FOTO stian broch for Finnmark Rein
mars 2021
Den 25 mars er den store vaffeldagen. Hva passer vel bedre enn å feire den med noe godt norskt fra vidda?
Mandelpotetvaffel med nystekt reinskav og spennende topping er tingen og det smaker kjempegodt alle dager.
Mandelpotetvafler
300 g skrelte mandelpoteter
2 ss smeltet smør
1 dl rømme eller crème fraiche
100 g mel
2 egg
1 ts bakepulver
1-2 dl melk
smør til pensling
Topping
2 mellomstore rødløk
0,5 dl eddik, 7% eller rødvinseddik
0,5 dl vann
1 dl sukker
300 g reinsdyrskav fra Finnmark Rein
1 ts knust einebær
1-2 ss hakket frisk timian
rømme
revet pepperrot
rørte tyttebær
rips
hakket bladpersille
salt og kvernet pepper
smør til steking
Skjær løken i tynne skiver. Kok opp eddik, vann og sukker. Tilsett løken, gi det hele et oppkok og avkjøl løken i laken.
Kok eller trekk potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem.
Ha potetmosen over i en bolle.
Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat.
Stek tykke og gylne vafler i et godt smurt vaffeljern.
Stek kjøttet raskt over høy varme i en stekepanne med smør. Stek i flere omganger. Ha alt tilbake i pannen, tilsett litt ekstra smør, einebær og timian.
Topp vaflene med nystekt reinsdyrskav, rømme tilsmakt med pepperrot, syltet løk, tyttebær eller rips