Matnytt Bocuse d’Or Lyon

Bocuse d’Or Lyon> Sønsag 22 og mandag 23 januar

Bocuse d’Or Lyon – Verdensmesterskapet

I den store verdensfinalen konkurrerer 24 av verdens beste kokker over to dager. Kandidatene har vært gjennom et nasjonalt uttak, og har alle gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel – Europa, Asia eller Latin-Amerika. Det er Filip August Bendi og hans team som representerer Norge. Her er hans meny. 

 

 

Barnemeny 3-retter

 

GRESSKAR LYKKELAND

 

LYKKELIGE HAGE

Det var en gang…

 

Gresskarplomme

Fylt med erter, aprikos og sitronverbena

 

Flaskegresskar

Nykokt med gule krydder

 

Erte- og sitrus-buljong

Urte- og blomsterolje og grønn chili

 

GULLEGGET

Passert vendepunktet...

 

Gresskarstaver

Lett kokt i brunet smør og gressløk

 

Fløyelsmyk Chawanmushi

Bønnestengelspirer og surdeigssmuler

 

«Peaso»

Smørsaus med erte-miso og seterrømme

 

VINTER I LYKKELAND

De levde lykkelig i alle sine dager…

 

Minigresskar

Norsk kremost

Fylt med gresskar, karamell, krokan og smell-bonbon

 

Frostsprø grønne grener

 

Limonade

Klar tindved og kvede

 

MENY FAT

 

Norwegian Winter Traditions*

 

Hel breiflabb stekt på spyd

Breiflabb, glasert med brunet smør og sort te

Hardangerfjord-eple og varme krydder

 

Vinterreddik

Sitrus, ferske urter og pepper-kosho

 

Rødbetdråpe

Rosenkål, solbær og pepperrot

 

Stekesjy

Med kamskjell og Vin Jaune

 

 

Det norske laget har gjennom hele sommeren sanket og samlet unike sesongråvarer fra vill natur og produksjon. Disse er konservert ved ulike metoder, slik at kvaliteten i vår-, sommer- og høstsesongens unike råvarer ivaretas, og dermed kan bringes inn i denne vintersesongmenyen. Det er en norsk tradisjon å ta vare på råvarer i sesong til fremtidig bruk. Tidligere på grunn av nød, i moderne tid for smak og kvalitet, og i økende grad fordi det metodene øker bærekraftighet. De kaller det norsk vintertradisjon. Slik skal idéene i denne menyen bidra til en mer smakfull og bærekraftig fremtid.

 

 

Barnemenyen 

 

Fatrett slik dommerne får den 

 

Fatrett kyst-tradisjoner 

 

Fatrett med breiflabb smøres med krydder 

 

Fatdetalj - hel breiflabb uten snittflate

 

Fatrett - vinterreddik og rødbet 

 

 

Veien til Bocuse d’Or i Lyon, verdensmesterskapet i kokkekunst, strekker seg over en tidsperiode på et og et halvt år. Før kandidatene får en billett til Bocuse d’Or, verdensmesterskapet i kokkekunst, har de først vært igjennom et nasjonalt uttak i sitt respektive land, og deretter hevdet seg blant de ti beste kandidatene i konkurransens Europamesterskap, hvor 20 deltagere konkurrerer. I den store verdensfinalen i Bocuse d’Or, møtes 24 av verdens beste kokker.

 

Årets Kokk – Det nasjonale uttaket

Årets Kokk er Norges viktigste matkonkurranse og arrangeres annet hvert år. Her konkurrerer landets dyktigste kokker om å bli Norges representant i Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or.

Neste Årets kokk-konkurranse vil bli arrangert i 2023.

 

Bocuse d’Or Europe – Europamesterskapet

Vinneren av «Årets Kokk» representerer Norge i Bocuse d’Or Europe, hvor 20 av Europas beste kokker samles. De 12 best plasserte kokkene blir direkte kvalifisert til verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or, som finner sted i Lyon.

 

Neste Bocuse d’Or Europe vil bli arrangert i Trondheim 19. og 20. mars 2024


Bocuse d’Or Lyon – Verdensmesterskapet

I den store verdensfinalen konkurrerer 24 av verdens beste kokker over to dager. Kandidatene har vært gjennom et nasjonalt uttak, og har alle gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel – Europa, Asia eller Latin-Amerika.

Vinneren av Bocuse d’Or får en Bocuse-statuett, en plass i det prestisjefylte Bocuse d’Or vinnerakademiet, samt en pengepremie. Bocuse d’Or arrangeres i Lyon annet hvert år.

 

Slik foregår Bocuse d’Or-konkurransen

Verdensmesterskapet i kokkekunst er en studie i kreativitet, smak, detaljrikdom og design. Å hevde seg i eliten av verdens mest ambisiøse konkurrerende kokker er krevende.

 

Under konkurransen har hver kokk 5 timer og 35 minutter på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et internasjonalt dommerpanel. Rettene skal tilberedes for 14 personer; 12 til antall personer i juryen og to til presentasjon og fotografering.

 

Hovedråvarene blir bestemt av Bocuse d´Or, men utover dette skal hver rett bestå av tre garnityrer og én saus som velges av den som konkurrerer. Fiskeretten skal presenteres på tallerken og kjøttretten på store, kunstferdige fat og siden legges opp på tallerken før servering til juryen.

 

Hvert konkurrerende land representeres i juryen av sin respektive president.

 

ÅRETS TEAM 2023  

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev