Matnytt 18 juni er Gastronomiens dag

18 juni er Gastronomiens dag> Årets kokk-kandidatene inntar regjeringens kjøkken

Årets kokk-kandidatene inntar regjeringens kjøkken med kyllingføtter, løvetann, sild og grønne jordbær

 

 

I anledning FN-dagen for bærekraftig gastronomi 18. juni, skal kandidatene i Årets kokk servere regjeringen en uforglemmelig lunsj basert på spennende norske råvarer.

 

Flekksteinbitt fra Halsa, trøffeltang fra Lofoten, fermentert og syltet løvetannrot, sikrogn fra innlandsfiske og gode meieriprodukter, står på lunsjmenyen som Årets kokk-kandidatene skal servere regjeringen på fredag.

 

- Dette er eksempler på bærekraftige og smakfulle råvarer med stort potensiale for å tenke nytt og kreativt. Vi ser at stadig flere kokker fokuserer på matsvinn og det å utnytte alle ressurser til det fulle, og det ønsker vi å løfte frem i lyset på gastronomiens dag. Derfor blir blant annet kyllingføtter å se på fredagens tallerken, som et eksempel på kokkers kreative tilnærming til matsvinn og ressursutnyttelse, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

 

I 2016 etablerte FN at 18. juni skal være Dagen for bærekraftig gastronomi, og i år oppfordrer Stiftelsen Norsk Gastronomi kokker og restauratører over hele landet til å markere dagen, blant annet ved å dele en god representant av sine egne bærekraftige favoritter i sosiale medier.

 

- Ved å ta initiativ til å markere Gastronomiens dag, håper vi å sette i gang gode samtaler om gastronomi og bærekraft, men også å få i gang en diskusjon om at de største endringene først vil skje den dagen det blir mest lønnsomt å produsere og spise bærekraftig, forklarer Sørvig.

 

På fest med samvittigheten

Selv om kokker har en avgjørende rolle for å utvikle et bærekraftig kosthold og inspirere til å tenke nytt rundt råvarer, påvirkes en bærekraftig gastronomi også av dyrevelferd, bruk av antibiotika og sprøytemidler, og her er det politikerne som har en avgjørende rolle.

 

- En bærekraftig gastronomi skal ikke ha motsetninger mellom matglede og bærekraft. Ofte snakker vi om bærekraft som om det er noe vi bare kan oppnå på bekostning av noe annet, men slik er det ikke. Smaksløkene dine kan fint være på fest sammen med samvittigheten, sier Tom Victor Gausdal, faglig leder i det norske Bocuse-akademiet.

 

 

Råvarekurven og regjeringens favoritt

Stiftelsen Norsk Gastronomi bruker metodikken «Mat som forteller», og for å markere dagen godt har de gitt de fem Årets kokk-konkurrentene hver sin råvarekurv med ulike råvarer, som de må samarbeide om å sette sammen i en treretters meny. Menyen skal kunne gjennomføres på kort tid for å passe i en travel agenda, og like fullt være en opplevelse som setter spor.

 

 

TRE SMÅ FORRETTER

 

LØVETANNROT, SELLERI OG SIKROGN FRA FEMUNDEN

Kandidat Marius Dragsten Kjelsrud ved Spiseriet, Stavanger

 

 

 

FLEKKSTEINBIT FRA HALSA, SJØKREPS OG TRØFFELTANG

Kandidat Håkon Solbakk ved Speilsalen*, Trondheim

 

 

 

FERSK SILD «KABAYAKI» OG NYPOTET

Kandidat Aleksander Vartdal ved Centropa, Oslo

 

 

 

HOVEDRETT

 

 

HOVELSRUD ØKOLOGISK KYLLING, SOMMERKÅL OG FLØTE

Kandidat Filip August Bendi, Thon Hotel Bristol, Oslo

 

 

DESSERT

 

 

SPRØ VAFFEL, RABARBRA FRA ULLANDHAUG, BRUNOST OG RØMME

Kandidat Runa Kvendseth, Restaurant RENAA**, Stavanger

 

Som en liten ekstra bonus, skal deltakende statsråder også ha rollen som smaksdommer. På bakgrunn av kriteriene smak, presentasjon og originalitet, skal regjeringens favorittrett kåres.

 

 

Om Dagen for bærekraftig gastronomi

I 2016 vedtok FNs generalforsamling at Dagen for bærekraftig gastronomi skal markeres 18. juni hvert år. Resolusjonen anerkjenner gastronomi som et kulturelt uttrykk, og som viktig del av det kulturelle mangfoldet i verden. Den understreker også viktigheten av bærekraftig gastronomi for å nå FNs bærekraftsmål. Les mer om Dagen for bærekraftig gastronomi her.

 

 

 

 

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi

Stiftelsen Norsk Gastronomi, (tidl. Bocuse d’Or Norge), er norske mesterkokkers «Olympiatoppen». Stiftelsen organiserer det nasjonale uttaket til Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen, dele inspirerende kunnskap om mat og matlaging, samt å bidra til den norske gastronomiens gode omdømme ute og hjemme, blant annet som bidrag til sterke og attraktive norske matfag, og kokkefaget i sær.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev