Drikke 5 gode viner

5 gode viner> kan godt være i boks

Tilgjengelig og likanes!

Ukens torsdagstips er en saftig portugiser som er anvendelig til forskjellig mat, den er rimelig og tilgjengelig på mange pol både basis, kategori 4. Sånt kan man like. 

 

Druene til Maias Tinto 2017 kommer fra høytliggende vinmarker i naturreservatet Serra de Estrela i Dão -regionen. Quinta das Maias ble sertifisert økologisk i 2012. Vinen er laget på 40 % jaen, 30 % touriga nacional, 20 % alfrocheiro preto og 10 % tinta barocca.

 

Spontangjæret og modnet på ståltank. Fruktig duft av kirsebær, blåbær, krekling og et hint av lakris og urter. Frisk frukt i munnen, modne skogsbær av ulike slag, plomme, streif av urtesalt. Middels faste tanniner gir et lite bitt og fin struktur. God og frisk syre som får fram den saftige fruktigheten. Tørr, steinaktig ettersmak. 87 poeng 

 

Selv om sesongen er på hell er dette er en flott vin til et assortert utvalg grillmat. En salig blanding av det ene og det andre av svinekoteletter og flintstek, lammeskiver, spareribs, pølser og storfe. Alt dette takler denne vinen fint. 

 

Maias Tinto 2017
Varenr. 11699901 – Kr 165,-
Sukker: < 3 g/l
Syre: 5 g/l

 

 

 

Prøv denne til torsk!

Jeg har plukket en lett og saftig rødvin til dagens torsdagstips fra basisutvalget. En innsmigrende og delikat bardolino ved navn Gorgo.

 

Bardolino-området ligger ved Gardasjøen i Veneto, Italia. Veneto er også hjem for valpolicella-vinene og en bardolino lages av de samme druene: corvina, rondinella og molinara. I tillegg er det lov med 20 % andre druesorter. 

 

Bardolino kan minne om en lett utgave av enkel valpolicella, men er langt unna ripasso og amarone. Bardolino kan vel egentlig kalles det stikke motsatte av amarone. Den er lett og frisk, lys på farge, smaker av fruktige, røde bær, har lite tannin og lav alkohol (gjerne rundt 11-12 %).  Gorgo Bardolino 2019 er gjæret i 8-10 dager og deretter modnet på ståltank i 5-6 måneder.

 

I tillegg til de tre valpolicella-druene er det blandet inn 5 % merlot og 5 % cabernet sauvignon. Dufter av kirsebær og bringebærdrops, streif av lavendel. Frisk og lettdrikkelig vin med en saftig syrlighet og lette tanniner. Ren og delikat frukt med smak av sursøte kirsebær, granateple og røde epler. Pen lengde med et lett bittert preg av kirsebærstein i ettersmak. 86 poeng

 

 Dette er en vin for lette matretter uten fete sauser, for eksempel en spennende salat eller kylling. Eller hvorfor ikke til en torskemiddag? Bardolino smaker best hvis de serveres lett avkjølt og er en utmerket vin også uten mat. 

 

Gorgo Bardolino 2019

Varenr. 5144001 - kr 144,90

Sukker: 4 g/l

Syre: 5,5 g/l

 

 

Perfekt til skalldyr

Saint Bris ligger bare noen kilometer vest for Chablis og hører således til i Burgund. Men det er likevel noe som er veldig annerledes her. Druetypen i Saint Bris er nemlig sauvignon blanc, ikke chardonnay som i Chablis og resten av Burgund.

 

Det er egentlig ikke så veldig rart. Rundt ti mil sørvestover ligger nemlig Sancerre, det beste sauvignon blanc-området i Frankrike.

 Viner fra Saint Bris er ikke like raffinert som i Sancerre, men de gir et godt inntrykk av druens egenart slik den smaker i Frankrike. 

 

J. Moreau er en del av Boisset, den største produsenten i Burgund og en av de største familieeide selskapenes som produserer kvalitetsvin ifølge Jancis Robinsons Oxford Companion to Wine. Vinmaker hos J. Moreau er Lucie Depuydt som kommer fra Chablis.

 

Hun er opptatt av a uttrykke druen- og jordsmonnets karakter, og holder seg naturlig nok stort sett unna eikefat. Saint Bris har kun vært på ståltank og har ligget fire måneder på bunnfallet for å få litt mer fylde og kompleksitet. 

 

Aromatisk og fruktig duft, det er det typiske sauvignon blanc-preget av nesler og nyslått plen her, men det er ikke noen utpreget «grønn» duft. Modne stikkelsbær, honningmelon, epler og lime. Middels fyldig, frisk og saftig vin. Smaksrik og pent konsentrert med grønne epler, sitrus og stikkelsbær på smak, hint av grønn paprika i ettersmak. 87 poeng

 

J. Moreau Saint Bris 2018 passer godt til et skalldyrmåltid, gjerne med kalde, fete sauser til. Til reker naturell med majones og loff er også denne noe å gå for. 

 

J. Moreau Saint Bris 2018

Varenr. 3160901 i basisutvalg - Kr 169,90

Sukker: < 3 g/l

Syre: 4 g/l

 

 

Knallgod til trøndersodd!

Det er ikke alltid like lett å få tiden til å strekke til. I går var det smaking av nyhetene på Vinmonopolet for september på programmet og hele dagen gikk bare umerkelig bort for meg. Men et vintips på en fredag er vel heller ikke å kimse av. 

 

Jeg har tenkt å anbefale en prosecco i dag. La Tordera Cartizze Brut var en av basisnyhetene i mai der Vinmonopolet forsøkte å vise at det faktisk finnes god prosecco som smaker mer enn pærebrus. For det finnes faktisk. Hvorfor prosecco er så utskjelt i vinkretser kan du lese om her: 

iglasset.no/2020/05/26/mainyheter-prosecco

 

La Tordera Cartizze Brut kommer fra Cartizze, et underområde i Valdobbiadene der vinmarkene er ekstra bratte og druene får bedre modning. Fruktig og floral duft, pære, sitrus og fruktpastiller, lukter godt. Bruser godt i munnen, rund og snill med tydelig smak av pære, type norske, knapt modne gråpærer, stjernefrukt, mandler og grapefrukt. Fin friskhet.

 En riktig så god prosecco av det seriøse slaget. 85 poeng

 

Dette er lettdrikkelig og sprudlende moro som ikke trenger mat. En fin aperitiff til litt snacks. Den kan forøvrig også med hell serveres til sodd. Så da har jeg løst to problemer i dag: hva skal man spise til prosecco og hva skal man drikke til sodd. 

 

 

 

La Tordera Cartizze Brut

Varenr. 11750001 I basis (kategori 6) – Kr 169,90

Sukker: 8 g/l – Syre: 5,8 g/l

 

 

Klokke-ren på boks

Det er på tide med en pappvin-anbefaling i torsdagstipset synes jeg. Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2019 er en liten, nett boks som rommer kun 1,5 liter. Kjempekjekt å ha på lur i kjøleskapet hvis solen skulle titte frem. 

 

Matua er velkjent fra hyllene på Vinmonopolet med sine sauvignon blanc og pinot noir til en rimelig pris. New Zealand er kjent for sin sauvignon blanc, og det var faktisk de to brødrene som startet Matua som var de første som laget kommersiell vin av denne druen i landet. De plantet den første vinmarken med sauvignon blanc i 1969 og den første vinen med druer herfra ble lansert i 1974.

 

Brødrene, Bill og Ross Spence, startet med en visjon om en drue og om New Zealands potensial som vinland. Over 40 år senere har denne besluttsomheten ført til at sauvignon blanc fra New Zealand utvilsomt regnes som en av de klassiske vinstilene i verden. 

 

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2019 viser klassiske sauvignon blanc-karakter. Her er det duft av nesler og nyslått gress, stikkelsbær og lime. Det er også noe tropisk over denne, med både duft og smak av melon og pasjonsfrukt, masse pasjonsfrukt.

Frukten er spesielt klokkeren og klar slik den gjerne er i New Zealand. Superfresh og deilig sommervin. 86 poeng

 

Dette synes jeg er en typisk «terrassevin» som drikkes uten mat. Kanskje bare med litt saltsnacks til. En skalldyrsalat eller kyllingsalat passer også fint. Jeg ville ikke brukt den til skalldyr naturell, til det er den for aromatisk. 

 

 

 

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2019

Varenr. 3559106 i basis - kr 264,90

Sukker: 3,8 g/l

Syre: 6,7 g/l

 

 

 

I GLASSET   iglasset.no 

 

Om Heidi Jaksland Kvernmo

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet  iglasset.no der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Heidi har skrevet fast om vin og drikke for APPETIT siden 2012. Du finner bloggen hennes også på vår menylinje.

 

Bloggen iglasset.no har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

Du finner bloggen hennes også på vår menylinje.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev