Norsk skrei, levende kamskjell fra Frøya og tørrfisk fra Halvors i Tromsø er obligatoriske råvarer i fatoppgaven, når Norges kandidat, Håvard Werkland, skal kjempe om pallen i Bocuse d’Or Europe i Trondheim 19. – 20. mars neste år. Det er godt nytt for den norske kokken. Håvard Werkland ble kåret til Årets kokk i Stavanger 18. september i år, og ble dermed Norges kandidat til verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or.
– Dette er veldig spennende råvarer å jobbe med og en morsom oppgave. Det er råvarer jeg er godt kjent med, og det blir en spennende utfordring å finne ut hvordan vi skal løse dette på fatet, sier kandidat Håvard Werkland.
Fatoppgaven i Bocuse d'Or er en utfordrende oppgave, som krever eksepsjonell dyktighet og dedikasjon fra kandidatene. Kokkene må skape retter som imponerer dommerne ved å balansere smak og estetikk, på en måte som bringer overraskelser til dommerne.
Delikatesser fra havet på fatet
I oppgaven skal kandidatene kombinere norsk skrei og kamskjell som sitt mesterstykke på fatet. I tillegg må de bruke tre tilbehør, hvor to av de må være vegetariske (meieriprodukter og egg er tillatt). Siste garnityr til fatretten er utvannet tørrfisk fra Halvors i Tromsø, som skal servers som en siderett til fatet.
Bocuse d’Or er verdens vanskeligste konkurranse i kokekunst, og da skal oppgavene reflektere det. Det blir svært spennende å se hvordan kandidatene vil løse oppgaven med å kombinere skrei og kamskjell i selve mesterstykket på fatet, og hvordan de løser tørrfiskoppgaven i sideretten, sier president i Bocuse-akademiet, Geir Skeie.
– Disse råvarene blir nå distribuert av vår partner Lerøy Sjømatgruppen til alle våre kokkevenner i hele Europa, så her trekker alle gode krefter i samme retning, legger han til.
Bocuse d’Or Europe på hjemmebane
19. – 20.mars arrangeres Bocuse d’Or Europe på, bokstavelig talt, hjemmebane for Håvard Werkland. Werkland bor og trener i Trondheim, og kommer opprinnelig fra Kyrksæterøra i Trøndelag. Nå går han i full gang på treningskjøkkenet, med å utvikle og tilpasse innovative og smakfulle retter, og eksperimentering med smaker og tekstur med de tradisjonelle norske råvarene. Norge konkurrerer på konkurransens første dag, som siste kjøkken ut.
Om Stiftelsen Norsk Gastronomi
Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG), tidligere Bocuse d’Or Norge, bidrar til å utvikle norske kokketalenter til å bli blant verdens beste. Også kjent som «mesterkokkenes olympiatopp» er SNG en pådriver for moderne norsk gastronomi og matkultur, basert på prinsipper som økt bærekraft, prestasjon og deling av kunnskap og inspirasjon. De organiserer også kvaliken Årets kokk og Norges deltakelse i Bocuse d’Or, samt ungsatsingene Årets unge kokk og Årets kokkespire. Aktivitetene øker norske kokkers kompetanse, og utvikler fagets omdømme og rolle – i egen bransje og samfunnet ellers.
Om Bocuse d’Or
Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter om lag 70 nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Denne internasjonale konkurransen endrer enhver deltakende mesterkokks karriere. Pallplass er en utrolig prestasjon. Norge leder sammenlagt statistikken siden 1987 med 13 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.