Nyhet
Drikke vi tar jula tilbake

vi tar jula tilbake > med smakfulle juleakevitter

 

 

Atle Minothi er akevittambassadør og med 15 års ledererfaring fra restaurantbransjen i Oslo, har Atle opparbeidet seg bred kunnskap innen mat- og drikkefaget. I 2007 ble han uteksaminert som vinkelner fra gastronomisk institutt. I 2013 vant han prisen som «Årets unge leder i reisebransjen».

 

Før han kom til Anora var Atle president i interesseforeningen Norske Akevitters Venner. En nasjonal forening som har i overkant av 8000 medlemmer i 50 lokallag.

 

- Det beste med akevitten er at den både har en lang tradisjon og en solid forankring, men samtidig foregår det masse spennende innovasjon. Akevitten opplever en renessanse lik den vi så med øl for 15 år siden – og den reisen er det fantastisk motiverende å være en del av, sier Atle Minothi.

 

Som akevittambassadør for norsk akevitt i Anora reiser Atle rundt for å holde tett kontakt med restaurantmiljøet i Norge, samt møter alle de der ute som er nysgjerrige amatører eller lidenskapelige fans av vårt nasjonalbrennevin. Disse møtene handler om smak, om opplevelser, felleskap og vår drikkekultur.

 

Atle er kjent som en svært inspirerende foredragsholder som holder lærerike foredrag og smakinger med akevitten i sentrum. Han har også mange års erfaring fra TV og radio.

 

Sitat fra Atle vedrørende årets juleakevitt:

- I år er julen ekstra spesiell, siden mange ikke fikk vært sammen med sine kjære i fjor. Designet på årets juleakevitt prydes derfor av magien bak julen som vi alle nostalgisk kjenner igjen, og som vekker de gode juleminnene.

 

Går for nytt rekordår i 2021

Til tross for avlyst julebordsesong, nedstengning og unntakstilstand, var 2020 et rekordår for tidligere Arcus, nå Anora Group. Aldri har nordmenn kjøpt mer akevitt enn under korona-året i fjor.

 

– Vi var forberedt på et godt år i 2020, men vi kunne aldri forestille oss det trykket som kom gjennom november og desember, sier Holger Gramstad i Anora.

 

Aldri har Vinmonopolet solgt mer akevitt enn i 2020. Én million firehundre og femtentusen liter med akevitt er det eksakte tallet. Akevittsalget steg med 42% i volum målt opp mot 2019. Gramstad tror ikke at nordmenn har drukket mer, men at vi heller har hatt et ønske å drikke nasjonalbrennevinet akevitt.

 

– Det er liten tvil om at nordmenn har et kjent og kjært forhold til akevitt. I kombinasjon med at interessen for norsk, kortreist mat og drikke har økt, ser vi salgstall ulikt noe annet vi har sett, sier Gramstad.

 

Gilde juleakevitt er den største akevitten i Norge. I 2020 ble det solgt mer enn 260.000 liter med den folkekjære akevitten. Det er det høyeste salgstallet noensinne registrert av Anora. Bare i løpet av julemåneden, desember ble det solgt 140.000 liter. Det er en vekst på 52,8% målt opp mot desember 2019.

 

– Det er liten tvil om at Gilde juleakevitt har en spesiell plass hos nordmenn i jula, og har en naturlig plass på bordet under julemiddagen.

 

I tillegg til Gilde juleakevitt ser vi også at mange har et ønske om å kjøpe sin lokale favoritt, for eksempel Opland eller Løiten, fortsetter Gramstad.

 

 

 

Tar tilbake jula

I 2020 ble de fleste bursdager, markeringer og hyggelige lag avlyst på grunn av Covid-19. Det samme var også tilfellet for mange julebord og juleselskaper. Gramstad tror at enda flere vil samle lag og selskaper for å markere høytiden i år.

 

– Jeg tror at mange nordmenn vil ta tilbake julefeiringa etter fjorårets litt spesielle jul. Det betyr å samle familie, venner og bekjente, og kose seg litt ekstra. Og det er liten tvil om at juleakevitten har en naturlig plass på bordet i norske juleselskaper, fortsetter han.

 

Han håper også at folk ser muligheten i denne tiden til å støtte opp om sine lokale restauranter og utesteder, og arrangerer vennejulebord før høytiden treffer oss.

 

 

 

For å forberede seg på nok en rekordsesong, har Anora lagt til rette for en ytterligere vekst i julen 2021 og er innstilt og klare for å produsere opp flere liter i år enn i fjor.

 

Om det holder for å ta unna det forventede trykket gjenstår å se, men Anora kan garantere at en akevitt vil være å finne i hyllene på Vinmonopolet, selv om kanskje din favoritt skulle være utsolgt.

 

Visste du at  i 1988 ble den første juleakevitten lansert, og ja selvfølgelig var det Gilde som stod for denne. Det ble produsert cirka 120.00 liter.

 

Omtrent halvparten ble solgt og resten gikk inn i neste års juleakevitt. Dette blir starten på solerametoden som holder stand den dag i dag. Solarmetoden betyr at selv 2021 årgangen har elementer fra alle årgangene, til og med den første juleakevitten fra 1988.

 

 

Gilde Juleaquavit 2021. Solerametoden - fra 1988 til evigheten

 

 

Hvert år siden 1988 har Gilde Juleaquavit blitt laget etter det samme kriterium. Én del av akevitten er modnet i ett år, én del er modnet i 2 år og én del er den unike «moderandelen» fra de siste 33 årgangene.

 

Dermed inneholder Gilde Juleaquavit 2021 edle dråper av alle årgangene som noen gang er laget. 

 

 Fargen er dyp gyllen og  den er fatlagret i ca  1 år. Både lukt og smak har fatpreg, er krydret og avrundet. Den har innslag av vanilje, knekk og tørket frukt fra fatmodningen. Krydder bidrar med aroma av anis, lakris, varm sitrus og florale noter.

 

 Sammenlignet mot 2020 har  årets utgave den samme kjente og kjære familielikheten som tidligere årganger Gilde Juleaquavit.

Hver årgang er allikevel unik og i år har den fått et noe tydeligere krydderpreg enn fjorårets, som var mer fatpreget.  

 

 Årets Gilde Juleaquavit står seg svært godt til den tradisjonelle julematen og er spesielt god til juleribba.

Pris kr 419,90

 

 

Gilde ekstra modnet Juleaquavit 2021

 

Siden 1988 har Gilde Juleaquavit vært fast følge til julemåltidet. Gilde ekstra modnet Juleaquavit ble lansert for å bidra med det lille ekstra til desserten og fellesskapet etter måltidet.

 

Den er satt sammen av noen av våre beste akevitter som alle har vært lagret på tidligere Oloroso sherry-, madeira- og muskatellfat.

 

Fargen er mørk gyllen og den er fatlagret i ca 5 år. Både lukt og smak har fatpreg med krydder og tørket frukt og Innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodningen. Krydder bidrar med aroma av anis, lakris, varm sitrus og florale noter. 

 

 Sammenlignet mot 2020 har årets utgave mer smak av tørket rød frukt.

 

Fjorårets utgave hadde mer smak av tørkede tropiske frukter. Like elegant og med en spesielt rik og karakterfull finnish.

Pris kr 499,90

 

 

Gammel Oppland juleaquavit

 

Gammel Opland Jul representer det ypperste av århundrelange håndverkstradisjoner og er det beste følget til julens rike smaker og dufter.

 

Den ekstra lange modningen i åtte år på våre beste fat, gir en elegant velbalansert smak.

  

 

Dufter av tørket frukt, hetvin og fataromaer som vanilje og karamell. Smaken er rik og fyldig med komplekse smaker av karve, krydder, sitrus og tørket frukt. Ren og elegant.

Dette er en velbalansert og bløt akevitt, modnet i 8 år på utvalgte fat og nytes romtemperert.

 

Passer ypperlig til både tradisjonelle hovedretter, til desserten og til en utsøkt kopp kaffe.

Pris kr 499,90

 

Strand jul  aquavit

 

Inspirasjonen til denne særpregede juleakevitten kommer fra lokale smaker rundt Moelv. 

Akevitten har et rikt, avrundet krydderpreg fra klassiske akevittkrydder somkarve, dill, fennikel, anis, koriander og paradiskorn. I tillegg har den et fruktig innslag fra modne multer, inspirert av de rike multemyrene innenfor Moelv, og et spennende urtepreg fra kjørvel, en krydderurt som man kan finne viltvoksende rundt Mjøsas bredder. Strand Jul er en smaksrik og kompleks akevitt med innslag av urter og tørket frukt fra bl.a. kjørvel og multer. Den har et modent og konsentrert fatpreg som kommer fra spesielt utvalgte eikefat tidligere fylt med sherry, portvin og madeira. Juleakevitten passer godt sammen med kraftige kjøttretter, tradisjonell norsk julemat spesielt norske retter med lutefisk. Den kan også nytes på egenhånd som en avec.

  

 

 

Da bøndene på Ringsaker etablerte Strand brenneri i 1843, skjedde det 13 år før Norges første samvirkemeieri ble stiftet. I løpet av de neste 150 årene utviklet Strand seg fra å være en bygdemølle som først og fremst drev med produksjon og salg av brennevin til å bli en stor næringsaktør innen kraftfôr og såkorn. I dag er det Arcus som videreutvikler og produserer akevittene fra Strand Brænderi. Akevittene som kombinerer eksperimenteringsvilje, lekenhet og kompromissløst håndverk blir lagt merke til av stadig flere.

 

Pris kr 399,90

 

 

Simers bohemens jul aquavit

 

Rundt 1882 dannet det seg en krets i Kristiania av studenter, yngre akademikere, kunstnere, håpefulle forfattere og skribenter som etter hvert ble kalt bohemer. Kristianiabohemen tilbrakte mye av tiden på kafeer og hybler, der de diskuterte politikk, kunst, moral og seksualitet.

 

Simers & Co Spritfabrik & Destillation ble etablert i 1857 av den tidligere sjømannen Einar Simers. Simers var banebrytende da de fjernet fuselolje i destillasjonsprosessen, noe som var avgjørende for kvaliteten.

Simers holdt lenge til i Revierstredet like ved Akershus festning i Christiania, og har alltid blitt forbundet med Oslo. Også i dag er Simers akevitten for urbane folk som vil dyrke byens egenart.

 

Bohemens Jul Aquavit er en hyllest både til dette miljøet som har hatt stor betydning for den kulturelle utviklingen av byen vår, og til mangfold og julefeiringer med rom for personlig vri.

 

Smaken er fruktig med urtepreg fra tørkede kaffebær. Det fyldige fatpreget fra tre års fatmodning er avrundet med sherry.  Serveres romtemperert i dine beste glass til julemat sammen med godt øl men kan også nytes alene.

Pris kr 349,90,-.

 

 

Løiten jule aquavit

  

Den norske fjøsnissen holdt seg i nærheten av menneskene, gjerne på låven eller sammen med dyrene i fjøset. Selv om han sjelden viste seg, var han aldri langt unna og fulgte med på alt som skjedde. Denne juleakevitten er laget som en hyllest til fjøsnissen og norsk julemat.

Dette er en smaksrik akevitt med et rikt krydderbilde.

Den har en fremtredende smak av karve, med toner av sitrus, klassiske julekrydder som pomerans, kanel og kardemomme og sødme og fatpreg fra 12 måneders lagring på sherryfat.

 

Løiten Brænderi ble etablert i 1855 som et bondesamvirke for brenning av sprit på Løten. I 1874 opprettet selskapet Løiten Brænderis Destillation i Oslo, hvor råsprit fra brenneriet på Løten ble foredlet til akevitt med krydder og urter.

Løiten Aquavit ble svært ettertraktet både i inn- og utland, og fikk utmerkelser på flere av de store verdensutstillingene.

 

I dag rommer Løiten en bredde av akevitter som inspirerer folk til å nyte akevitt i nye situasjoner, men de bygger alle på originalresepten fra Løiten Brænderi. Anbefales romtemperert til det norske julebordet.

Pris kr 344,40

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev