Nyhet
Matnytt Gjev pris til Norge i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse

Gjev pris til Norge i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse>

Norges kandidat i Bocuse d’Or, Håvard Werkland fra Kyrksæterøra, tok en solid 4.plass og vant for beste tallerkenrett i Lyon i kveld. Frankrike, Danmark og Sverige tok henholdsvis gull, sølv og bronse.

 

Bocuse d’Or i Lyon er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. Mandag kveld 27. januar tok Håvard Werkland og det norske teamet en gjev 4.plass i verdensfinalen i Lyon. Kun 2,5 poeng skilte Norge fra Sverige og en pallplassering. Det norske teamet sikret prisen for beste tallerkenrett i konkurransen, basert på råvarene ørnefisk og hummer.

 

Team Norway består av kandidat Håvard Werkland, commis Grunde Gillund og coach Christopher W. Davidsen. Sven Erik Renaa er teamets president.

 

 

 

Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or i kveld:

Gull: Frankrike

Sølv: Danmark  

Bronse: Sverige

Beste tallerkenrett: Norge

Beste fatrett: Ungarn

Beste commis: Camille Pigot, Frankrike

Social Commitment Award: New Zealand og Chile

 

Tallerkenrett med selleri og hagesalat

 

 Tallerkenrett med ørnefisk, hummer og sabayonnesaus 

 

Fat-tallerken med rådyrsadel og ravioli consommè

 

 

Om Bocuse d’Or:

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Bocuse d’Or er karriereendrende for enhver deltakende kokk, og især for mesterkokkene i toppsjiktet. Pallplass er en utrolig krevende prestasjon. Norge leder sammenlagt-statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.

 

Om norsk Bocuse-deltakelse

Arne Brimi var første kokk som deltok for Norge i Bocuse d’Or i 1987. Siden har kjente norske kokker som Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Sven Erik Renaa deltatt. Ingen annen nasjon har tatt flere medaljer i Bocuse d’Or enn Norge. Norge har tatt fem gullmedaljer, ved Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015).

 

 

OM TEAM NORWAY

 

Kandidat Håvard Werkland

Werkland har allerede etablert seg som en av landets mest lovende kokker. Werkland har vært en viktig del av det norske Bocuse-miljøet i flere år, også som commis for Christopher W. Davidsen, da han sikret sølv i Bocuse d'Or Europe og Bocuse d'Or i 2016 og 2017. Etter suksessen jobbet de sammen på den Michelin-stjerne-belønte restauranten Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. På Britannia var Håvard en av de første ansettelsene i forbindelse med den omfattende restaureringen. Under ett år senere hadde Speilsalen fått Michelin-stjerne. 

 

Coach Christopher W. Davidsen

Christopher W. Davidsen fra Stavanger er en av Norges mest meritterte kokker. Han er kjent for sin sølvmedalje i Bocuse d'Or i 2017. Davidsen har en lang og suksessfull karriere som kokk og leder, blant annet som sjef for Speilsalen på Britannia Hotel. Han er i dag deleier i Mati-Gruppen i Trondheim, som nylig åpnet den store gourmet-bistroen Tollbua. Hans tidligere erfaring som konkurransekokk og mentor har gjort ham til en ettertraktet coach. Han har hjulpet flere norske kandidater i Bocuse d'Or, inkludert Filip August Bendi, som tok sølv i Lyon i 2023.

 

Commis Grunde Gillund

Gillund er en ung og lovende kokk fra Bindal, som i en alder av 20 år allerede har markert seg på konkurransearenaen. Han er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og har tidligere vunnet Norgescup for lærlinger i 2022 sammen med Espen Laumann, med Håvard Werkland som coach. Gillund bidro til bronsemedalje for Werkland i Bocuse d'Or Europe som commis.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev