Vi går inn i en tid hvor vi skal nyte julens små og store måltider. Mange hjerter gleder seg til dette og spesielt populært er julelunsj eller brunsjen. Her skal mange smaker kombineres og man kan selvsagt servere øl og akevitt til den. Men hva med å prøve en rosevin. Den fungerer til en mengde smaker og råvarer. Her er noen gode vinforslag til små og store måltider og også til vert- og vertinnegaver.
Planeta Chardonnay 2022
Vinen som satte Sicilia kvalitetsmessig på verdens vinkart. Kåret til verdens beste hvitvin av en internasjonal ekspertjury i 1996 og som fikk Jancis Robinson til å skrive: Look to Sicily. Gjennom hele sin historie på øya har Planeta-familien alltid vært dypt engasjert og ledende innen både landbruk og vinproduksjon.
Etter omleggingen i 2022 er Planeta i dag den største hel-økologiske produsenten på Sicilia, om ikke i hele Italia, og deres ektefølte engasjement for bærekraft og miljø gjør seg ikke gjeldende kun i de økologisk dyrkede vinmarkene, men følger hele produksjonslinjen.
Det genuine engasjementet og nitidige arbeidet har satt familien i førersetet for utviklingen av den moderne vinindustrien på Sicilia og i 2023 ble Alessio Planeta hedret med tittelen verdens beste vinmaker. Som første italiener på 17 år. Og i år ble de sammen kåret til Wine Family of the Year.
Denne hvitvinen har en nyansert lukt med ørlite utviklet preg av gule epler, fersken, litt krydder, fat, honning, nøtt og blomst. Smaken er saftig med god fylde og har modent preg av fersken, eple, fat og nøtt, litt sitrus, honning og krydder. Den har middels dyp gul farge med grønnskjær. Den passer til skalldyr, lyst kjøtt og svin.
Prøv den til juletorsken og lutefisken!
Pris kr 389,90
Planeta Rosé 2023
Druene avstilkes før de mykpresses, svært nennsomt for å bevare farge, frukt og struktur. Mosten gjæres med skall i kun 3-4 timer, for å få den flotte rosa fargen. Vinen gjæres så ferdig på 15-18 grader i temperaturkontrollerte stålfat, hvor den etter filtrering videreforedles i fire måneder før den flaskes. Planeta Rosé stabiliseres ytterligere på flaske før salg, og er ikke klar fra Alessio Planeta før 6-8 mndr etter innhøsting for å sikre best mulig kvalitet.
En unik vin fra Planeta og Sicilias stjerne. Bl.a. kåret til Italias beste rosé (Decanter Gold Medal)! Planeta er Sicilias ledestjerne. Ingen slår i dag Planeta i renommé, kvalitet og mangfold på Sicilia. De har snudd verdens oppfatning a "Italias kornkammer" fra å være en region opptatt av bulk til å være en region i den ypperste kvalitetsklasse gjennom sine unike viner i den ultimate verdensklasse, skapt på såvel internasjonale som egne druesorter. Planeta har satt Sicilia på kvalitetsvinkartet - en gang for alle.
Vinen har en luktaroma av eple, litt rips og jordbær, med hint av roser, granateple og grønne urter.
Smaken er saftig og ung med preg av sitrus, eple, litt rips og markjordbær, hint av mineraler og fargen er lys rosa. Den passer til aperitif, skalldyr og fisk med den er også en godvin til julelunsjen, til både gravet og røkt laks og ørret og til waldorfsalat. En god allounder!!
Pris kr 189,90
Planeta Frappato
En nøye seleksjon Frappato-druer fra Planetas vinmarker i Vittoria innhøstes manuelt og mykpresses før de overføres til ståltank for gjæring. Videre foredling skjer i stål, da kontakt med eik vil forstyrre den saftige, rene smaken som kjennetegner den unike frappato-druen.
Planetas unike vingård i Vittoria bestyres av Alessio Planeta og hans høyre hånd, det ungarsk-fødte supertalentet Patricia Toth. Sammen har de satt en ny standard for kvalitetsvin fra Vittoria. Og deres Frappato er benchmarkvinen er ren, saftig, jordbærduftende. Pirrende delikat. Lukten er saftig og frisk, jordbær og villbringebær.
Smaken er kompleks, saftig og frisk med anslag av Jordbær og villbringebærog den har lang avslutning. Fargen er rubinrød.Den passer til fisk, lyst kjøtt og til svin men funker flott til både lutefisk, torsk og ribbe.
Pris kr 239,90
Chateau Coufran 2010
En times kjøretur mot nord fra Bordeaux, etter å ha passert de kjente kommunene Médoc, Margaux, Saint-Julien, Pauillac og til slutt Saint-Estephe, når du platået hvor Ch. Coufran og Ch. Verdignan ligger, opphevet over elven Gironde.
Familien Miailhe som eier slottene var opprinnelig "courtiers" i Bordeaux, dvs at de jobbet som meglere mellom handelshusene og produsentene. De startet i 1793, men etablerte ikke firmaet før i 1818 da den franske revolusjonen og de påfølgende Napoleons-krigene vanskeliggjorde "normal" forretningsdrift de første årene. I 1921 valgte så et familiemedlem å kjøpe eiendommen Château Coufran.
Ch. Coufran er i dag Vinmonopolets eldste listede vin, med hele 50 år bak seg i hyllene i 2022! Både den og Verdignan er ikoniske viner, og begge selges med alder, nå henholdsvis Ch. Coufran 2010 og Ch. Verdignan 2009, noe som gjør dem attraktive for såvel vinsamlere som impulskjøpere.
Druene innhøstes manuelt og maskinelt for optimal kvalitet i september merlot og oktober cabernet. Vinen gjennomgår tradisjonell vinifikasjon etterfulgt av ca 18 mndrs fatlagring i barriques. Vinen har en sval ukt med aroma av modne mørke bær, litt plomme og urter over fint integrert sedertre, hint av lær. Smaken er litt utviklet, fint preg av mørke bær, tørket frukt, sedertre og lær, fast ettersmak med god lengde. Fargen er dyp rød. Den passer til storfe, pinnekjøtt, vilt og lam og til ost.
Pris kr 339,90
Egge Gård Iseple
Egge Gård ligger i hjertet av den vakre og frodige Lierdalen nær Drammen og her har det vært gårdsdrift helt siden 1702. Egge Gård styrer i dag over 160 hektar hvor 80 dekar er dyrking av epletrær og 66 dekar er dyrking av druer.
Jordsmonnet og klimaet i Lier-dalen er spesielt gunstig for produksjon av frukt, bær og grønnsaker. Klimaet gir friskhet i frukt og bær og jordsmonnet er preget av morene-jord fra etter istiden. Egge har alltid vært en innovativ aktør og var med på å starte norsk moderne siderproduksjon når det ble lovlig for mindre bedrifter å produsere alkohol i Norge i 2005. Veien gikk raskt videre til eplebrennevin og allerede i 2010 ble de første vinplantene satt i jorden rundt Egge Gård.
Når nettene blir kalde lar vi friskpresset eplemost stå ute på Egge Gård. Da fryser vannet i mosten og vi får en uvanlig stor konsentrasjon av sukker og syre, hele 26 gram per liter. Dette danner grunnlaget for Iseple. Det går med ca 30 kg epler til å lage 1 liter. Produktet har en tett og klokkeklar eplesmak som du aldri har kjent maken til før. Balansen mellom syre og sødme gjør Iseple til et helt unikt produkt. Vinen har en sammensatt lukt-aroma med preg av eple og sitrus, innslag av krydder og sopp.
Smaken er fint konsentrer med eplepreget og den har en frisk stil, god fylde og er søt. Fargen er middels dyp oransjegul. Iseple kan nytes etter en god middag, til epledesserter som tilslørte bondepike, multekrem, pepperkaker med blåmuggost, is og sorbeter, kraftige oster - eller alene.
Pris kr 229,90