Nyhet
Matnytt Den nye favorittmelken

Den nye favorittmelken>

Den grønne melken, lettmelken med 0,5% fett, er i ferd med å bli den nye, norske favorittmelken. Økningen i salget fortsetter med uforminsket styrke i første kvartal i 2021.

 

– Dette er godt nytt for folkehelsen, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

 

– Ikke bare er den mager og god på smak, den er også tilsatt vitamin D i tillegg til en pakke på syv andre næringsstoffer. D-vitamin er et av vitaminene mange nordmenn får for lite av, og som vi selvsagt også trenger i pandemien, siden det bygger immunforsvaret. Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag der minst 2 av 3 bør være melk eller yoghurt. 2 – 3 glass av den grønne melken hver dag bidrar til å dekke anbefalt inntak av kalsium, jod og noe av Vitamin D-inntaket.

 

Melken på den grønne kartongen, som ble lansert som Ekstra Lett i 2000, er en lettere variant av den «vanlige» lettmelken. I lanseringsåret hadde den en mindre markedsandel enn skummet melk. 20 år senere selger Lett 0,5 %-melken fire ganger mer enn skummet melk. Den tok igjen helmelk i 2011, og fortsetter salgsøkningen i samme tempo vil Lett 0,5 % være det norske folks favorittmelk i løpet av få år.

 

Historisk økning

 

Økningen i det totale melkekonsumet i fjor var den største noensinne, og første kvartal i 2021 fortsetter jubeltallene for norske meieriprodukter. Økningen siden nedstengningen av Norge i mars i fjor bare fortsetter.

 

Berg Hauge er ganske sikker på hva som har skjedd med det norske folks matvaner.

 

– Årsaken til den positive utviklingen er først og fremst det jeg kaller «kjøleskapseffekten». Vi spiser flere måltider hjemme nær kjøleskapet der melken befinner seg. En ting er hjemmekontor, men hjemmeskole har også ført til at ungdommen er lenger unna kioskvarene. Dessuten lager folk langt mer mat fra bunnen av der melk ofte inngår, sier Ida Berg Hauge.

 

Alle typer meieriprodukter, bortsett fra smør, fortsetter en betydelig økning også i første kvartal i 2021 – melk, ost, yoghurt, rømme og fløte. Sistnevnte produkt øker aller mest med 8,3 % pr person.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev