Dette er et kvalitetsstempel vi er veldig stolte av, sier Stig Roger og Ingrid B. Nilsen fra spælsau-bedrifta Rondane Gardsmat. Under Folldalsdagen ble de overrakt Spesialitet-merker for norsk lokalmat i særklasse.
Vi har visst at vi skulle tildeles disse merkene ei stund, så vi har rukket å lande på jorda. Men fortsatt er vi veldig stolte, smiler Stig Roger Nilsen fra Rondane Gardsmat.
Både pinnekjøtt og fenalår fra garden er godkjent av fagjuryen. Produktene har fått plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet. Under Folldalsdagen lørdag ble han og kona Ingrid B. Nilsen overrakt merkediplomer. Målet vårt har aldri vært volum. Det har alltid vært kvalitet. Vi har bygd sakte, men sikkert, stein for stein. Derfor betyr kvalitetsstempel som dette mye, sier Nilsen.
Vi gjør mest mulig sjøl
Ekteparet har utviklet familiebedrifta Rondane Gardsmat hjemme på garden Haugtun i Grimsbu i Folldal. Målet er å utnytte gardens ressurser, å lage bærekraftig og tradisjonsrik mat, og å gjøre mest mulig sjøl, sier Stig Roger. Hovedgeskjeft er melkeproduksjon, men da Ingrid begynte å tove og bruke ull og skinn fra spælsau til håndverk, valgte de etterhvert å satse på attåt-produksjon av spælsau. All foredling skjer på garden.
Blitt litt snakkis
Produksjonen har ballet på seg. I 2008 måtte paret bygge ut fjøset. Nå er de oppe i 300 lam. Pinnekjøttet selges ut hvert år. Og etterspørselen øker. Vi merker at det er blitt litt snakkis. Folk hører om smaken. Spælsau er magert, mørt og har mye smak av vilt,vi kunne med andre ord ikke laget produktene våre i Bergen sier Stig Roger.
Spesialitet-fagjuryen, som blant annet består av flere profilerte kokker - mener kombinasjonen av egenskapene fra den bevaringsverdige spælsauen sammen med beiteforholdene er med på å gi produktene fra Rondane den gode kvalitet og smaken.
Fenalåret fikk skryt for "utpreget smak av natur", og for å være "fløyelsmykt, og mørt". "Et fenalår for dem som ellers ikke liker fenalår". Pinnekjøttet? "Godt og saftig med frisk lukt og riktig smak".
Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat
- Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge.
- Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse.
- Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker.
- Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet.