Matnytt Årets vinner kokebokvinner

Årets vinner kokebokvinner>

Årets vinner er en ujålete og ekte kjærlighetserklæring til maten.  Den går tett innpå råvarene - og råvarene er det mange både morsomme og kloke råd om!

Den gir inspirasjon til både hverdagsmat - og til kokkekunst på høyt nivå.

 

 

Christopher Haatuft startet matkarrieren som punker med hanekam og skribent for matspalten Kokkofonen i Bergens Tidende.  I den utradisjonelle kokeboka Bra kokt følger vi Haatufts reise fra BT til etableringen av Lysverket, som ble hedret med Michelin-stjerne i 2022.

 

 

Boka er fylt med oppskrifter fra ulike faser av livet og restauranter Haatuft har arbeidet i. Oppskriftene dekker spekteret fra det enkle hverdagslige til mer avanserte retter.

 

 

De siste tre årene har Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vunnet den høythengende kokebokprisen. Haatuft er den første som har lykkes med å rykke dem ned fra tronen, til tross for at Hellstrøm er aktuell med kokebok "Til ungdommen" også i år.

 

 

 

Haatuft konkurrerte med fire andre nominerte kokebøker, fra forfattere med vidt forskjellig bakgrunn: Kurdiske Golalah Abbasi kom til Norges om flyktning, og har følt sulten på kroppen. Veteranen Andreas Viestad, mannen bak Geitmyra matkultursenter, nærmer seg tjue kokebøker med årets Ekte grønn mat.

Andreas Offenberg og Fredrikke Gullbekk er et ungt par med stor suksess med den felles instagram-kontoen @detserveres.

Kokeboka ved samme navn fokuserer på tre retters-menyen for alle årstider.

Sarita Sehjpal driver den populære restauranten Mother India i Kristiansand, og står bak merket SaritaS; indisk ferdigmat. Kokeboken Saritas indiske kjøkken er hennes andre kokebok.

 

 

Juryens begrunnelse

«Årets vinner er en ujålete og ekte kjærlighetserklæring til maten. Den går tett innpå råvarene - og råvarene er det mange både morsomme og kloke råd om!  Den gir inspirasjon til både hverdagsmat - og til kokkekunst på høyt nivå.»

 

Boken er fylt med gode historier som fortelles på en levende og engasjerende måte. Den klarer kunsten å gjøre fineschmeckeri folkelig, og minner oss om at selv de lekreste delikatesser har enkle hensikter: Å mette, og samle mennesker rundt ett bord.

Spennende oppskrifter, hemmelige kjøkkentips og kloke tanker rundt råvarebevissthet - denne boken har alt. Og den gir både kontekst og mestringsfølelse.

 

Boken henter sitt visuelle uttrykk fra en tid før de digitale kameraene satt fast på telefonen.  Blits blir brukt flittig til å skape skarpe kanter, og forsterker ideen om at forfatteren ikke trenger å polere noe. Men lar ordene og maten snakke for seg.

 

 

Årets vinner skiller seg vesentlig fra de aller fleste andre utgivelser ved at den også er en slags biografi. I tillegg til spennende, nye og ganske avanserte oppskrifter får vi en beretning om et spennende, omflakkende og variert liv på vei mot en Michelin-stjerne. Historien om en ung punker fra Bergen, som med en forfriskende naivitet og en stor dose pågangsmot kommer seg opp og frem i en meget tøff bransje. Det er en beretning om suksess og fiasko, blodslit, rusmidler og ramsalte historier fra restaurantkjøkkener verden rundt.

Og det er dessuten en utgivelse som gjør stas på et yrke som sliter med lav status og manglende rekruttering.

 

Bergens store kokkesønn

Som femtenåring ble Christopher knepet i sprengstofftyveri, og skrev etterpå en skolestil om betasuppe fra pose som allegori på hvor kjipt livet kan være når man må stå til rette for idiotien. Lite visste han om at skolestilen skulle bli avgjørende for karrierevalget, og at han etter hvert skulle ende med et lite restaurantimperium i hjembyen Bergen.

 

Tretti år senere er boken om hvordan han gikk fra å være punker til gourmetkokk, klar – ispedd en god dose deilige oppskrifter fra livet som vinsnobb i Paris via pisket kjøkkenslave i New York og endelig til kjærligheten til sjømat hjemme i Bergen. Her finner du hverdagslige oppskrifter som bergensk fiskesuppe og fried chicken, pizzaoppskrifter fra Hoggorm, snobbete kaviaroppskrifter fra Lysverket og ikke minst – hvordan lage din egen paprikachips!

 

«Christopher er din storebror og læremester – en Gordon Ramsey-figur, men så cool at han ikke er drittsekk.»

Andreas Viestad

 

««Glimrende sjangerhybrid fra Bergens store kokke-sønn. Dette var fyldige, annerledes smaksbomber av ypperste klasse. Seks hjerter til oppskriftene i «Bra kokt», en bok som vil glede alle kokker som liker å få skryt for maten» «Bra kokt» har en snedig komposisjon som gjør at den både er for snobber som kun vil ha eksklusive råvarer i øvre prisklasse, og vanlige folk med passe god råd» «Bra kokt» er en pedagogisk og grundig lærebok hvor hobbykokker som meg får masse praktiske tips og råd om hvordan forbedre sine kokkekunster»»

Gro Jørstad Nilsen

 

Årets vinner har en historie det er verdt å få med seg, og som det er en fryd å lese. For Christopher Haatuft er ikke bare en strålende god kokk, og mannen bak restauranten Lysverket i Bergen, han kan skrive også! Og boken «Bra kokt» treffer matentusiastene midt i hjertet.

Det oser av kjærlighet til maten, råvarene og ikke minst menneskene - og av en kompromissløs stå-på-vilje. 

Gratulerer med Norlis kokebokpris 2023, Christopher Haatuft

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev