Nyhet
Matnytt Alpakka – eksotisk norsk

Alpakka – eksotisk norsk > Nytt i Norge – norsk alpakkakjøtt tilgjengelig

På bildet, alpakkaburger - foto Stian Broch

 

Nå kan du smake på Norsk alpakkakjøtt, slaktet hos Norges og Europas første alpakkaslakteri Ringstadhavna Gårdsslakteri på Rolvsøy i Fredrikstad. Kjøttet distribueres via Gullpakka A/S.

 

 

 

Gullpakka as har full utnyttelse av ressursen alpakka, fra beitedyr via ull og kjøtt til garvet fell. Dyrene slaktes på gården, Ringstadhavna Gårdsslakteri, i et nybygd gårdsslakteri godkjent av Mattilsynet. Dette foregår uten å påføre dyrene stress, noe som setter dyrevelferden i høysetet, samt bevarer maksimal kjøttkvalitet.

 

 

 

Alpakka – eksotisk norsk 

Line Kolstad, Daglig leder i Gullpakka as forteller:

 

-Dyrevelferd er for oss en prioritet foran alt annet. Alpakkaene lever ute hele året, med tilgang til hus med mat og oppvarmet vann. Criaene, barna lever sammen med mor til hun avvenner dem ved ca. 7-9 mnd. alder. Først ved ca. 2 års alderen vurderes det hvilke dyr som skal slaktes.

 

-Alpakkaer har vært en husdyrart i over 6000 år for kjøtt, fiber og ull. Inka-indianerne i Sør-Amerika hadde ikke storfe; de hadde lamaer og alpakkaer. Og alpakkakjøtt har fortsatt å være en viktig del av menyen i Peru, Chile og Bolivia siden den gang.

 

-Vi ønsker ikke at dyrene skal utsettes for noe form for stress i forkant av slakting, og har derfor valgt å bygge et eget gårdsslakteri fremfor å transportere dyrene til et slakteri.

 

Senvinteren 2021 ble Ringstadhavna Gårdsslakteri godkjent av Mattilsynet for slakting av oppdrettsvilt i hegn som alpakka og lama, nedskjæringsanlegg for oppdrettsvilt og viltbehandlingsanlegg. Dette medfører bl.a. at alt kjøtt blir kontrollert av mattilsynet og stemplet før det forlater slakteriet.

 

Hvordan er alpakkakjøtt – hva smaker det?

-Det omtales ofte som «annet rødt» – det er ikke så mørkt rødt som storfekjøtt, og ikke fullt så lyst som svinekjøtt. Fargemessig noe midt imellom. Alpakkakjøtt er magert, lite kolesterol, høyt i protein og jern. Alpakkakjøtt har en mild smak og tar godt til seg smak fra krydder man ønsker å bruke sier Line Kolstad

 

-Vi hører ofte fra kokker og fagfolk at det er «en mellomting av mild hjort og storfe» «minner om kalvekjøtt» «mild på smak» «anvendelig kjøtt, krever forsiktig bruk av varme»

 

På Curtisen, restauranten på Fredrikstens Festning i Halden kan man få en smakebit som starter og disse dager lanseres alpakkakjøtt fra Gullpakka as på Jacobs på Holtet.

 

-Vi håper at restaurantbransjen og folk med sans for mat skal ta i bruk og nyte dette anvendelige kjøttet. Vi er i startgropa og har stor ro på dette markedet som et godt supplement til dagens kjøttprodukter og vi har mye spennende nyheter på gang avslutter Line Kolstad entusiastisk.  

 

 

Visste du forresten at opprinnelsen til beef-jerky er tørket alpakkakjøtt?

Ordet ´jerky´, som refererer til en tørket, saltet og banket form av alle slags dyrekjøtt, har sin opprinnelse i de søramerikanske Andesfjellene, kanskje omtrent samtidig som lama og alpakka ble temmet. Jerky stammer fra ordet «ch’arki», et Quechua-ord for en bestemt type tørket og utbenet kamelid (alpakka og lama) kjøtt. Dette er kanskje produsert av søramerikanske kulturer i tusenvis av år. Konservert ´jerky´ kan senere rehydreres gjennom langvarig bløtlegging i vann, og i Sør-Amerika blir ch’arki oftest konsumert som rekonstituerte chips eller små biter i supper og lapskaus. Konservert ´jerky´ kan senere rehydreres gjennom langvarig bløtlegging i vann, og i Sør-Amerika blir ch’arki oftest konsumert som chips eller små biter i supper og lapskaus.

 

For nærmere informasjon: 

Gullpakka as -  daglig leder Line Werner Kolstad, tlf 901 77632,

gullpakka.no

Ringstadhavna Gårdsslakteri - Audun Kolstad, tlf 907 23393,

ringstadhavna.no

 

 

Noen gode oppskrifter med alpakka

Her er noen spennende og smakfulle oppskrifter på hva du kan lage med alpakkakjøtt.

Disse er laget av kokken Lise Finckenhagen og bildene er tatt av @matfotografen Stian Broch for Gullpakka as. Oppskriftene er til 4 personer.

 

 

 

Alpakkaburger med karamellisert løk 

600 g kvernet kjøtt av alpakka (f.eks. flatbiff eller mørbrad)

200 g kvernet spekk/flesk

salt og kvernet pepper

2 store løk

sukker

balsamicoeddik

4 skiver blåmuggost

4 brioche burgerbrød

finsnittet rødkål

nøytral olje og smør til steking

 

Dressing

1 dl majones

4 ss ketchup

2 ts dijonsennep

1 ss finhakket sylteagurk

1 ss finhakket dill og/eller persille, kan sløyfes

 

Bland raskt sammen kvernet kjøtt og spekk og lag fire jevne burgere. Unngå å jobbe for mye med kjøttet, bare klapp det sammen til burgerfasong og ønsket tykkelse. Krydre med salt og pepper på begge sider.

 

Skrell og skjær løken i cirka 1 cm tykke skiver. Varm en stor stekepanne og tilsett en god klatt smør og litt olje. Ha i løken når smøret har smeltet. Stek løken over middels lav varme. La løken få god tid slik at resultatet blir saftig, bløt og sødmefull løk. Rør med jevne mellomrom. Virker løken litt tørr mot slutten av steketiden kan du gjerne tilsette en liten skvett med vann fremfor mere fett. Ha i en god klype sukker og noen dråper balsamicoeddik mot slutten av steketiden.

 

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen.

 

Pensle burgerne med litt olje og grill/stek dem over høy varme, cirka 3-4 minutter på hver side. Legg på osten mot slutten av grillingen/stekingen.

 Varm brødene og legg på dressing, finsnittet rødkål, burger med ost, karamellisert løk og mer dressing.

 

Tips

Burgerne kan selvfølgelig toppes med det du liker best selv. Blåmuggost kan erstattes med cheddar, og sprøstekt bacon er alltid godt.

 

 

 

 

Tacos men entrecote

cirka 600 g entrecote

4 hvitløkfedd

2 ss smør

¼ ananas

salt og kvernet pepper

olje til steking

 

Chipotlemajones

2 eggeplommer

1 hvitløkfedd, finhakket

1 ts dijonsennep

2 ts chipotle paste

saften fra 1 lime

2 dl nøytral olje

salt og kvernet pepper

 

Frisk tomatsalsa

400 g modne og kjøttfulle tomater

1 grønn eller rød chili, renset for frø

1 liten løk eller rødløk

1 lime

salt og sukker

1 dl hakket frisk koriander

 

Ekstra tilbehør

mais- eller hvetetortillas

frisk tomatsalsa

syltet rødløk

revet ost

frisk koriander

guacamole eller avokado i skiver

 

Ta kjøttet ut av kjøleskapet en times tid før steking. Sett ovnen på 150 ° C  og tørk entrecôten med kjøkkenpapir før du gnir det inn med litt olje og krydre godt med salt og kvernet pepper. Bruk helst en jernpanne eller en passende støpejernsgryte, og varm den godt.

 

Ha litt olje i pannen og brun kjøttet godt på alle sider over høy varme. Bruk god tid slik at kjøttet får en skikkelig god stekeskorpe over det hele.

 

Senk temperaturen noe, og ha smør og hvitløk pannen. La smøret bruse godt og øs det over kjøttet mens du vender og snur litt på kjøttstykket samtidig. La alt surre og kose seg i et par minutter.

 

Løft kjøttet ut av pannen og over i en passende ildfast form. Hell over alt fettet fra pannen (inkludert hvitløk). Stek kjøttet videre i ovn til kjernetemperaturen er 55 (rødt) – 58 grader (rosa) avhengig av hva slags stekegrad du foretrekker. Husk at kjernetemperaturen vil stige ytterligere et par grader under hviletiden. Vend gjerne litt rundt på kjøttet underveis og øs over all den gode sjyen som danner seg i pannen.

 

La kjøttet hvile i 15-20 minutter.

 

Rens ananasen og skjær den i skiver. Stek skivene raskt over høy varme i en stekepanne. Ha alle ingrediensene til majonesen i en beholder som er akkurat like stor omkrets som stavmikseren. Sett stavmiksere i bunnen og kjør noen sekunder før du sakter trekker stavmikseren opp mot overflaten og majonesen er deilig og tykk. Juster smaken med salt og pepper.

 

Del tomatene og skrap ut innmaten. Skjær tomatkjøttet i små biter. Skrell og finhakk løken, og finsnitt chilien. Bland sammen tomater, chili og løk. Smak til limesaft, salt og en god klype sukker. Rør inn hakket koriander.

 

Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fibrene. Server skivene på maistortillas toppet med en litt stekt ananas og ønsket tilbehør.

Du finner flere oppskrifter på > gullpakka.no/oppskrifter

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev