Allegrini har sine røtter i Fumane, midt i hjertet av vakre og tradisjonsrike Valpolicella. Samtlige av vinmarkene deres befinner seg på det midtre eller øvre partiet av åssidene, hvor druene får høyest kvalitet. Her har Allegrini-familien produsert vin i seks generasjoner, og vinhuset er i dag en spydspiss for utvikling og markedsføring av Valpolicella-regionens kultur, identitet, tradisjoner og ikke minst potensial.
Allegrinis drivkraft bak det hele er kjærligheten til Valpolicella, akkurat som Christopher Moestues lidenskap for vin med adresse har ført oss dit vi er i dag. I likhet med Moestue Grape Selections er Allegrini en familiedrevet bedrift, og mentaliteten er den samme på de fleste plan. Begge selskaper er svært opptatt av høy kvalitet og respekt for natur, kultur og tradisjoner, og både Christopher Moestue og Marilisa Allegrini har i aller høyeste grad en «hands-on»-tilnærming i arbeidshverdagen.
Med lidenskap og entusiasme
På 1960-tallet spilte femte generasjon Giovanni Allegrini en svært viktig rolle i gjenfødelsen av Valpolicella som region. Giovanni introduserte nye og revolusjonerende ideer i både vitikultur og vinifikasjon, og mestret kunsten å lage ypperlig vin til fingerspissene.
Det er i dag Giovannis barn, Franco og Marilisa, som fører arven videre med samme lidenskap og entusiasme som sin far. Dette har utvilsomt bidratt til at både Allegrini og Valpolicella som region i dag er anerkjent over hele verden, hvilket den velrenommerte italienske vinguiden Gambero Rosso stadfestet én gang for alle ved å kåre Allegrini til «Winery of the Year» i 2016.
Allegrini kombinerer i dag områdets tradisjonsrikdom med dyp kunnskap og innovasjon i både vitikultur og vinifikasjon til å lage valpolicella på sitt beste – saftige, freshe og ærlige viner med høy kvalitet som er lette å like og som passer like godt til hverdags som til fest.
Mens Franco er ansvarlig for arbeidet i kjelleren og i dag anses som en av Italias beste vinmakere, har Marilisa i over 40 år med stor entusiasme promotert Allegrini og Valpolicella over hele verden. Hun er imidlertid en vinelsker av natur og slett ikke fremmed for vin fra andre regioner enn Valpolicella. Som følge av hennes medfødte lidenskap for vin av topp kvalitet ble dermed vinhuset Poggio al Tesoro etablert i Bolgheri i 2001, og fem år senere ble også eiendommen San Polo i Montalcino ervervet.
Fokus på biologisk mangfold
De to sistnevnte vinhusene har det tidligere ikke vært så mye oppmerksomhet rundt her hjemme. Dette ønsker vi imidlertid å gjøre noe med, ettersom arbeidet Allegrini-familien gjør i Toscana har vist seg å holde ekstremt høy kvalitet, og de her virkelig har gått i bresjen for økologisk drift og en helhetlig tankegang rundt miljø og bærekraft.
Så ble Allegrini i 2017 også tildelt sertifiseringen «Biodiversity Friend», som anerkjenner deres fokus på biologisk mangfold i vinmarkene. For Allegrini er det med andre ord svært viktig å bidra til at vinmarkene ikke bare er drueproduksjonsområder, men også naturlige tilholdssteder for både dyr, «nyttige» insekter og planter.
I dag er det derfor nettopp en av deres toskanske viner vi ønsker å trekke frem – nærmere bestemt Il Leccio 2018. Hvis Bolgheri er ukjent farvann for deg, er dette et ypperlig sted å starte! Med Il Leccio får du et særdeles godt uttrykk for Bolgheris terroir, som produserer viner med nydelig friskhet som følge av nærheten til havet, samtidig som områdets lange og varme somre sørger for flott struktur.
En kraftplugg innhyllet i fløyel
Bolgheri er en av de mest spennende og innovative vinregionene i Italia, og her kan man ikke minst fortsatt få mye vin for pengene. Idylliske Poggio al Tesoro er Marilisas hjertebarn – og et prosjekt hun har fått anledning til å bygge om helt fra grunnen av. Det er nå 20 år siden oppstarten, og vinene får stadig mer dybde og konsentrasjon ettersom vinstokkene blir eldre.
Bolgheri er kjent for sine supertoscanere (laget på franske druer), og også Il Leccio er en kraftfull blend laget på 40 prosent syrah, 30 prosent merlot og 30 prosent cabernet sauvignon fra vest- og sørvestvendte vinmarker med et jordsmonn bestående av leire og veldrenert sandholdig silt. Druene avstilkes og presses skånsomt, gjæres på ståltanker og modnes i åtte måneder i ett år gamle franske eikefat.
Vinen er strålende til smakfulle og enkle retter fra det italienske kjøkken, som for eksempel en klassisk penne all'arrabbiata, men også alle typer kjøtt (som gjerne kan ha vært en tur innom grillen, serveres sammen med kraftig tilbehør eller i form av en gryte). Samtidig fungerer den faktisk også godt til smaksrike fiskeretter som bacalao, samt til antipasti med parmaskinke og pecorino eller forretter som bruschetta med kantarell og bacon.
Il Leccio 2018
Vinen har en frisk, floral og åpen duft av modne bjørnebær, blå plommer, røde kirsebær, bakt paprika, mynte og pepper med et streif av røyk. Dette er kompleks og saftig vin med fine, runde og fløyelsmyke tanniner. Den har en rik, intens og fersk smak av sødmefulle solbær, syrlige moreller og blåbær med herbale undertoner og innslag av råtobakk og lakris som munner ut i en lang, fruktig og krydret ettersmak.
Pris kr 208,-.