Nyhet
Matnytt Bent Stiansen hedres med Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris 2024

Bent Stiansen hedres med Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris 2024>

Bilde over - foto Sara Johannessen

 

 

Bent Stiansen mottar årsprisen og utmerkelsen for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.

 

Bent Stiansen skrev norsk historie da han i 1993 tok Norges og Skandinavias første gullmedalje i Bocuse d’Or.

 

– Siden Bent vant Norges første gull i Bocuse d’Or, har han fortsatt å dele kunnskap og erfaring med norske kokker. Hans sterke faglige lidenskap har vært en inspirasjon for alle Bocuse-kokker, som så at det var mulig å bli best i verden i Lyon. Vi er mange i og utenfor kokkebransjen som skylder ham en stor takk for hvor yrkets og fagets status står dag, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet Geir Skeie, som selv vant gull i Bocuse d’Or 2009.

 

Avgjørende for utviklingen

Året etter at Stiansen vant Bocuse d’Or, etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo. Statholdergaarden har virket som en trygg utdanningsinstitusjon der mer enn 250 lærlinger har tatt fagbrev som kokker og servitører. Restauranten fikk én stjerne i Guide Michelin i 1998, og har siden beholdt sin status i den røde guiden.

 

Stiansen har i alle år delt kunnskap og inspirasjon som har gitt Norge ikke bare bedre restaurantmat, men også bedre måltider i norske hjem. Han har hatt avgjørende roller i utviklingen av Stiftelsen Norsk Gastronomi, som styreleder, styremedlem og president for Team Norway i internasjonale konkurranser. Slik har han bidratt til generasjoner av konkurransekokker etter at han selv reiste til «gastronomiens Formel 1» i 1993.

 

 

Matinspirator for det norske folk

Bent Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker, og omtales som en av Norges beste formidlere av matbordets gleder. I media har han delt sjenerøst, og generasjoner av nordmenn kjenner ham fra programmer som Ingrid Espelid Hovigs Fjernsynskjøkkenet, Fingrene av fatet, Top Chef og senest i Familiekokkene, hvor han var programleder. Gjennom samarbeid i andre deler av norsk matbransje står han bak hundrevis av enkle og godt faglig funderte oppskrifter, med tips og råd til de tusen hjem.

 

 

Gullgafler for ekstraordinær innsats under Bocuse d’Or Europe 2024

 

• Host City Trondheim tildeles Gullgaffel for ekstraordinær innsats med å sette norsk gastronomikultur på kartet internasjonalt. Host City er Trondheims vertsskaporganisasjon, opprettet av Trøndelag Fylkeskommune, Trondheim kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen.  

 

•  Lerøy Sjømatgruppen tildeles Gullgaffelen for ekstraordinær innsats og god leveranse av kompleks logistikk av obligatoriske råvarer til alle våre europeiske kokkevenner, med råvarer fra hav, kyst og vidde. Dette bidro til at alle land fikk like forutsetninger for å konkurrere.

 

• Arne Hjeltnes tildeles Gullgaffel for fremragende innsats for norsk gastronomi som konferansier under Bocuse d’Or Europe 2024. En meget solid, kunnskapsrik og engasjert leveranse som ble fremhevet særskilt av internasjonale partnere.

 

 

Gullgafler for coaching gjennom tidene

Coachrollen i Team Norway er den synligste måten en Bocuse-kokk kan dele sine erfaringer med de etterfølgende generasjoner, og slik sikre kunnskapsoverføring. En god coach eller trener investerer mye av egen tid og spiller laget godt. Følgende gullgafler ble utdelt i møtet:

 

• Gunnar Hvarnes; for ekstraordinær innsats som faglig leder og coach fra 2015-2020, med ett sølv og to gull i Europa-finaler og ett sølv og én bronse i verdensfinaler.

 

• Geir Skeie; for fremragende innsats som coach for Team Norway 2021, med bronse i verdensfinalen av Bocuse d’Or 2021.

 

• Christopher W. Davidsen; for fremragende innsats som coach fra 2022-2024, med bronse i to Europa-finaler og ett sølv i verdensfinalen 2023.

 

 

Om Gullgaffelen:

Gullgaffelen ble innstiftet 27. mars 2023 av Foreningen Årets kokk Akademiet og Stiftelsen Norsk Gastronomi i felleskap. Formålet med prisen er å hedre personer, virksomheter, hendelser og produkter som bidrar til et tydeligere norsk fagfelleskap eller fremmer norsk gastronomi overfor omverdenen på en fremragende måte.

 

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi:

Stiftelsen Norsk Gastronomi organiserer det nasjonale uttaket, Årets kokk, og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen arrangerer også kokkekonkurransene Årets unge kokk og Årets kokkespire, og har som hovedformålet å drive langsiktig talentutvikling. Andre formål er å dele kunnskap om mat og matlaging, og å styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev