Nyhet
Matnytt Du tiner vel ikke frossent reinsdyrskav?

Du tiner vel ikke frossent reinsdyrskav?>

Frossent kjøtt skal vanligvis tines sakte før det stekes, for å sikre et saftig og delikat resultat. Men reinsdyrskav – eller finnbiff som mange kaller det – skal faktisk stekes fra frossen eller aller helst halvtint tilstand.

 

Råvaren har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset. Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet.

 

Unngå tørt kjøtt

Siden reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt, blir de svært raskt gjennomstekt. Derfor er det ikke nødvendig å tine skavet før det havner i stekepannen. Men det er også en annen svært god grunn til å ikke la reinsdyrskavet tine helt. I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være, det forteller Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

 

Fra fryser til bord på en-to-tre

 Smelt litt smør i en svært varm panne eller gryte. Fres frossent reinsdyrskav i flere små porsjoner i tre til fire minutter.Server på ristet brød med kremost og rørte tyttebær

 

Kjapt festmåltid

Dermed er reglene for reinsdyrskav omtrent motsatt av det som gjelder for andre stykker kjøtt. Så lenge du ikke bruker tid på å tine det, blir resultatet et saftig, lekkert og ikke minst raskt måltid. Med litt rømme eller fløte, poteter og rørte tyttebær kan du diske opp med et festmåltid med ekte viltsmak på null komma niks.

 

Fra finnbiff til wraps og mye mer

Mange er nok vant til å bruke reinsdyrskav i finnbiff – en gryterett med reinskav, ulike grønnsaker, fløte og sopp. Men det er bare fantasien som setter en stopper for hva skav kan brukes til. Barna vil elske reinsdyrskav i wraps med rømme, tyttebærsyltetøy og babysalat. Du kan også bruke skav direkte på pizza – det blir perfekt stekt i ovnen og smaker mye mer spennende enn salami eller skinke. Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær. Reinsdyrskav i wok er både raskt og enkelt å tilberede.

 

Reinsdyrskav er ikke bare enkelt, smaksrikt og spennende – det er også noe av det absolutt sunneste kjøttet du kan spise. Reinsdyrene lever vilt, spiser sunt og tilbakelegger store avstander når de skifter beite. Det gjør kjøttet omtrent like magert som kylling, samtidig som at det inneholder en lang rekke viktige mineraler og vitaminer. Dessuten har reinsdyrkjøtt like mye Omega-3 som fisk.

 

 

Reinskav i brioche pølsebrød

4 personer

1 pakke Finnmark Rein reinskav

4 stk  brioche brød

1 rød løk

1 purre

200 gram kantareller

1 ss hakket timian

1 ts knuste einebær

1 liten pakke med persille

friske spirer til pynt

olje og smør til steking

salt og pepper

2 dl rømme

1 dl rørte tyttebær

 

Skjær løk i tynne skiver. Rens purre og skjær i tynne skiver. Rens kantareller og del i biter.

Varm en stekepanne med olje og fres løk og purre til mør og gyllen. Tilsett soppen og 1 ss smør og stek videre. Krydre med salt og pepper.

Ta løk og sopp ut av pannen. Varm opp pannen og tilsett litt mer smør og stek reinskavet over sterk varme til det er gyllent stekt. Krydre med salt, pepper, einebær og timian.

Ha løk, purre og sopp tilbake i pannen. Varm opp og dryss over persille.

Rør sammen rømme og tyttebær til dressing.

Legg kjøttblandingen i varme brioche brød og topp med dressing og friske spirer.  

 

 

Pizza med reinskav

2 store eller 4 små pizzabunner

1 pakke reinskav fra Finnmark Rein

4 ss olivenolje til steking

salt og pepper

1 pakke granateple kjerner

3 dl crème fraiche

1 hvitløksfedd, finhakket

1 ss olivenolje

1 ss hvitvinseddik

2 ss frisk oregano, finhakket

salt og pepper

200 gram revet parmesan

 

varm en stekepanne med olivenolje og brun reinskav. Krydre med salt og pepper.

Bland crème fraiche, hvitløk, olivenolje, eddik og oregano i en bolle. Smak til med salt og pepper. Smør et tynt lag med saus utover pizzabunnen. Dryss over parmesan og reinskav. Stek pizzaen ved 250 grader i cirka 8 minutter. Dryss over granateplekjerner og frisk oregano rett før servering.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev