Matnytt DETTE ER «TEAM NORWAY» TIL BOCUSE D’OR EUROPE

DETTE ER «TEAM NORWAY» TIL BOCUSE D’OR EUROPE>

Bilde over fra venstre: Grunde Gillund, Håvard Werkland og Christopher W. Davidsen 

 

Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe, Håvard Werkland, har valgt sølvvinner fra Bocuse d’Or i 2017, Christopher W. Davidsen, som coach og Grunde Gillund fra Speilsalen som sin commis. Dette knallsterke laget skal kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse den 19. mars i Trondheim neste år.

 

Vinner-team

Samarbeidet mellom Christopher W. Davidsen og Håvard Werkland går langt tilbake i tid. Da Davidsen sikret sølvet i Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or i 2016 og 2017, var det Werkland som var hans viktigste støttespiller som commis. Da Davidsen, i etterkant av Bocuse-løpet, ble leder av Speilsalen på Britannia i Trondheim, var Håvard hans kollega i prosjektet helt fra start. Under ett år etter åpning, mottok de en stjerne i Guide Michelin.

 

Som trener skal Christopher hjelpe Håvard med å utvikle og finjustere oppskrifter, teknikker og presentasjon, men også veilede, inspirere og utfordre kandidaten til å yte maksimalt, i både forberedelsene og på konkurransedagen.

 

– Jeg har jobbet med Christopher i mange år, og det er få mennesker som utfordrer meg mer enn han. Christopher får ut det beste i meg, og han er den beste fagpersonen jeg kjenner, sier Håvard Werkland om valget.

 

Christopher Davidsen var også coach for Filip August Bendi da han tok sølv i Bocuse d’Or i Lyon tidligere i år.

 

Ungt kokketalent

Commisen spiller en helt avgjørende rolle på kandidatens lag, og her har Håvard valgt 19 år gamle Grunde Gillund som sin høyre og venstre hånd i kjøkkenboksen.

 

En commis er et ungt kokketalent under 23 år, som samarbeider med kandidaten i hele prosessen, og som på konkurransedagen er den andre som konkurrerer. En commis kan utføre alle oppgavene på kjøkkenet, og i denne arbeidsdelingen skapes resultatet. Et resultat teamet har fem og en halv time på å lage, og presentere for kresne dommere fra 20 europeiske land.

 

Grunde Gillund er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og han utmerket seg i konkurranser allerede da han sammen med Espen Laumann vant Norgescup for lærlinger i 2022, med nettopp Håvard Werkland som coach.

 

– Det er ikke uvanlig at vi treffer igjen disse unge commisene, kokketalentene, som kandidater i Bocuse-løpet, slik Håvard var Christophers commis i 2016 og 2017. Å delta i team til våre konkurranser er rett og slett fantastiske læringsarenaer, sier president i Bocuse-akademiet Geir Skeie.

 

Bocuse d’Or Europe går av stabelen i Trondheim 19. – 20.mars neste år. Norge konkurrerer den første dagen.

 

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi 

Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG), tidligere Bocuse d’Or Norge, bidrar til å utvikle norske kokketalenter til å bli blant verdens beste. Også kjent som «mesterkokkenes olympiatopp» er SNG en pådriver for moderne norsk gastronomi og matkultur, basert på prinsipper som økt bærekraft, prestasjon og deling av kunnskap og inspirasjon. De organiserer også kvaliken Årets kokk og Norges deltakelse i Bocuse d’Or, samt ungsatsingene Årets unge kokk og Årets kokkespire. Aktivitetene øker norske kokkers kompetanse, og utvikler fagets omdømme og rolle – i egen bransje og samfunnet ellers. 

 

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter om lag 70 nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Denne internasjonale konkurransen endrer enhver deltakende mesterkokks karriere. Pallplass er en utrolig prestasjon. Norge leder sammenlagt statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev