Nyhet
Matnytt 28 SEPTEMBER ER FÅRIKÅLENS FESTDAG!

28 SEPTEMBER ER FÅRIKÅLENS FESTDAG!> Nasjonalretten som er best dagen derpå.

Den siste torsdagen i september feires hvert år som «Fårikålens festdag» da spises det fårikål over hele landet og mange restauranter har fårikål på menyen.Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til vår nasjonalrett og den har beholdt sin posisjon siden. Fårikål er en slags mellomting mellom husmannskost og festmat. En rykende varm gryte med fårikål varmer godt en høstkveld og er en fin anledning til å samle familie og venner. Mange liker både øl og dram til fårikålen.

Fårikål er best dagen etter, så hvis du lager mye, har du lettvint mat dagen der på. Prøv en variant med hveteøl også. Det funker veldig godt og gir en ekstra god kraft.  

 

KLASSISK FÅRIKÅL 

1 ½ kg fårikålkjøtt

 1 ½ kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

dl vann  

ta gjerne litt mel mellom lagene

 

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, kjøtt nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Strø på med hel sort pepper og litt mel   mellom lagene. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt eller til det løsner fra benet. Det tar minimum  ca. 2 timer.

Kok fårikålen lenge nok og til kålen er gyllen brun. Da er den best fordi kraften trekker seg godt inn i kålen. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener og gjerne med øl og akevitt til.

Pakker som er merket fårikålkjøtt i butikken inneholder i de aller fleste tilfeller kjøtt fra lam og ikke sau, i biter eller skiver fra bog og nakke. Men får du tak i fårekjøtt gir det en kraftigere smak på fårikålen din. Fårekjøtt tar litt lengre tid å koke mørt. 

Hvis man ønsker litt mindre fett i fårikålen, kan man for eksempel bruke lammebog i skiver. Vanlig tilbehør er kokte poteter.

Det er fint å koke dem med skallet på, da bevarer man næringen best. Det skader heller ikke å spise skallet. Mange liker fårikålen best dagen derpå.    

 

FÅR I ØL OG KÅL 

 1 hodekål i båter

1,5 kg lamme- eller fårekjøtt

hveteøl, laurbærblader, sort hel pepper og salt

 

 Legg kjøtt og kål lagvis i panne med laurbærblad, salt og pepper. Fyll på med hveteøl, gjerne frå Kinn bryggeri til det nesten dekker og litt vann til slutt. Ca 70/30. Kok opp, og la det putre i minimum 2 timer. Server fårikålen rett fra gryta.      

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev