Matnytt Det Norske Måltid

Det Norske Måltid > Norges 40 beste mat- og drikkeprodukter er kåret

Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard. Et av tre dommerpanel i årets delfinaler: Fra venstre Tonje Torvanger (Statholdergaarden), Eline Gulbrandsen (Det Kongelige Hoff), Einar Risvik (Nofima), Jørn Lie (Vaaghals, Gamle Raadhus – og Code restaurant), Gunnar Bakke (Daglig leder BKLF), Maj-Britt Aagaard (spiselandslaget.com), Tonje Holtungen (Sjokolade Salongen)

 

 

Fra 104 deltakere til 40 finalister:  Norges 40 beste mat- og drikkeprodukter er kåret

 

·         Skyhøy kvalitet på årets oster, dommerne sendte fire, i stedet for tre videre til finalen 

·         Tre regioner skiller seg ut, Trøndelag, Rogaland og Viken har flest finalister 

·         Sørlendinger blant de beste på øl 

 

 

Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl.

 

− Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid. 

 

 

 

 

− Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier Austigard.

 

 

Produkter og råvarer i verdensklasse  

Finalistene i Det Norske Måltid er av aller høyeste kvalitet, og bygger på både innovasjon og tradisjon.  

 

 

 

 

 

− De aller beste produktene kombinerer det tradisjonelle og nytenkning på en unik måte, for å få frem det ypperste i råvarene.

At vi ikke klarer å velge tre oster, men må sende fire til finalen er et godt eksempel, sier dommer Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken i Trondheim. 

 

Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard. Fra venstre Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken, Trine Sandberg, trinesmatblogg.no og Hans Petter Klemmetsen, Smag & Behag 

 

Kokk og dommer Christer Rødseth, fra Code restaurant og Vaaghals i Oslo, mener slike konkurranser er viktig for å synliggjøre kvaliteten på norske råvarer.  

 

− Når vi har et så godt utvalg av råvarer og kvalitetsprodukter i Norge, er det avgjørende at vi får satt søkelyset på dem. Det Norske Måltid bidrar til akkurat det, sier Rødseth. 

 

Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard, Dommer Christer Rødseth fra Code restaurant og Vaaghals.

 

 

 

 

 

 

Finalister fra hele Norge

 

Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.

 

− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

 

Den endelige finalen går av stabelen i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6. og 7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.

 

Fakta om Det Norske Måltid 2020:

·Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.

·Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.

·Delfinalene ble arrangert mellom 15.- og 17. september på Code Restaurant i Oslo.

·104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.

·Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.

 

Finalister i Det Norske Måltid 2020:

 

Produktnavn

Produsent

Kategori

Fylke

Blomkarse mikrogrønt

Smågrønt

Arets grønne

Rogaland

Gråblå østerssopp

Topp Sopp

Arets grønne

Rogaland

Stripetti

Lærdal Grønt

Arets grønne

Vestland

Tindved sorbet med einerbær og nype

Siddis Gelato

Arets grønne foredlet

Rogaland

Nyhuus Plommesyltetøy

Nyhuus Gard

Arets grønne foredlet

Vestfold og Telemark

Eplesidereddik frå Hardanger

Ulvik Frukt & Cideri

Arets grønne foredlet

Vestland

Vaktel

Strand Gård

Arets kjøtt

Rogaland

Lammecarré fra Klostergarden

Klostergarden

Arets kjøtt

Rogaland

Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv

Nyyyt

Arets kjøtt

Rogaland

Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år

Vikedal Gårdsmat

Arets kjøtt foredlet

Rogaland

Hockey

ASK Gård

Arets kjøtt foredlet

Viken

TIND marinert & speket lammelår

Grilstad

Arets kjøtt foredlet

Viken

Smør

Valmsnes gård

Arets meieriprodukt

Innlandet

Fersk gårdsmelk

Kilnes gård

Arets meieriprodukt

Trøndelag

Karamell-iskrem

Reins Kloster

Arets meieriprodukt

Trøndelag

Imperial Gulrot Gose

Drum Brew

Arets øl

Agder

Rye Hard 1.0

Central Bybryggeri

Arets øl

Agder

Hoppy Fairytale

Hogna brygg

Arets øl

Trøndelag

Heidalsost

Heidal ysteri

Arets ost

Innlandet

Fønix

Stavanger Ysteri

Arets ost

Rogaland

Brilliant Brie

Thorbjørnrud Ysteri

Arets ost

Viken

Holtefjell, vellagret

Eiker Gårdsysteri

Arets ost

Viken

Humlepung

Aga Sideri

Arets sider

Vestland

Lagmann Sider

Aga Sideri

Arets sider

Vestland

57/2

Store Naa Siderkompani

Arets sider

Vestland

Seifilet, skinn og benfri

Reinhartsen

Arets sjømat

Agder

Krabbeklør, gigant

Hitramat

Arets sjømat

Trøndelag

Fylt krabbeskjell

Hitramat

Arets sjømat

Trøndelag

STØRM tørrfiskskinn

Hrogn

Arets sjømat foredlet

Troms og Finnmark

Sikkaviar

Femundmat

Arets sjømat foredlet

Trøndelag

Gravet Laks

Garnviks Røkeri

Arets sjømat foredlet

Trøndelag

Vaffelhjerte

Sverre Sætre Konditori

Arets søtsak

Oslo

Chilli 50%

Xoco

Arets søtsak

Rogaland

Tinved konfekt med hvit sjokolade

Fjåk sjokolade

Arets søtsak

Vestland

Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen

Sirupstynnkakebakeriet

Årets bakst

Innlandet

Fermentert frøknekk

Lykkemat

Årets bakst

Trøndelag

Granola

Grini hjemmebakeri

Årets bakst

Viken

Discovery Eplemost

Hardangergutane

Årets drikk

Vestland

Lundeby Rabarbradrikk

Lundeby Gård

Årets drikk

Viken

Solbærsaft

Røyse Bærpresseri

Årets drikk

Viken

 

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Kristin Austigard
Leder for Det Norske Måltid
Tlf: 901 938 77
E-post:kristin@detnorskemaltid.no

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev