Nyhet
Matnytt Dette er nordmenns middagsfavoritt i påsken

Dette er nordmenns middagsfavoritt i påsken>

Bilde øverst - En glaze av honning, appelsinjuice og krydder gir lammesteken en spennende og annerledes smaksopplevelse enn en klassisk lammestek, uten å ødelegge for den nydelige lammesmaken. Den nydelige appelsinsausen er prikken over i-en.

Honning- og appelsinglaze lager du ved å finhakke chili og hvitløk. Ha det i en liten kjele sammen med revet skall og saft av appelsin, honning og soyasaus. Kok opp og la glazen småkoke til den er tykk som sirup. Tilsett finhakket rosmarin.

 

Folket har talt, det er lam som er nordmenns middagsfavoritt i påsken. Lammestek og lammelår er stykningsdelene som topper listen. Det er først og fremst tradisjon og smak som gir lam en selvsagt plass på påskebordet.

 

Klassisk lammestek med lammesjysaus. Base til sausen får du ved å sile sjyen som har dannet seg i langpanne.  Klassisk lammestek med hvitløk og rosmarin, servert med fløtegratinerte poteter og en lammesjysaus eren favoritt.

 

 

Lammesteken og lammelåret er kanskje selve symbolet på påskemiddagen. Det viser også en undersøkelse utført av YouGov for MatPrat, hvor 1 av 4 sier at de spiser mer lammekjøtt i påsken enn ellers i året. 1 av 3 sier at lammekjøtt er en del av deres påsketradisjoner. I tillegg til lam, er også egg, sjokolade og appelsin soleklare påskefavoritter. 

 

Og «påskelammet» er i Norge altså synonymt med lammesteik eller lammelår. Det er lite andre varianter av lam som spises i påsken: 9 av 10 svarer at det er lammesteika eller lammelåret som gjelder når de spiser lam i påsken. 

 

– Dette er som forventet; vi vet at påsken er høysesong for lammelår og lammestek, sier Gunnar Thoen, analysesjef i MatPrat. 

 

Lammelår som har fått god tid på lav temperatur. Lam sammen med gulrot, selleri og løk, samt hvitløk, urter og vann gir deilig sjy til saus.

 

Smak og tradisjon

Tradisjon (68%) og smak (64%) teller nesten like mye når lam velges til påskemiddag. 32% oppgir også at lam passer godt når man serverer mat til mange eller har gjester. 

 

– Selv om ikke påsken er en høytid med like klare mattradisjoner som vi ser på for eksempel jul, så har påskelammet blitt et måltid som hører med for mange. Det er fint å se at folk setter stor pris på den gode smaken, og at smaken er nesten like viktig som tradisjon, sier Thoen.

 

– På spørsmål om hvilke matvarer man skal spise mer av i påsken enn ellers i året, er det nesten dødt løp mellom egg og sjokolade, sier Thoen. 

 

Dernest kommer appelsin, og på fjerdeplass lammekjøtt, som dermed er den mest populære middagsretten i høytiden. (Egg (39%), sjokolade (38%), appelsin (34%), lammekjøtt (26%).

 

– Dette er i tråd med tidligere års undersøkelser om nordmenns påskefavoritter. Vi er trofaste mot tradisjoner i høytiden, avslutter Thoen.

 

 

Langtidstekt lammelår - Sett steken i ovnen på lav temperatur. For å få en fin stekeskorpe på kjøttet, er det lurt å gi steken en runde under grillelementet i ovnen før videre steking

Full kontroll med steketermometer. Siden lammelåret allerede er så mørt kjøtt, kan man endre steketemperatur og stektid uten at det går noe særlig ut over mørhet og saftighet

Det kan være litt vanskelig å anslå en helt eksakt tilberedningstid, da steketiden varierer med kjøttstykkets tykkelse, temperatur på kjøttet og om ovnen faktisk gir den temperaturen du stiller den inn på. Derfor er det lurt å følge litt med på steketermometeret mot slutten av steketiden, og øke eller senke temperaturen 10-20 grader, så steka blir ferdig når du ønsker det.

 

Her finner du noen oppskrifter > 

matprat.no/lammestek/rester-av-lammelar

matprat.no/artikler/tilberedning/langtidsstekt-lammelar

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev