Matnytt I dag er det Samenes dag

I dag er det Samenes dag > Slik lager du den tradisjonelle samiske nasjonalretten bidos

Søndag 6. februar feirer vi samefolkets nasjonaldag og denne dagen feires av samer i både Norge, Finland, Sverige og Russland, og mange spiser den tradisjonsrike festmaten bidos – der reinsdyrkjøtt er det naturlige midtpunktet. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, den kan lages både med og uten jevning, men dette er alltid en gryte helt blottet for jåleri og full av smak. Her får du oppskriften!

 

bidos

500 g kokekjøtt av reinsdyr eller reinsdyrstek (med bein)

3 ss hvetemel

1 l reinsdyrkraft eller 1 l vann

4 potetet

2 gulerøtter

0,5 løk

eventuelt 2 dråper sukkerkulør

 

Tips

Om høsten kan du finne ferskt kjøtt i enkelte butikker. Skal du nyte reinkjøtt resten av året er utvalget som regel godt i frysedisken. Frossent kjøtt har like god kvalitet som ferskt kjøtt! Beregn ca. 150-200 gram kjøtt per person til middag.

 

Del kjøtt i mindre biter om nødvendig og ha det i en gryte. Lag meljevning ved å røre sammen mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt).

Hell meljevningen  og bruk gjerne en liten sikt for å unngå klumper over kjøttet og tilsett resten av vannet. La det koke opp under omrøring.

 

Skrell potet og del i to. Skrell gulrot og kutt i tykke skiver. Hakk løk. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til poteter og kjøtt er mørt.

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

Server bidos rykende varm med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.

 

Tips

Du kan gjerne variere gryten med purreløk og andre grønnsaker. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men det smaker utrolig godt.

 

 

 

 

Nordmenn ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt

En fersk undersøkelse utført av YouGov for MatPrat viser at 53 prosent ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt enn det de gjør i dag. Likevel er det få som oppgir at de har høy kunnskap om tilbereding av kjøttet eller kjenner godt til hvordan reindrifta foregår.

 

– Jeg tror dessverre at folk flest vet for lite om hvor mye tid, arbeid og ansvar som ligger bak det å produsere mat, sier reingjeter og jusstudent Ellen Sara Sparrok fra Fiplingdalen. 

 

Det er langt mellom et ferdig emballert kjøttstykke i butikken til gjeting av reinflokken min i Byrkije/ Børgefjell reinbeitedistrikt, så jeg skjønner godt at forbrukere kanskje ikke tenker så mye over dette, fortsetter helgelendingen.

 

Mye som ikke kan googles

Selv er hun glad for å ha vokst opp i et miljø der hun er så tett på dyr og natur. Den unge, engasjerte reingjeteren fikk sitt eget reinmerke da hun ble født, og har hele livet jobbet med rein.

 

– Jeg vet at jeg bærer på en fantastisk fin kulturarv, om jeg ikke bærer den videre, så er det ingen andre som gjør det. Det er mye som ikke kan googles.

 

Sparrok forteller at hun har opplevd en annen holdning til reindrift og norsk matproduksjon etter at pandemien kom. Flere har ringt og bedt om hele slakt for å sikre seg.

 

– Det virker som en god del folk har skjønt mer om norsk matproduksjon, og ser viktigheten av at vi kan forsørge oss selv, og det er jo veldig positivt, forteller Sparrok.

 

Kunnskap om tilberedning er viktig

I YouGov-undersøkelsen kommer det frem at få mener reinkjøtt er lettvint å tilberede, og kun 5 prosent opplever at reinkjøtt er raskt å lage.

 

– Folk ønsker å spise mer reinkjøtt, men det er mange som ikke vet hvordan de skal håndtere kjøttet eller at en kjempegod middag med rein fint kan lages på under en halv time, forteller Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat. - Det er tydelig et stort behov for kunnskap om råvaren.

 

– Det er nok mange som ikke vet at de finner reinsdyrkjøtt i frysedisken hele året, og at kvaliteten er like god om du kjøper ferskt eller frossent kjøtt. Vi ønsker at alle skal få en super matopplevelse med denne fantastiske råvaren, derfor har vi samlet enkle tips og oppskrifter på nettsiden vår om hvordan du skal lykkes hjemme på kjøkkenet ditt, uansett hvilket nivå du er på, avslutter Kolvereid.

 

 

Du finner mer informasjon her > matprat.no/reinsdyr

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev