Matnytt Eplemost i særklasse fra Telemark og Øvre Eiker

Eplemost i særklasse fra Telemark og Øvre Eiker>

Stolte produsenter etter tildeling av Spesialitet for lokalmat- og drikke i særklasse. F.v. Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard, Torunn Irene Vale fra Epleblomsten, Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri og Fagsjef Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat.

 

Kategorien "eplemost" blomstrer

 Tildelingen fant sted under premieutdelingen til Norges beste eplemost, sider og fruktvin på Bruket i Oslo. Fagsjef for Spesialitet Marit Strand sto for Spesialitet-tildelingen: - Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med HANEN og Norsk Eplefest. Å legge Spesialitet-vurderingen av eplemost til en spesialisert og sterk drikkefaglig jury bidrar til å synliggjøre de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen av denne kategorien.

 

Kategorien norsk eplemost har vokst betydelig de siste årene. Det reflekteres i antallet påmeldte produkter i NM i eplemost, sider og fruktvin. Hele 260 eplemoster fra 72 ulike produsenter var påmeldt. - Forbrukeren har virkelig fått sansen for norsk drikke og konkurranser som Norges beste eplemost, sider og fruktvin bidrar utvilsomt til dette, sa fagsjef Marit Strand.

 

To Telemarksprodusenter tildelt Spesialitet

Epleblomsten og Nyhuus Gard holder begge til i et av landets beste fruktdistrikter, nemlig Telemark.

 

Epleblomsten Aroma lages av de fineste Telemarksepler og er en godt balansert eplemost med et fint sitruspreg. Epleblomsten Eple og Solbær lages på ulike sorter Telemarksepler avhengig av temperatur og kvalitet på eplene, samt solbær av typen Ben Tron fra regionen. Juryen trekker fram smaken av eple som er frisk, innbydende og fint balansert med solbær i avslutningen.

 

Nyhuus Gard sin Gvarvianer Sorbus på Aroma-epler og rognebær har en perfekt balanse mellom fruktigheten fra eplene og bitterheten fra rognebærene. Det er brukt hele 8% rognebær som vokser på gården. - Tanken bak å tilsette rognebær er å tilføre tanninstruktur i eplemosten, sa Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard.

 

Fiskum Fruktpresseri med restaurantsamarbeid i Kongsberg

Eplemost av Gravenstein fra Fiskum Fruktpresseri er et resultat av et samarbeid med restauranten Jordnær i Kongsberg, kunne Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri fortelle. Restauranten ønsket en syrlig eplemost og Gravenstein-eplene ble derfor høstet to uker tidligere enn vanlig. Juryen trekker fram en fruktig aroma med hint av nyslått gress og en fin friskhet finish - et leskende produkt i særklasse.

 

 

 

Om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev