundre år – nemlig i Gøteborgs havn. Morgenfugler kan støte på kjente Gøteborg-restauratører som er på plass for å sikre seg havets delikatesser grytidlig om morgenen.

Fisken som auksjoneres bort kommer fra hele Sverige, og utvalget består av både ferskvanns- og saltvannsfisk.

Privatpersoner kan ikke by på auksjonen, men det er en morsom happening som gir et genuint innblikk i byens matkultur.

 

 

 

God matauk

Reker fra Smøgen er også en delikatesse, spesielt om vinteren. Det samme gjelder krepsen og den verdensberømte østersen fra farvannene rundt Grebbestad. Og når startskuddet går for høstens hummerpremiere, flokker entusiastene seg rundt fiskebåtene for å delta på hummersafari i skjærgården.

Hvis du tenker på innlandet, kan matregionen Västra Götaland vise til skikkelig gode eksempler på småskalaprodusenter.

Ta turen og nyt Påverås sine prisbelønte oster, eller Sivans, som selger sine oster på torget i Vara, Mowitz kylling fra Hjärtum, eller produktene til Bitterna Lam.

 

 

 

Stora Saluhallen

Kungstorget, 411 

Åpningstider:

man-fred 09.00-18.00

lør 09.00-16.00

http://storasaluhallen.se/

 

Det var redaktør S. A. Hedlund som var initiativtaker for å bygge denne markedshallen og avgjørelsen ble vedtatt i Gøteborg kommune i juni 1887. Den ble bygget i1888-1889 av Krûger og designet av arkitekt Hans Hedlund. Gøteborgs Mekaniske Verksted stod for konstruksjon og oppføring. 16. juni i 1887 besluttet bystyret å bygge markedshallen for den nette sum av 250 000 SEK, men summen økte med 60 000 i desember samme år.

Hallen hadde et areal på 1300 m² gulvareal, og fra begynnelsen var det 89 boder, 12 åpne salgsplasser og 70 kjellerrom, hvorav 20 kom i 1898 gjennom en utvidelse. Så tidlig som 8. mai 1890 vedtok bystyret en utvidelse av hallen med 44 boder langs yttersidene. Den store markedshallen stod klar i desember i 1888, men salget av mat startet 1. februar 1889.

Kungstorget hadde vært byens markedsplass siden 1848 for kjøtt, ost og mel. Før dette var det Storatorget som i dag heter Gustav Adolfs Torg byens markedstorg. Så tidlig som i 1850 ble det oppført en halvsirkelformet basarhall rundt kanalsiden av Kungstorget.

Denne ble komplimentert av Stora Saluhallen på Kungstorgets nordre side i begynnelsen av 1889. Disse ble revet i november 1996, men markedshallen i Stora Saluhallen og på Kungstorget stod fortsatt trygt. I desember 2009 begynte den første fasen av hallens renovering som skulle være klar til 1. desember 2010.

Det ble forsinkelser under arbeidet da det ble oppdaget at bjelkelaget var i mye dårligere stand enn forventet og rivningsarbeidene økte i betydelig  omfang. Det ble anslått å være ferdig 1. april 2011, som det gjorde. I mellomtiden måtte seks handelsboder flytte midlertidig ut i en paviljong.

Etter flere etapper gjenåpnet markedshallen 2. desember 2012.

 

 

Det spesielle med Stora Saluhallen er den historiske følelsen som ligger i selve bygget. Sverige har mange slike «saluhaller» i sine byer rundt om.  Mange av interessentene har lange og stolte tradisjoner med å selge sine produkter her.  Stora Saluhallen er som et godt utviklet «torg under tak» og ligger gunstig til i forhold til gjennomstrømming av folk. 

Utvalget er stort og alle typer kunder finner veien hit, noe som gir Stora Saluhallen et internasjonalt preg. Atmosfæren sitter som et skudd når kjøpmennene roper ut tilbudene, og for å få med seg maksimalt med stemning anbefales lunsj på stedet. 

 Her fins det et 40-talls forskjellige matforretninger som selger ulike delikatesser fra hele verden; ost, kaffe, pølser, smektende skinker og smakfulle krydder er bare noe av det

 

Albert Andersson Kjøtt

Slakterbutikken etablerte seg i markedshallen på slutten av 1800-tallet, da den store markedshallen var nybygd, I dag, inne i det tredje århundre, er selskapet fortsatt der, og butikken har et bredt utvalg av storfekjøtt, svin, kalv og lam. De siste 15 årene har de opplevd en markant økning i salget av lam, noe som tyder på at svenskene har lært å sette pris på dette kjøttet i sine ulike former.

De fører også blant annet svinekjøtt fra Dalsjöfors, gjøkalver fra Gunilse og lam fra Haväng i  Österlen.

 

Alexandras greske suppekjøkken

Alexandra har vært i markedshallen siden 1972. Du kan kjøpe suppe, pasta og greske spesialiteter over disk. Ingen andre steder i Gøteborg kan få en så god suppe til kr 45,- for en bolle!

Amanda Boman bar og bistro

En smeltedigel av New York, Alsace og Weinsberg – midt i hjertet av Gøteborg.

 

Araz Kjøtt

Spesialist på lammekjøtt i Gøteborg.

 

Aziza kjøkken og bar

Restaurant i markedshallen som tilbyr både lunsj og godbiter til å ta med seg hjem.

Beba delikatesser

I Beba delikatesser finner du alle slags ungarske pølser.

Bee kjøkken og bar

Bee er et møtested hvor du kan spise godt til rimelige priser, ta en øl eller en kaffe.

 

Brogyllen

Her kan du kjøpe nybakte brød rett fra ovnen, med nydelig skorpe og  sesongens frukt og bær i godt komponerte bakverk. Alt er laget fra bunnen av utvalgte råvarer. Brødene er bakt på deres egen surdeig laget av økologiske og lokale råvarer.

 

Capris

Selskapet ble stiftet i august 2000 i markedshallen av noen av Sveriges fremste importører som i mange år har importert mat fra Italia og andre land i verden. Her kan du kjøpe autentiske italienske oster, pølser og skinker, pasta og masse annet. De har også catering.

 

Delikatessehörnan

I diskene her finner du fersk sjømat. Alt fra hjemmelagde salater, hjemmelagede sildesorter, røkt og gravet laks, fersk fisk, skjell og skalldyr  og deres velkjente og deilige «landgångstärtor».

 

 

Flickorna Kanold

I 1998 tok Jeanna Kanold opp en århundregammel familietradisjon og startet sin egen konfektproduksjon.

 

Frukt Larsson

Her finner du alt i frukt og grønnsaker som har to butikker i markedshallen.

 

 

Hilda Nilsson ost

Her kan du velge i over 100 typer ost på åtte kvadratmeter!

 

 

Hugo Ericson Ost AB

Allerede på 30-tallet hadde Hugo Ericson sin ostebutikk i midten av den store markedshallen, akkurat som i dag. Selv om mange butikker i dag har godt utvalg av oster, har denne butikken beholdt sin posisjon. Utvalget er suverent også på lokale produsenter og småskalaprodusenter i Sverige.

 

  

 

 

 

Ingelsta Kalkon

Ingelsta selger bare svensk kalkunkjøtt fra egen gård i Österlen. Dette gjør dem til et naturlig og spennende valg for den bevisste forbruker. De lager også «festfat» og sandwichkaker.

 

 

Jerk Strands bakverk

Dette er en tradisjonell baker med rene og autentiske ingredienser uten konserveringsmidler, fra det groveste matbrødet til det fineste bakverk.

 

 

Josephine te og kaffe og krydderspesialist

Byens bredeste utvalg av te, kaffe og krydder.

 

Svenske Gårders Kjøtt

Disse fører kjøtt og kjøttprodukter av høyeste kvalitet og er flinke til å utvikle nye ideer. De følger Saluhallens tradisjoner med personlig servise og møter kundene med god kunnskap. Når de store kjedene vil fjerne den personlige servisen og mulighet til å påvirke kunden, er de der og tilbyr servise på den gode gamle måten. Du kan kjøpe så mye eller så lite du vil, tykke skiver, ekstra tynn. Du velger hva som passer deg best.

 

 

 

Kongetorgets fisk og delikatesser

Hva ville en markedshall vært uten en klassisk fiskebutikk? Den finner du på utsiden av den store markedshallen og har eksistert siden 1943.

Hver dag fylles diskene med fisk, skjell og skalldyr som er kjøpt på fiskeauksjonen samme morgen. Her kan du kjøpe hele fisk, ferske fileter, skalldyrsalater og all annen sjømat i sesong. Du får også gode tips om tilberedningsmetoder.

 

Kåges hjørne

Kåges hjørne og Kåge bar har en bred meny av fast food, pasta, salater og lette retter med mye fisk.

 

 

Mille i hallen

Milorad & Zagorka ble etablert i 1976 og har siden hatt sin egen produksjon og import av pølser og delikatesser fra Polen, Italia, Ungarn, Spania, Tyskland, Serbia, Solvenia og Kroatia. Her finner du krakowska, gyulai kolbasz, kulen og dalmatinski.

 

 

Nobelius Vilt

Firmaet ble etablert for 50 år siden. De selger fersk og frosset vilt fra Nord-Sverige som elgkjøtt fra Lappland, svensk bjørn, hjort, tiur og orrhane, men også perlehøns fra Afrika og Frankrike og mye, mye mer.

 

Orientalske delikatesser

Siden etableringen i 1987 har Oriental Delikatesser tilbudt velsmakende  vegetariske retter, kylling og kebabretter. Alle rettene blir servert i autentiske israelske pitabrød.

Ost-Anders

Her har de vellagrede oster som sin spesialitet.

 

Salu-kjøtt

Mengder av kjøtt i alle slags sorter og stykningsdeler.

 

So Larsson

So Larsson feiret i 2006 sitt 100-årsjubileum. Butikken drives nå av fjerde generasjon Larsson som kommer fra en solid slakter- og kjøtthandlerslekt.

 

Steinbrenner & Nyberg

Produserer alt fra sjokolade til knekkebrød. Spesialiteter er kaker og brød.

 

Zeytoon delikatesser

En liten butikk  som har solgt middelhavsdelikatesser siden 90-tallet. Egenmarinert oliven og egenristede nøtter er spesialiteten. De har også et godt utvalg av olivenoljer.

 

Øst delikatesse

Her selger de alle sorter oliven, nøtter fra hele verden, spesialiteter fra Latin-Amerika og en egen spesialitet av marinerte oliven.

 

 

Guide Michelin restauranter 1 stjerne

Thôrnstrôms Kôk *

Restaurang 28+ *

Bhoga Restaurang *

Sjømagasinet  *

 

White Guide 2014

Linnea Art Restaurant – kokker møter kunstnere, unikt konsept.

Årets Rising star i 2014

Magnus & Magnus M2

Fiskekrogen

Wasa Allè

Swedish Taste

Hos Pelle

Restaurang Kometen

 

Andre

Koka skandinavisk restaurant. Årets Krog 2014

Bjørns Bar – blanding av bar og restaurant – gode råvarer fra hele verden.

Familjen – Vestsvensk gastronomi, husmannskost.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev