FOTO Lars Petter Pettersen
KOKK Tom victor Gausdal
oktober 2021
Du glemmer det aldri: den utrolig gode kjøttsuppa du fikk hos bestemor, den duftende eplekaka hos tante.
Dette er maten du vokste opp med, og som du har lyst til å lage igjen.
Men hvordan gjøre det riktig?
I Tradisjonsmat vender Tom Victor Gausdal tilbake til sin egen barndom for å utforske den norske tradisjonsmaten:
Kjøttkakene, lapskausen, fiskegratengen, ertesuppa, småkakene, rømmegrøten og hvetekringla.
Resultatet er en varm, levende og personlig kokebok og en nyttig, allsidig og inspirerende grunnbok i det norske kjøkkenet, skrevet av Norges kanskje fremste kokebokforfatter i dag.
- Drømmen har vært å lage en bok som kunne være nyttig og personlig på samme tid:
Å formidle noe av gleden og rikdommen i matkulturen jeg vokste opp med samtidig som du skal kunne bruke Tradisjonsmat som oppslagsbok når du selv leter etter oppskrifter på de klassiske norske rettene.
- For framfor alt håper jeg denne boka gir lyst til å lage mat selv, sånn at vi holder disse rettene i live.
- Og sånn at vi alle sammen kan dele gleden ved å sitte sammen rundt bordet sier Tom Victor Gausdal.
Sortekake
150 g smør
50 g sukker
2 egg
150 g mel
1⁄2 dl fløte
50 g malte mandler
100 g mørk sirup
1 1⁄2 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
1⁄2 ts malt nellik
1 ts kanel
1/4 ts malt muskat
1⁄2 ts malt ingefær
1⁄2 ts malt allehånde
75 g rosiner
Denne kaka fra mamma baker vi ganske ofte. Navnet kommer av at det er så sinnsykt mye krydder i den, som gjør kaka skikkelig mørk. Og skikkelig deilig! Søstrene mine krangler alltid om den.
Sukker og smør vispes hvitt. Deretter vender du inn ett og ett egg, og rører så inn mel, mandler, bakepulver, krydder og rosiner. Deigen blir ganske klissete, men hell den i en stor eller to små smurte brødformer og stek dem i ovnen på 170 °C i cirka 40 minutter.
For å forsikre deg om at kaka er ferdig, stikker du en pinne nedi den. Hvis det ikke er deig på pinnen når du tar den opp, er kaka klar.
Rømmebrød
Dette er en litt finere flatbrødkjeks fra mormors kokebok. Den er litt sprø, syrlig, men ikke søt. Og passer perfekt til ost og spekemat.
Kna sammen alle ingrediensene i en bolle. Dekk med plast og la deigen hvile kaldt i to timer. Kjevle ut tynt, stikk ut rundinger på ti centimeter i diameter og
stek dem gylne i krumkakejern.
Mormors klippekrans
50 g gjær
1 egg
3 dl melk, lunken
50 g sukker
1 ts kardemomme
1⁄2 ts salt
500 g mel, spar litt
til utbakingen
200 g romtemperert smør
Fyll
100 g romtemperert smør
4 ss sukker
1 ss kanel
Dette er mormors spesialitet, og noe av det beste jeg vet av søtbakst. Ha melka i en bakebolle, smuldre i gjæren, og rør inn sukker, egg, salt og kardemomme. Bland inn melet. Til slutt knar du smøret godt inn i deigen. La den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, cirka 45 minutter.
Fyllet lager du ved å røre sammen alle ingrediensene. Når deigen har hevet ferdig, legger du den på et melet bord og kjevler den ut til et stort rektangel. Smør på fyllet. Ikke helt ut i kanten, for der skal den limes sammen. Rull den sammen til en lang pølse.
Legg den på et stekebrett i en sirkel og trykk den sammen slik at du får en hel ring.
Pensle med egg. Klipp med en saks bortover hele med cirka en centimeters mellomrom, dra i disse annenhver vei slik at du får et mønster og litt av fyllet kommer fram.
La heve til den er skikkelig luftig, cirka 30 minutter. Stek på 200 °C i cirka 25 minutter. Den skal bli gyllen og fin. Ha gjerne på melisglasur.
Pris kr 499,-.
Forlaget Press