Matnytt Feir epledagen i dag

Feir epledagen i dag> Lag noe godt med norske epler

Epledagen er siste tirsdagen i september som i år faller på 27.9. Feir dagen på dagen, eller når det måtte passe. Norske epler er i butikken nå. Her er våre 10 mest populære epleoppskrifter. Men først litt eplefakta.

 

 

Feir epledagen hver dag

50 % av nordmenn foretrekker norske epler fremfor importerte, og de eldste foretrekker dem i større grad enn yngre. Nå er det norske epler i butikken og det er viktigere enn noen gang å støtte norske produsenter.

 

–  Epledagen feires tirsdag 27.september og det er en fin anledning til å feire med et eple. Jeg vil oppfordre alle til å spise et eple hver dag, ikke bare på epledagen, gode helseeffekter får du med på kjøpet,sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

 

 

Viktigere enn noen gang å velge norske epler

Butikkene bugner av norske friske, ferske og akkurat passe søte epler. Tilgangen er litt mindre enn i fjor, epleprodusenter er preget av noen regionale forskjeller. Vestlandet har produsert litt mindre enn vanlig, mens Østlandet har hatt en god sesong. Nå er det god dekning av norske epler i alle butikker i hele landet. 

 

 

 

–  Nå er det viktigere enn noen gang å kjøpe norske produkter når du kan. Da støtter du de norske produsentene og bidrar til viktig verdiskapning. Rekordhøye strømkostnader for matprodusenter og økte matvarepriser som følge av klimaendringer og krig i Europa bør sette ting i perspektiv, sier Bogstrand Sagen.

 

Hva skjer når du tygger et eple? 

–Allerede fra du tar den første biten av eplet settes det i gang prosesser i kroppen som stimulerer cellene tilå skille ut metthetshormoner. For at kroppen skal få tid til å varsle hjernen om at det er kommet påfyll er det fint med mat som tar litt tid å tygge, som for eksempel et eple. Det er fiberet i eplet som gir eplet strukturen.

 

Mye av dette fiberet er ikke mulig for kroppen å bryte helt ned og sendes derfor videre ned til tykktarmen hvor fiberet blir mat for bakterier som ser ut til å være forbundet med god helse, forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter;

 

–Et eple er et perfekt mellommåltid.En energibar vil til eksempel være fort gjort å spise, og ikke gi samme metthetsfølelse.

 

 

Epler vokser faktisk på trær

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra OFG september 2022 viser at 50 % av nordmenn foretrekker norske epler fremfor importerte, og det er en høyere preferanse blant dem over 60 år.Godt voksne kvinner bosatt på Vestlandet er de som har høyest preferanse for norske epler, mens de som har lavest preferanse er unge menn i 20-årene bosatt i Oslo.

 

–Dette er nok ikke så overraskende, de som bor i nærheten av der det produseres mye epler har som regel et annet forhold til norsk produksjon. Men det er viktig å påpeke at epler vokser på trær og ikke magisk havner i butikkhyllen. Både polinering og været skal spille på lag for at det skal bli en god eplesesong, trærne og eplene skal passes på, og hvert eneste eple plukkes med den største forsiktighet for å unngå slagskader. 

 

Har du oppdaget norske epler vet du at smaken er i særklasse

Blant de som foretrekker norske epler oppgis smak å være den viktigste årsaken, etterfulgt av at de er opptatt av kortreiste og lokale råvarer.

 

–  Norske epler har en perfekt balanse mellom det søte og det syrlige, og det skyldes nok den lange vekstsesongen, det nokså kjølige klimaet og de lange lyse nettene, sier ernæringsrådgiveren.

 

 

Mer eplefakta

Eple er en frukt kjent allerede fra steinalderen og finnes i dag i et ukjent antall varianter. Opprinnelig kommer eplet fra Asia og frukten kjenner vi jo fra bibelhistorien, der Eva frister Adam med en frukt fra kunnskapens tre. Eplet har i uminnelige tider vært symbolet for denne frukten. Eple har et tynt spiselig skall som kan ha grønn, gul, gulrød, rød eller kombinasjoner av dette som farge. Fruktkjøttet er fast, og i midten av eplet er det et kjernehus som fjernes når eplet skal brukes til matlaging.

 

Her i landet var det munkene som først startet med fruktdyrkingen. De forsto fort at Hardanger var et velegnet sted for dette og siden har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal. Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter fremavlet i forskjellige produksjonsland, tilpasset de lokale dyrkningsforhold.

Dette medfører at det stadig kommer nye varianter på markedet og at gamle går ut. Hos oss er det viktig at eple har gode smaksegenskaper og er velegnet for langtidslagring. De saftige sortene som vi dyrker i dag er et resultat av langvarig dyrkning og foredling.

 

De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Caroll, Geneva Early, Rød Prins/Kronprins, Lobo og Gravenstein.

 

Bruksområder

Eple spises naturell. Smaken vil variere noe etter de ulike sorter og modningsgrad, men også det individuelle forhold av syre, sukker og aromastoffer. Eple brukes i fruktsalater, til ost, eller i paier. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er å anbefale, for ikke å glemme eplegrøt, eplemos og eplekake.

 

Egenskaper

Eple har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Eple har mest vitamin C rett under skallet, så spis epler med skallet på. Lagringsepler inneholder noe mer vitamin C enn de tidlige sortene. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt, ha stilken på, og være uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.

 

Lagring 

1 - 2°C - Holdbarhet på epler kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre for dette, så tabellen tar for seg oppbevaring i butikken. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet.

 

Salat med epler og valnøtter

frukt.no/oppskrifter/salat-med-epler-og-valnotter

Ovnsbakte epler og rødkål

frukt.no/oppskrifter/ovnsbakte-epler-og-rodkal

Eplemos

frukt.no/oppskrifter/eplemos

Epleterte med vaniljekrem

frukt.no/oppskrifter/epleterte-med-vaniljekrem

Salat med bakte rotgrønnsaker og epler

frukt.no/oppskrifter/salat-med-bakte-rotgronnsaker-og-eple

Tilslørte bondepiker

https://www.frukt.no/oppskrifter/tilslorte-bondepiker/

Eplekake

frukt.no/oppskrifter/eplekake

Selleri og eplesalat

frukt.no/oppskrifter/sellerirot--og-eplesalat

Eplechips

frukt.no/oppskrifter/spro-eple--og-gresskarchips

Asiatisk grønnsaksgryte med epler og linser

frukt.no/oppskrifter/asiatisk-gronnsaksgryte-med-epler-og-linser

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev