Drikke Godt til høstens lam

Godt til høstens lam>

Det har gått over en måned siden eksplosjonen i Beirut og i dagens torsdagstips går tankene til Libanon. 

 

Le Cedre De Beyrouth 2017 ble lansert i juli. Druene til denne vinen er fra anerkjente Château Kefraya, og det er den norske importøren Winemarket som har skreddersydd blenden og etiketten til det norske markedet. 

 

Libanon har noen av verdens eldste vinområder. Bibelens Kanaan er plassert omtrent i det sørlige Libanon og i den gamle byen Baalbek ligger tempelet som hyller vinguden Bacchus, bygget i 1. århundre e. Kr. 

 

Baalbek er også en by der også Hizbollah har sterkt fotfeste, og våpen blir fraktet fra Syria og Iran gjennom Bekaa-dalen der de fleste av Libanons vinmarker ligger.

 

Den største byrden i vinmarkene her er derfor ikke frost og plantesykdommer, men bomber, raketter og militære kjøretøy som til opp gjennom årene har vært høyst tilstedeværende. Selv om vinmarkene foreløpig har fått være i fred er både produksjon og distribusjon av vin avbrutt på grunn av den åpenbare faren ved å forflytte seg i store kjøretøy.

 

 

Libanons mest kjente produsent Château Musar har den senere tid fått konkurranse av flere andre gode produsenter. En av de er Château Kefraya, Libanons nest største vinprodusent (Château Ksara er den største).

 

Det er altså herfra druene til Le Cedre De Beyrouth er hentet og blenden er 35 % syrah, 35% cinsault 10% cabernet sauvignon 10% tempranillo og 10% carignan. Druene er håndplukket, gjæret i ståltank, ingen fatlagring. 

 

Dufter av orientalske krydderier, plomme, moreller og jordbær. Faste tanniner, fin saftighet i frukten til tross for ganske lav syre. Smak av plomme, bjørnebær og blåbær. Både lukt og smak gir inntrykk av solvarm, moden frukt. God lengde med fin frukt hele veien. Mye vin for pengene. 85 poeng

 

Det libanesiske kjøkkenet er proppfull av gode retter som denne vinen vil passe til. Passer også godt til høstens lam.

 

 

 

 

Le Cedre De Beyrouth 2017 

Varenr. 11983301 i basisutvalg (kategori 6) – Kr 149,90 

Sukker: 2,4 g/l

Syre: 3,6 g/l

 

 

 

I GLASSET iglasset.no/

 

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen iglasset.no/ har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev