ArktiskMat er et internasjonalt matsymposium og det er åpent for alle som driver med, eller interesserer seg for mat. Årets tema er "Nurture" - et bredt begrep som kanskje best kan oversettes til «Omsorg» på norsk. Årets tema uttrykker vår dype respekt for bønder, fiskere og sankere, som gjennom sitt arbeid, sin lidenskap og sine metoder forbinder tradisjoner, teknikker og verdier på tvers av generasjoner.
Vi har invitert spennende foredragsholderne, forskere, forfattere og prisvinnende kokker til å utforske temaet i sine presentasjoner og måltider. Med oss i år er også den ideelle organisasjonen World Central Kitchen som spesialiserer seg på å levere mat til mennesker i krisesituasjoner, samt styrke lokale matsystemer og bidra til bærekraftig utvikling i lokalsamfunn.
ArktiskMat inngår i programmet til Europeisk Kulturhovedstad Bodø2024. ArktiskMat har siden 2023 hatt hovedansvaret for Bodø2024s matkulturprogram, med Samfunnsløftet som hovedsponsor.
ET UTVALG AV ÅRETS PRESENTATØRER OG KOKKER PÅ ARKTISKMAT 2024
Linda Roth / World Central Kitchen
Linda er en Emmy-vinnende journalist. Linda har også tilbrakt mer enn to tiår i CNN, hvor hun dekket store nasjonale og internasjonale nyhetssaker, inkludert krig, konflikt og humanitære katastrofer.
James Spreadbury
James fra Adeleide, Australia har viet sitt liv til gjestfrihet og tilbrakte 13 utrolige år som Service Director & Partner på Noma i København. Han var med på å sikre restauranten fem titler som verdens beste restaurant og tre Michelin-stjerner. Han har nå rollen som direktør for COFOCO hospitality group sine to hoteller.
Gísli Matt
Gísli, en av Islands fremste kokker. I 2012, bare 23 år gammel, åpnet han Slippurinn i Vestmannaeyjar, med fokus på sesongbasert, bærekraftig mat laget med lokale ingredienser. Til tross for at restauranten kun er åpen i fire måneder i året, har Slippurinn fått svært gode anmeldelser.
Elle Márjá Eira
Elle Márjá Eira er en samisk regissør, produsent, forfatter og artist. Hun kommer fra en reindriftsfamilie i Guovdageaidnu, Sápmi. Hun tilhører reindriftsdistriktet Lákkonjárga og er også reineier med sitt eget reinsdyrmerke. Elle er regissør av STOLEN, en Netflix Original (2024), som nådde topp10 i 71 land! Hun er også en av regissørene bak den prisbelønte serien POWER PLAY (Canneseries 2023, Beste Serie).
TRE KOKKEKUNSTNERE – ETT ARKTISK MÅLTID
En uforglemmelig lørdagsmiddag venter gjestene under årets ArktiskMat.
Vegard Stormo
Vegards samiske røtter og friluftsopplevelse inspirerer hans lidenskap for sanking og bruk av lokale ingredienser. Vegard ble kåret til Årets kjøkkensjef i Norge i 2020, og åpner snart restaurant Glasskiosken i Narvik, hvor hans prisvinnende matkunst vil stå i fokus.
Joachim Gerner
Kjøkkensjef på FACIL (Berlins to-stjerners Michelin-perle), Joachim tar med seg sin erfaring fra Sveits og Berlin, og tilbyr kulinarisk kunst på sitt beste i en avslappet og elegant atmosfære.
Giovanni Degli Uberti
Fra food trucks i Italia til Michelin restauranter – Giovanni bringer nå sine italienske røtter til Norge som kjøkkensjeg på Huset i Gato i Mosjøen, hvor han kombinerer autentiske smaker med bærekraftige, lokale ingredienser.
ArktiskMat-prosjektet er en del av Nordnorsk Kompetansesenter Mat ved Mosjøen videregående skole. Siden starten i 2012 har det derfor vært viktig å involvere elevene på skolen gjennom ulike prosjekter, med et spesielt fokus på Restaurant- og matfag*. I år er ArktiskMat vertskap for hele tre internasjonale elevprosjekter:
AgriCulinary
Prosjektet startet i 2022 og er et Erasmus+/EU-prosjekt med tre nordiske partnerskoler: Mosjøen VGS, Perho Culinary, Tourism and Business College/Green City Farm i Finland og ZBC Slagelse, kokke- og tjenerskole i Danmark. Målet med prosjektet er å kombinere kunnskap om Naturbruk- og Restaurantfeltet. Samt utvikle et nytt nordisk, bærekraftig, tverrfaglig utdanningsprogram, der man ser på muligheten for et nærere samarbeid mellom produsent, tilbyder av mat og drikke og opplæringsinstitusjon. Prosjektet vil bidra til å styrke den tverrfaglige kompetansen for produsenter, fagfolk i bransjen og skoleelever.
I ArktiskMat-uka er elever og lærere fra skolene i Danmark og Finland på besøk.
*høsten 2024 flyttet Restaurant- og matfag (RM) inn i helt nye lokaler ved naturbruksskolen i Marka. Samlokaliseringen muliggjør et helt nytt samarbeid mellom studieretningene, og hele matkjeden «fra jord til bord» blir knyttet sammen. Det er planlagt en offisiell åpning av det nye RM torsdag 12.9.
Sjømatkurs
Gjennom året arbeidet ArktiskMat med ungdommer fra flere studieretninger ved Mosjøen Videregående skole. Det er et viktig mål å involvere og engasjere elevene på Restaurant- og Matfag, samt drive rekruttering mot ungdomsskolen. Et av tiltakene er et årlig Sjømatkurs for ungdomsskolelevene med sjømatekspert Roddie Sloan. Årets sjømatkurs holdes torsdag 12.9 på det nye RM-kjøkkenet og er sponset av Gavestiftelsen, Sparebank1 Helgeland og Råfisklaget.
Taste of the Nordics
I partnerskap med NORA bringer ArktiskMat unge nordiske kokker sammen med for å utforske og videreutvikle retter som fremhever unike smaker og råvarer fra deres regioner. Gjennom samarbeid lærer elevene av hverandre, deler kunnskap og inspirerer hverandre til å tenke nytt. I tillegg til å jobbe på tvers av landegrensene, er det også et nært samarbeid med lokale matprodusenter, slik at kokkene får god kjennskap til de råvarene.
Prosjektet er et resultat av et partnerskap mellom NORA/ArktiskMat og Mosjøen VGS, Kópavagur Mat skole på Island og Teknisk skole i Klaksvík på Færøyene. Etter en digital planleggingsfase kulminerer prosjektet i en spektakulær begivenhet kalt "Taste of the Nordics showcase", der de unge kokkene får anledning til å presentere sine kulinariske kreasjoner i en lunch for gjestene under ArktiskMat i Mosjøen 13.september 2024.
Arctic Young Chefs
Arctic Young Chefs er nok et NORA-prosjekt i form av en konkurranse for unge kokker med mål om å fremme samarbeid, feire kulinarisk mangfold og promotere bruken av lite utnyttede ingredienser fra Nord-Atlanteren.
Først arrangeres en serie med nasjonale semifinaler på Island, Færøyene, Grønland og Norge. Vinnere vil bli valgt i hvert land, og deretter konkurrerer de mot hverandre i en storslått finale! Den norske semifinalen holdes under ArktiskMat-uka, den 12.september.
Du får mer informasjon her >
nnkmat.no
arkmat.com
wck.org/story
ayc.fo