FOTO Opplysningskontoret for brød og korn (OBK)
november 2024
Bilde over -Krumkake er vår eldste og mest populære julekake. Dette handler nok både om den vakre formen, den knasende konsistensen, den runde smaken og at tradisjoner er ekstra viktige i jula.
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner har vært viktige for hvilke kaker vi velger til jul. Fra gammelt av ble de syv slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner. Nå har en ny sort plassert seg høyt på listen over våre kakefavoritter til jul, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Sarah Bernhardt, brune pinner, pepperkaker og kokosmakroner er blant nordmenns julekakefavoritter.
Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn.
Årets julekakefavoritter
På spørsmål om hva er din favoritt blant julekakene fordelte svarene seg slik:
Krumkaker 12 %
Kransekake 10 %
Sarah Bernhardt 9 %
Brune pinner 8 %
Pepperkaker 7 %
Smultringer 7 %
Kokosmakroner 5 %
– Vår eldste julekake krumkaken holder stand på toppen sammen med kransekake. Det blir ikke jul uten at disse kakene kommer på bordet.
Tradisjonelt har vi lånt kaker fra andre land. I år ser vi at en fransk klassiker har klatret opp på pallen. Sarah Bernhardt er navnet på en kake med mandelbunn toppet med sjokoladekrem og smeltet sjokolade. Kaken er oppkalt etter den berømte franske skuespilleren Sarah Bernhardt.
Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har befestet sin plass blant de 7 slagene til jul.
– Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har befestet sin plass blant de syv slagene til jul. Det er verdt å nevne at det er dobbelt så mange kvinner som menn som foretrekker Sarah Bernhardt. Det er kvinnene som har ansvar for julebaksten, så kanskje ikke så rart at deres favoritt kommer høyt opp på listen.
Kransekaken er veldig staselig og dekorativ på kakebordet, samtidig som den inneholder ingredienser som mange liker. Dessuten er kransekake lett å bestille på bakeriet og koselig å gi i gave til vertskapet når vi skal i juleselskap.
Cookies i juledrakt
Det er tydelig at det er flere nye kakesorter som bakes før jul. En av årets store trender på kakefronten i sosiale medier er cookies, og nå kommer også de i juledrakt.
Cookies med smak av jul. Seige og myke i kjernen, og sprø på utsiden, akkurat som cookies skal være. En ny julefavoritt i kakeboksen?
Hva med en deilig, seig cookie med marsipan, tørket tranebær og hvit sjokolade? Gir ikke den deg nok smak av jul kan du også gå for våre populære pepperkakecookies, krydret med ingefær, nellik, pepper og kanel. Disse slår spesielt godt an hos den yngre garde, også om du vil ha hjelp til kakebakingen.
Cookies kan du bake og oppbevare i en tett boks, men du kan også ha cookiedeig på lur i fryseren, enten formet som en pølse du kan skjære av eller ferdig trillet i kuler. Da er veien rask til nystekte julekaker om du får uventet besøk. Spesielt godt er det å legge en kule is mellom to cookies, da har du også en superenkel dessert til en av julens middager.
Sarah Bernhardt i langpanne er et godt og praktisk alternativ på kakebordet. Kaken kan også fryses i biter, slik at man kan ta opp bare akkurat så mange porsjoner man trenger.
– Vi kan kanskje tørre å spå at cookies kryper oppover listen med julekakefavoritter allerede til neste år, sier Torunn Nordbø.
Du finner mange spennende oppskrifter på julekaker her >
brodogkorn.no/oppskrift_tema/julekaker