Om sommeren trekker makrellen inn mot norskekysten. Er du av de heldige som har fått makrell på kroken, eller funnet den i fiskedisken nær deg, da er det greit å vite at makrell gjør seg veldig godt på grillen.
Krydre den med salt, pepper, litt sitron og dine favoritturter før du legger den på grillen, eller la deg inspirere av disse fem oppskriftene.
Salat med makrell og rømmedressing
Server grillet makrell med cherrytomater og asparges med en frisk rømmedressing til.
600 g makrellfilet
12 cherrytomat
24 asparges
4 ss rapsolje
salt og pepper
Salat
1 rødløk
16 skiver parmesan
130 g feldsalat
Rømmedressing
2 skiver sylteagurk
1 ss dill
0.5 sitron
6 ss lettrømme
1 ss majones
0.5 ts pepper
Server med brød
Varm opp grillen. Skjær makrellfilet i biter. Pensle makrellbitene, cherrytomater og asparges med rapsolje, og krydre med salt og pepper. Ha alt på grillen og snu jevnlig i ca. 2 minutter. La cherrytomat og asparges ligge på hvilerist eller i et område av grillen hvor det er lavere temperatur.
Salat
Skjær rødløk i strimler og parmesanost i skiver med en ostehøvel. Bland det sammen i en salatbolle med feldsalat. Ha makrell, cherrytomatene og asparges i salaten, og bland forsiktig sammen.
Rømmedressing
Finhakk sylteagurk og dill, og press saften av sitron. Rør det godt sammen med lettrømme, majones og pepper.
Server salat med makrell, rømmedressing og brød.
Grillet makrell med erterhummus

8 makrellfilete, salt og pepper og olivenolje
Hummus
250 g erter, fryst
250 g kikerter, hermetiske
2 fedd hvitløk
1 sitron
2 ss tahini
1 ts spisskummen, malt
2 ss dill, frisk
salt
Topping
2 gule løk
2 ss tomat, soltørket i olje
1 ss dill, frisk
4 ss pinjekjerner
4 ss rosiner
4 ss balsamicoeddik
2 ss honning
olivenolje
Varm grillen. Dryss salt og pepper over makrellfiletene, og pensle dem med olivenolje. Legg filetene på grillen med skinnsiden ned og grill i 5-6 minutter uten å snu fisken.
Hummus
Kok erter møre i lettsaltet vann i ca. 2 minutter og hell av kokevannet. Sil av vannet til kikerter, men spar på litt av vannet. Knus hvitløk med flatsiden av en kniv og press saften av sitron.
Kjør erter, kikerter, hvitløk, sitronsaft, tahini, spisskummin og dill til en puré i en kjøkkenmaksin eller med en håndblender. Tilsett litt av vannet til kikertene for å få ønsket tykkelse og konsistens på hummusen. Smak til med salt.
Topping
Grovhakk løk, soltørkede tomater og dill. Varm olivenolje i en stekepanne og stek løken til den er myk og har fått en gyllenbrun farge.
Rør inn pinjekjerner og rosiner, og stek i 1 minutt til. Tilsett soltørkede tomater, dill, balsamicoeddik, honning og vann. Server grillet makrell med ertehummus, og topping. Dryss gjerne over litt grovhakket chili og dill hvis du har.
Teriyakimarinert makrell

Mariner makrellen i teriyakimarinade før du legger den på grillen for en eksotisk smak. Jasminris som tilbehør gir også denne tradisjonelle råvaren fra havet et asiatisk preg.
8 makrellfileter
2 ss olje
Marinade
1 fedd hvitløk
1 sitrongress
2 cm ingefær, frisk
1.5 dl soyasaus
1 dl vann
0.5 dl sukker
Server med ris salat og tomat
Vask, rens og finhakk hvitløk, sitrongress og ingefær. Bland soyasaus, vann og sukker i en kasserolle. Tilsett hvitløk, sitrongress og ingefær, og la marinaden koke i 5 minutter. Avkjøl marinaden. La makrellfiletene ligge i marinaden i 10 minutter. Ta makrellfiletene ut av marinaden, tørk av og pensle dem flere ganger med olje. Legg makrellfiletene på grillen og grill dem et par minutter på hver side.
Server makrellfiletene nystekte med kokt ris og salat, og med resten av marinaden ved siden av.
«Saba sando» - Makrellsandwich på japansk vis

Makrellen har blitt japanernes sunne svar på pølse i brød. Når sulten gnager, stikker japanerne gjerne innom en 7-Elleven-kiosk for å kjøpe ferdigmarinert makrell. For dem som har litt bedre tid går turen innom et spisested for en makrellsandwich eller «saba sando».
4 makrellfileter
2 gulerøtter
4 salatblader
4 skiver focaccia
salt og pepper
stekeolje
Jamaikansk BBQ-saus
1 boks hermetiske tomater, grovhakkede
2 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
0.25 ts Cayennepulver
0.5 ss Habanero pulver
1 ss karri
1 ss paprikapulver
1 ss sennepspulver
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss sitronsaft
6 ss eplecidereddik
Habaneropulveret kan reduseres eller utelates om du ikke er glad i sterk saus. Mariner makrellfiletene i BBQ-sausen i rundt 15 minutter.
Rasp gulrøttene på et rivjern. Vask og tørk salatbladene. Du kan bruke den brødtypen du liker, det trenger ikke være focaccia. Bruk gjerne surdeigsbrød eller baguette. Del brødet i to. Eventuelt kan du lage fire sandwicher av brødskiver.
Grill eller stek den ferdigmarinerte makrellen med skinnet på, helst til skinnet blir sprøtt og crispy. Pensle med litt ekstra marinade under grilling eller steking, ved behov. Gi gjerne brødet en lett omgang på grillen eller i stekepannen også.
Legg fisk og grønnsaker inne i sandwichen og nyt en smak av Japan. 良い食欲 Yoi shokuyoku!
Balik ekmek - Fiskesandwich med makrell

Tyrkerne bruker ofte norsk makrell når de lager sin «balik ekmek», eller fiskesandwich. Retten er rask og enkel å lage og passer ypperlig til grilling.
2 paprika, rød
4 makrellfilet
1 ts Sumak
0.5 ts chiliflak, tørket
1 klype salt og pepper
4 baguetter
stekeolje
Garnityr
salatblad, tomat, rødløk, majones og sitronsaft
Fyr opp grillen eller stekeovnen. Grill eller stek den røde paprikaen til de blir myke. Husk å snu dem så ofte at de ikke blir brent. Avhengig av varmen tar dette noe sånt som 10 minutter.
Bland krydderet og krydre makrellfileten med blandingen av sumak eller sitronskall, chiliflak, salt og pepper. Ha noen dråper olivenolje over begge sider av fileten før steking, og grill eller stek fisken 2-3 minutter på begge sider. Stek først med skinnsiden ned.
Del baguetten i to, men la gjerne toppen og bunnen være lukket. Varm gjerne brødet litt på grillen eller i ovnen før du legger på grillet paprika, makrell, litt sitronsaft, noen salatblader og skiver av tomat og rødløk. Avslutt det hele med en liten dæsj majones før du klemmer baguetten eller brødskivene litt sammen slik at innholdet holdes på plass.
Spis med en gang og nyt smaken av Tyrkia. Afiyet olsun!
Chefs note
Man kan også bruke syltet makrell I denne retten! Varm opp klassisk agurksalat lake. Ha i makrellen og la den trekke I 2-3 minutt. Server.
Tips
Dersom du ikke har grill kan du fint steke makrell og grønnsaker i stekepanne, gjerne i en grillpanne.